Volgens Dijsselbloem treedt het kabinet niet af, ‘wat de uitslag ook is op 18 maart’

‘Wat de uitslag ook is op 18 maart, de uitkomst zal nooit zijn: we treden af. De conclusie zal zijn: in principe gaan we gewoon door, want we hebben een solide mandaat van de Tweede Kamer’, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem donderdag in de Volkskrant. Ook premier Rutte houdt de moed er in. Tegen de klippen op. Volgens de Volkskrant wil hij in elk geval in de eerste helft van 2016 het Europese voorzitterschap meemaken. Dat zou hij als een bekroning op zijn premierschap beschouwen. Hoe dan ook, de coalitie gaat voorlopig nog niet naar huis, zeggen ze.

Verliezen VVD en PvdA net zoveel zetels in de Senaat als de peilingen voorspellen, dan wordt het daar lastig een stabiele meerderheid te verwerven. Zelfs met de drie gedoogpartners ChristenUnie, D66 en SGP. Maar ach, Rutte en zijn kabinetsleden zijn wendbaar en verwachten de meerderheden in de Eerste Kamer straks per voorstel bijeen te kunnen sprokkelen. Als op een marktplaats. Dijsselbloem noemt een meerderheid in de Senaat niet meer dan ‘nice to have‘.

Intussen zijn er ook nog de nodige ideologische hindernissen voor de twee partners. Wanneer de liberalen en sociaaldemocraten na 18 maart met elkaar verder willen, zullen ze de nodige verschillen moeten overbruggen. En dat terwijl ze die tijdens de campagne juist proberen te accentueren, wat overigens maar matig lukt.

Neem de stelling van vice-premier en PvdA-minister van Sociale Zaken Asscher vandaag in NRC Handelsblad. Hij wil niet nóg meer bezuinigen, zegt hij. Asscher: ‘Ik weet wel waar die bezuinigingen vandaan moeten komen: zorg en sociale zekerheid’. En daar heeft de PvdA-schaduwleider geen trek in. Maar de VVD en gedoogpartner D66 wel. Dus, óf het is een loze belofte van Asscher, een keutel die hij straks weer intrekt, óf -en dat is onwaarschijnlijk- hij legt een bommetje onder het kabinet.

Ook de gedoogpartners willen nog wel door met dit kabinet. Begrijpelijk, zij hebben nu immers lekker veel invloed, terwijl ze uit de wind blijven. Tegelijkertijd schroeft met name D66-leider Pechtold de druk op. Hij wil meer daadkracht van dit kabinet zien, vertelt hij iedereen die het horen wil. En dan doelt de democraat onder meer op de hervorming van het belastingstelsel. Maar dit dossier drijft de ideologische verschillen tussen de PvdA en de VVD onherroepelijk op de spits. Gaan we de vermogens belasten of juist de lasten verlagen? Een discussie die liberalen en sociaaldemocraten zelden zonder slaande deuren eindigen.

Toch zal Rutte II er alles aan doen om te blijven zitten. De allerbelangrijkste reden van deze hardnekkigheid is een hele simpele: de kiezer. Tweede Kamerverkiezingen zouden voor een electoraal bloedbad zorgen voor de regeringspartijen. Volgens de huidige peilingen maakt de kiezer met alle plezier gehakt van Rutte c.s..

Het kabinet probeert dus te blijven zitten zolang als het kan. Intussen héél vurig hopend op een doorzettend economisch herstel, en daarna op een kort geheugen van de kiezer.

(Bronnen: NRC Handelsblad, de Volkskrant)

7 Reacties op Volgens Dijsselbloem treedt het kabinet niet af, ‘wat de uitslag ook is op 18 maart’

 1. En toch is het noodzaak om die plucheplakkers naar huis te sturen,willen we nog iets van ons land en ons leven kunnenn maken!Iets wat met dit afbraak kabinet nooit zal lukken!

 2. Gefeliciteerd met deze uitspraak, meneer Dijsselbloem.
  Alles voor de democratie en het landsbelang, ook bij een electorale afstraffing.

 3. jos van veen // 5 maart 2015 om 19:17 // Beantwoorden

  Eén ding is duidelijk: het is absoluut niet in hun belang om af te treden.
  Het landsbelang is er wel mee gediend maar dat is voor deze partijen natuurlijk bijzaak. Ze blijven liever doorgaan met hun desastreuze fantasie om hun heren te dienen.De heren van macht en geld, de heren van een zeer fnuik ende faal EU en multinationals, banken inclusief.De heren van de virtuele markt en statistiek, de heren van de dwang, terreur en repressie.
  Terwijl niemnd weet welk effect dit heeft op de gewone bevolking of wel weet maar antkent omwille van de machtsgeilheid.Eenwereld die ze geacht worden te vertegenwoordgen en door wie ze betaald worden..de wereld die hen dwarszit en bij elke verkiezingen belazerd moet worden met optimistische geluiden

  Waar coalitiepartijen tegen elkaar gaan opbieden en zichzelf ongeloofd uit de markt werken..de kiezersmarkt die dit soort dingen heeft mogen ervaren en er volstrekt geen behoefte meer aan heeft.
  De markt die overspoeld worden door schreeuwer en blaters die nu hetzelfde doen wat ze naderen verwijten: populistisch gedrag en bizarre toezeggingen/beloftes..allemaal voor de gunst en de macht…meer van hetzelfde met narigheidssaus
  D66: weer een nieuwe progressieve aanslag op de portemonnee..het kan niet op!
  We moeten bezuinigen om de gewenste declaraties en uitgaven van bewindslieden op niveau verder te bekostigen..ze willen meer.Die flessen mogen best 329 euro per stuk kosten…Het gaat tenslotte om het prestige

  Die Alexvent is gestoord en hypocriet. Het gaat over de macht in achterkamertjes en Eerste Kamer..moeten we helemaal niet doen of willen.Genoeg kapot gemaakt met dwangmatig gerommel zonder echte kennis van zaken en zonder enige visie..de gevolgen zijn toch voor de ander, net als de rekeningen..

  Maak eurofiel neoliberaal vleugellam van de PVV of de SP i.s.m. andere oppositie.Maak ze afhankelijk ban anderen op een heel duidelijke manier en dan kunnen we gaan uitruimen..
  Geen VVD, PvdA, CDA, D66, GL, SGP of CU meer..hebben we genoeg gezien en van mogen genieten..

 4. Bas van Stapelberg // 5 maart 2015 om 21:11 // Beantwoorden

  Ja we hebben nog niet genoeg armoede veroorzaakt. En de Bilderberg-agenda moet ook nog uitgevoerd worden .Nee lekker doorregeren met een partij die miljoenen belastingcenten aan een grote drugshandelaar geeft Dijsselbloem. Kijken hoe je reageert als je eigen kinderen aan de drugs zitten. Wat een onvoorstelbaar trieste figuren zijn jullie toch, echt geen geintje fatsoen of iets van normen en waarden.

 5. Jan de Vries // 5 maart 2015 om 21:13 // Beantwoorden

  Ze snappen het nog steeds
  niet, ze treden niet af, we sturen ze weg.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.