Paars was destijds verrast door opkomst Fortuyn; gebeurt zoiets nu weer?

‘Rationele politiek was de basis van paars en onder neopaars wordt op rationele basis opnieuw een rij heilige huisjes verbouwd. Dat daarbij ook iets verloren ging, bleek bij paars toen Pim Fortuyn op de proppen kwam’, aldus politiek commentator Martin Sommer afgelopen weekend in de Volkskrant. Volgens hem zijn er overeenkomsten tussen de situatie van veertien jaar geleden en de huidige. Net als nu, begreep destijds de regering niet veel van de onvrede.

Sommer over de reactie van politici op Fortuyn: ‘Totale verbazing bij de toenmalige regering -waar had die man het over. Het ging toch uitstekend?’ Maar daar ging het niet om.

Volgens de Volkskrant-journalist gaapt er een gat ‘tussen het perspectief vanuit de Haagse beleidstorens en de beleving in het land’. Uit de serie praktijkverhalen over de gezondheidszorg in zijn krant concludeert Sommer bijvoorbeeld dat er iets ‘grondig mis is’. Zorgverleners die worden opgejaagd, verzekeraars die de dienst uitmaken en patiënten die de dupe zijn. ‘Wie zou er niet denken: waar zijn we in beland? Welnu, minister Schippers denkt zo niet’, aldus Sommer. Volgens de minister ‘blijkt uit alle lijstjes’ dat de kwaliteit van de zorg hoog is.

In het onderwijs speelt volgens Sommer dezelfde ‘dialoog tussen doven’. Minister Bussemaker vertelt tegen iedereen dat we in Nederland topexcellent onderwijs hebben, dat zou ook blijken uit de internationale lijstjes. Maar de bezetters van de Universiteit van Amsterdam, naast studenten zijn dat ook steeds meer docenten, vinden juist dat het universitaire onderwijs ‘kapotgaat aan rendementsdenken’.

Wat gaat er mis? Van de term neoliberalisme houdt Sommer niet: ‘Ik zou liever spreken van een geforceerde rationalisatie van de samenleving’. Dat ging volgens hem ook al fout bij de eerdere Paarse kabinetten.

Volgens Sommer is goede zorg niet hetzelfde als hoog op de internationale lijstjes staan. Hetzelfde geldt voor onderwijs. Het gaat over iets dat niet is te rationaliseren, niet is terug te brengen tot lijstjes en meetbare eenheden. Het gaat om ‘een relatie tussen leraar en leerling’, of ‘een relatie tussen dokter en patiënt’. ‘Een vertrouwensrelatie én een gezagsrelatie’. Sommer: ‘Ik wil dan ook geen vrije artsenkeuze, zoals ze in de Eerste Kamer denken, ik wil dat mijn vertrouwde huisarts me doorverwijst’.

(Bron: de Volkskrant)

3 Reacties op Paars was destijds verrast door opkomst Fortuyn; gebeurt zoiets nu weer?

 1. Sommers draagt niet bij aan verheldering.De klok horen luiden en niet weten waar de lepel hangt,maar wel weten dat het een verdomd vreemde klank is die die bel voortbrengt
  Hij spreekt over “rationeel” en dat is het allesbehalve..het vooropgezet hineininterpreteren en dat is verre van rationeel.En vervolgens een eigen werkelijkheid introduceren die niet past op de bestaande.Gerommel dus..ten koste van mensen.
  De leiders en onderzoekers willen uit de brij alleen hun geluid destilleren en dat is zijn minst vooringenomen,arrogant, exclusief/uitsluitend en invalide. Verre van rationeel.want voor de rest snappen ze niet goed waar het eigenlijk over gaat.mensen maken geen onderdeel uit van hun kijk op klantgerichtheid. Die klant is virtueel en kan het best via de computer gekarakteriseerd worden in reductie naar kansberekeningen..en dan klopt er geen moer meer van..Het wordt redeneren en in en praten over een eigen geconstrueerde samenleving en die samenleving ziet zich geplaatst naast of buiten de fantasieen van de overheid, maar wordt er wel het slachtoffer.

