Grootouders in bijstand mogen niet zomaar op kleinkinderen passen

Hoeveel uren per week mag een opa of oma met een bijstandsuitkering op de kleinkinderen passen? ‘Dat bepaalt de gemeente. En die kan dat alleen wanneer die ervan weet, wanneer het is gemeld. En dat is een plicht’, aldus PvdA-Kamerlid John Kerstens zondagavond in het tv-programma Monitor. In het programma werd het Kamerlid om een reactie gevraagd op de zaak van de schoonmoeder van de bekende rapper Lange Frans. Zij past graag op haar kleinkinderen, maar dat mag niet. De oma ontving een acceptgiro van de Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen (DWI) van €34.385,18, te betalen binnen twee weken.

‘Het kan natuurlijk niet zo zijn dat opa’s en oma’s ineens niet meer op hun kleinkinderen mogen passen op het moment dat ze op een uitkering aangewezen zijn’, stelde Kerstens eerst, gevolgd door het advies de gemeente wel op de hoogte te brengen.

Oma Diane kwam vijf jaar geleden in de bijstand door een nekhernia. Ze is gek op haar kleinkinderen. Die wonen om de hoek en komen vaak en graag bij haar. ‘Mijn kinderen en kleinkinderen zijn mijn leven’, aldus Lange Frans’ schoonmoeder. Maar de bezoeken van de kleintjes beschouwt het DWI als ‘op geld waardeerbare arbeid’.

Diane zou volgens de dienst eigenlijk geld moeten vragen aan haar dochter, en dat dan -uiteraard- opgeven bij de gemeentelijke dienst. Zomaar op je kleinkinderen passen is in elk geval fraude. Het aantal uren dat Diane oppast ligt bovendien ver boven die van een gemiddelde werkweek, zeker als je de nachten van de logeerpartijtjes meerekent, aldus de DWI. De rechter gaf de dienst gelijk.

De Groningse hoogleraar Socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk vindt de zaak ‘heel erg opmerkelijk’. ‘Dit staat erg ver van de werkelijkheid’. Vonk noemt het ‘een verregaande beslissing om in een zuiver familiale betrekking, het gaat om eerste graads-familieleden, mensen te verplichten geld aan elkaar te vragen’. Volgens Vonk ‘gaat het mis’ als de regel van ‘op geld waardeerbare arbeid’ wordt toegepast in de familiale sfeer.

Vonk maakt zich zorgen: ‘Ik krijg de indruk dat we een fuik aan het creëren zijn, waar we met z’n allen inzwemmen, van verandering tot verandering tot verandering. Totdat we op een dag een keer wakker worden en zeggen: we zijn gevangen. En we hebben een stelsel gecreëerd waar we zelf nooit een beroep op zouden willen doen’.

Programmamaker Teun van der Keuken van Monitor opperde aan PvdA-Kamerlid Kerstens om alle opa’s en oma’s in de bijstand te waarschuwen: ‘Als u een uitkering heeft, pas dan niet zomaar op uw kleinkinderen, maar meld het bij de Sociale Dienst’. Kerstens vindt dit te kort door de bocht, negatief gesteld en ‘te gemakkelijk’.

Later laat het Kamerlid weten de staatssecretaris wel om opheldering te gaan vragen. Inmiddels hebben de ChristenUnie, PvdA en SP de staatssecretaris om aanpassingen gevraagd zodat opa’s en oma’s gewoon op hun kleinkinderen kunnen blijven oppassen.

Kennelijk is onze vrije samenleving voor sommigen niet meer zo vrij. Oma Diane is inmiddels in hoger beroep gegaan en hopelijk wint zij overtuigend. Te wensen is verder dat de beleidsmakers en politici die verantwoordelijk zijn voor dit soort DDR-praktijken eindelijk eens een helder moment krijgen. Laten zij zich dan heel diep schamen.

Update mei 2015:

Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam besloten de navordering van ruim €34.000 in te trekken. Dat wilde aanvankelijk niet zeggen dat de navordering ook van tafel was, maar die zou dan niet meer voor het oppassen zijn. Later heeft wethouder Vliegenthart (SP) alsnog een dikke streep door de beslissing van de sociale dienst gehaald. Hij zei al die tijd van niets te hebben geweten omdat wethouders geen individuele gevallen beoordelen. Naar aanleiding van het televisieprogramma Monitor was hij alsnog in actie gekomen. Altijd weer typisch dat daarvoor eerst een televisieprogramma moet langskomen. Maar goed, oma Van Aalderen kan gelukkig weer rustig slapen.

(Bron: De Monitor)

80 Reacties op Grootouders in bijstand mogen niet zomaar op kleinkinderen passen

 1. Onbegrijpelijk dat het zover heeft kunnen komen. Rendementsdenken waarbij het rendement dan door het individu ( ambtenaar) vanuit zijn/haar eigen persoonlijke keuzevrijheid bepaald kan worden. Dwingend opgelegd ….. en dit zijn dan hervormingen .. in het teken van vooruitgang?????