  De eurofiel neoliberalen zijn helemaal gespitst op de EU en het Walhalla dat dit gedrocht zou moeten voortbrengen.Het gewone volk weet dit allang..niks walhalla maar ellende. De hogere gremia vinden het geweldig..zolang… zij de EU-subsidies die het gewone volk mag opbrengen, op kunnen strijken..de winsten gegarandeerd..het gaat goed met NL en het grootbedrijfsleven..zie de beurskoersen..de rest kan verrekken.
  Als wordt geldgerelateerd en wordt beoordeeld in hun termen en begrip van de realiteit en die is helaas ver te zoeken/verschilt radicaal van diegene di gedwongen deze/hun realiteit gedwongen moeten leven en alle lasten mogen ondervinden(via de euro introductie) . Dat werkt derhalve dan ook heel vervreemdend.Met alle gevolgen van dien voor de gezondheidszorg…en concepten als gezobd/ziek.
  Het past bij de robotisering van de samenelving..de gewone mensen worden steeds meer als alven voor de markt gezien..een constructie die geld moet creeren/genereren.Zonder geluk want dat hoeft niet..dat werkt zelfs schadelijk..en moet eigenlijk weggeregeld worden.
  En zo dringt het neoliberalisme steeds verder binnen in elk aspect van de samenleving en mensdom..ik zie er al veel mensen in denken..staatsgevaarlijke particratie.

  De term “neoliberaal”geeft bij hem ene rare smaak, maar hij schrijft wel in deze richting.Rendementsdenken–alles in geldgerelateerde termen. Eerst poen en dan principes en mensen..ach..die sluiten de rij.En dat denken kan dus NOOIT een volk vertegenwoordigen anders dan mede sekteleden in multi-interpretabele taaluitdrukkingen.geheimtaal..met alle intimiderend gedrag van dien.Het godendom nabij..alwetend en allesvertsjerend.We kopen er als volk niets voor..
  Geld gekoppeld aan macht en status..het leiderschap dat daarbij hoort is dictatuur/totalitaire staat en wat zien we…de democratie is nu ook al gesneuveld-geen referenda bij neoliberaal-achterkamertjes etc.
  De vrijheid wordt als woord wel geroepen maar is afwezig en ingewisseld tegen totale controle en financiele razzia’s onder het gewone volk (85%)-alles afgedicht met regelingen en wetten en repressie( de nationale geldsport..boetes…
  Het loopt de spuigaten uit(terugtredende overheid met pakken aan extra wetten en regelingen en -zelfs niet uitvoerbare- “hervormingen” die niet hervormen maar lamleggen door onkunde.(De “hervormers”hebben zelf de werkelijkheid van de situatie nooit begrepen en willen nu hun onkunde als maatstaf..te gek voor woorden)Hun idee van de samenleving is maakbaar-conceptueel,,Een spelletje gamen in de werkelijkheid..uiteraard ten koste bvan..anders is het niet leuk meer voor neoliberaal.

  Ik denk dat Sommers zich eens in deze term moet verdiepen..hoogst openbarend..een compleet andere moraal.

 2. Ik weet niet voor of namens wie de huidige generatie politici aan het werk is. Het lijken wel een stel autisten met hun notities, afvinklijstjes, wetsvoorstellen en andere ‘belangrijke’ onzin. Na de verkiezingen in 2012 had ik even de hoop dat het beste uit twee werelden naar voren zou komen, maar het bleek al spoedig één grote deceptie. Wat een looserskabinet is dit toch, om je dood te schamen. Hoeveel ‘Blok’ hypotheken zijn er al ingeschreven?

 3. bert [maathuis] // 5 maart 2015 om 00:30 // Beantwoorden

  Citaat: “Volgens Sommer is goede zorg niet hetzelfde als hoog op de internationale lijstjes staan.”
  De “ministers” (what’s in a word) Schipper en Bussemaker hebben ook op de kleuterschool gezeten: https://www.youtube.com/watch?v=VXbsayf2ZmY#t=750 (zeer duidelijke video!) Daar leer je én gehoorzamen én elkaar beconcureren!!! De dames doen niet anders dan dat. En nu begint die programmering al vanaf 2 à 3 maanden (kindercrèches) Zó worden WIJ, burgers, nu door deze dames + collegeï “behandeld”.

  Inderdaad, autistisch. Dat mag je met een gerust hart zeggen; mijn eigen ervaring met hen (een enkeling uitgezonderd) bevestigt dit volledig.
  WIE is er nu “gek”?
  Sommer zegt: “Het gaat om ‘een relatie tussen leraar en leerling’, of ‘een relatie tussen dokter en patiënt’.
  Hier is een werkelijk práchtig voorbeeld van betrokkenheid op elkaar
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=umOHxEy1qig#! (zéér de moeite waard! Komt dit in Nederland nog voor?)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.