  • ik hoop dat deze idioten tot bezinning komen. Dus als mijn kleinkinderen bij oma op visite komen als ze daar zin in hebben en al is het elke dag, die oma dat op moet geven, omdat een krankzinnige vind dat dit oppassen is? dit is een inbreuk ok de privacy op het hoogste niveau. zou die Kerstens zelf geen opa en oma hebben waar zijn kindertjes naar toe gaan? maar hij heeft zo’n goed gevulde beurs dat hij zijn opa en oma uit de bijstand houden kan

  • vanaf welke leeftijd ben je dan oppas oma en vanaf welke leeftijd gewoon oma of mogen ze helemaal niet meer langskomen of logeren zonder dat je dat moet melden ???????

 2. Zijn het niet gewoon de kleinkinderen die op vrijwillige basis hun grootmoeder van eenzaamheid behoeden?

 3. Bas van Stapelberg // 2 maart 2015 om 11:05 // Beantwoorden

  Ja alleen als je geld hebt is de vrijheid niet duur.

 4. Meneer van Beheer // 2 maart 2015 om 11:53 // Beantwoorden

  Als we consequent zijn moet iedereen die oppast een fictief bedrag aan de belastingdienst opgeven als inkomen, het zou niet alleen voor mensen in de bijstand moeten gelden!

 5. Ben de Belazewrde // 2 maart 2015 om 12:23 // Beantwoorden

  We leven in een knettergekke maatschappij dankzij de invloed die de groepjes als Bilderberg uitoefent op de politiek. De politiek moet de geheime agenda van dit enge groepje uitvoeren en is daarom tegen het volk i.p.v. voor het volk bezig! De elite is schuldig aan alle ellende op de wereld en ook dit hoort bij het plan. Families tegen elkaar opzetten om dat verrotte geld! Geld is het belangrijkste geworden wat er is in Nederland! Geld staat boven de mens en dan krijg je gekke dingen! en dan te begrijpen dat geld niet eens bestaat!

 6. wat is het verschil tussen het feit dat oudere mensen nu langer thuis moeten wonen zodat de kinderen en buren (geen familie) voor ze moeten zorgen omdat het scheelt in geld vanwege de crisis en het oppassen van je kleinkinderen wat wel jou vlees en bloed is?!

 7. Jan met de Pet // 2 maart 2015 om 13:22 // Beantwoorden

  Uhhhh, dit is toch de bedoeling van de zo geroemde participatie maatschappij? Mensen zorgen kosteloos voor elkaar zodat de overheid nog rijker wordt? Als mensen dat dan doen, worden ze door dezelfde terugtredende, maar overijverige regeltjes overheid beboet? Is de hele overheid nou gek of niet?

 8. Waanzin !!!!!

 9. ik begrijp dit wel. mevrouw is zo niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt 1 van de voorwaarden voor een uitkering, normaliter zou een werkende ouder een beroep moeten doen op kinderopvang. dus wordt deze opvang nu van onze belastingcenten betaald. lijkt me niet de bedoeling.

  • Harmen de Wind // 3 maart 2015 om 11:27 // Beantwoorden

   De kinderopvang wordt ook via de kinderopvangtoeslag voor een belangrijk deel door de gemeenschap betaald. Waar het hier om gaat is dat contact met je kleinkinderen, ook al is dat heel vaak, toch niet zomaar als werk kan worden gezien. Het verzorgen van je eigen kinderen is toch ook geen “op loon waardeerbare arbeid”? Terwijl dat ook door een gastouder of kinderdagverblijf gedaan kan worden.

 10. wie zegt dat deze oma niet beschikbaar is voor de arbeidsmarkt ? als er haar een job word aangeboden zal ze deze wel invullen , pas als ze weigert kan men spreken van vermenging in de behoeften , niet te doen , het is dus niet alleen in Belgie dat ze gek geworden zijn , zijn we eigenlijk nog een vrij land ??? ik heb daar sterk mijn bedenkingen over

 11. Vroeger ging je gewoon voor je plezier naar je opa en oma, tegenwoordig moet je oppassen dat er niet een ambtenaar met een camera je betrapt!

 12. jur wenderich // 2 maart 2015 om 13:45 // Beantwoorden

  SCHANDALIG…dat dit zomaar kan en dat zelfs de SD zich gaat bemoeien met een interne familiaire sfeer, dat al bestaat zolang de mens er is. Wat bezielt deze PVDA Staatssecretaris dat zij dit toestaat.

 13. jos van veen // 2 maart 2015 om 14:06 // Beantwoorden

  De zoveelste krankzinnigheid in de politiek.
  de(eurofiel) neoliberalisering van de samenleving.Geen samenwerking -op welk front dan ook- zonder contract en betaling/tegenprestatie.
  Sociale regelingen staan normale verhoudingen en relaties in familiesfeer nu al in de weg,,leve de de maakbare samenleving met/onder eurofiel neoliberaal dwangbewind, terreur,totale controle en repressie.
  Als je straks onder de douche je partner de rug wast dan moet hij/zij daarvoor betalen en dient zijn/haar gedrag zichtbaar te maken voor controle..anders boete..

  Ik predik al jaren het gegeven dat eurofiel neoliberale politiek elk aspect en detail van het dagelijks leven,sociale relaties en welbevinden aan het binnendringen is voor eigen rendement.Schijt aan mensen..de elitetokkies zijn te stom om dat in te zien.
  Ze willen HUN gewenste discipline en adoratie..volledig gestoord.

  Deze politiek maakt ziek, is desastreus,onnodig en laat geen spat van vrijheid of democratie over.Dit leidt tot totalitaire terreur en enorme machtsgeilheid waar alles voor moet wijken.
  Het doel heiligt elk middel en totale controle muss sein.Gestapovorming, nu al digitaal..

  Meer geld voor controle..zgn voor veiligheid gericht tegen jihadisme, maar wordt wel degelijk tegen de bevolking gebruikt!! En die bevolking slaapt verder en kiest weer de eigen beulen..moreel masochisme met sadistische inslag..anderen mogen er van meegenieten.

  En wie lapt dat dan:
  Het conglomeraat van VVD,PVDA, CDA,D66,CU,GL en SGP..zo fascistisch als de pest..tegen volksinspraak, tegen referenda,veel achterkamertjes waar Alex na de verkiezingen de scepter wil gaan zwaaien etc.
  (Degenen met geheugen weten wat dit zal gaan inhouden..!)
  Hou je vast: dit conglomeraat keert zich TEGEN de bevolking en als je dit kiest/blijft kiezen dan kies je je eigen (en voor anderen) armageddon.
  Niks volksvertegenwoordiging..alles wat menselijk is is zwak, dus weg ermee.

  Een bizarrre foute interpretatie van Darwin. Eugentica voorop.
  De geschiedenis gaat zich herhalen..

 14. @fvdwoude De meest grootste kolder die ik ooit gehoord heb.
  Mevr is niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt. WELKE arbeidsmarkt?
  De interne familie participatie arbeidsmarkt????
  Die arbeidsmarkt is een BEDENKSEL, het is fictief.
  In die trend van bedachte arbeidsmarkten doorgedacht dan kan een vrouw of man in de bijstand ook zijn eigen huis of het huis van zijn dementerende ouder niet meer schoonmaken. Want dat kan ook betaald.
  PURE WAANZIN.. Doorgeschoten beheersing control en repressie beleid.
  Met menselijkheid heeft het niets meer te maken.

 15. We moeten naar een andere maatschappij !
  Lees het boekje van Rutger Bregman: “Gratis geld voor iedereen”.
  Er gaat u een wereld open van goedkope, haalbare, logische, eerlijke, menselijke en opmerkelijke doelen.

 16. Ongelofelijk dit!! // 3 maart 2015 om 13:12 // Beantwoorden

  dit is echt niet meer normaal wat in dit land gebeurd, kinderen worden opa en oma ONTNOMEN want een of andere KLOOTZAK vind dat oma niet op kleinkinderen mag passen omdat oma een uitkering heeft???
  WAT EEN ZIEK FIGUUR, GESTOORDE IDIOOOOOOT!!
  je ontwricht de hele sameleving mafkees!!!

 17. 1 April????? // 3 maart 2015 om 13:16 // Beantwoorden

  Hoeveel uren per week mag een opa of oma met een bijstandsuitkering op de kleinkinderen passen? ‘Dat bepaalt de gemeente. En die kan dat alleen wanneer die ervan weet, wanneer het is gemeld’

  WAT EEN MAFKEES!!!!!!!

 18. De Veengronden // 3 maart 2015 om 13:18 // Beantwoorden

  De overheid is door de eigen regeltjesdrift volledig het spoor bijster. Gelukkig hebben de meeste Nederlanders een beter geheugen dan in de aanloop tot de voorgaande verkiezingen en zullen wijs kiezen.

 19. Dat hoop ik dat iedereen met de verkiezingen onthoud wat er gebeurt want tot mijn verbazing moet 8k iedere keer weer concluderen dat na de verkiezingen toch weer de partijen die het hardste trappen de meeste stemmen heeft gekregen dus lopen er nog steeds mensen rond die nog niet genoeg getrapt zijn

 20. Gelukkig treedt de overheid op. Profiteren van bijstand, op kosten van je zoon in een veel te duur huis wonen en als tegenprestatie op zijn kinderen passen. Diefstal van de samenleving hoort bestraft te worden.

  • Volgens mij zijn er hier een aantal die niet de hele zaak weten en maar weer wat roepen. Deze vrouw kon niet werken vanwege haar gezondheid. En hoezo heeft zij een duur huis? Hoe weten sommige mensen dat hier? Kennen jullie haar persoonlijk? Kijk de herhaling van Monitor van afgelopen zondag en je ziet het hele verhaal, en dan mag je een oordeel vellen.
   Altijd worden mensen in de bijstand als paria’s gezien, alsof ze daar bewust voor kiezen en niet veel liever een fijne baan zouden hebben en meer geld. Denk toch eens na!

   • Awel ik ben Nederlands geboren en woon nu in België maar als ik dit lees als zelf recent grootmoeder zijnde vind ik het grof,brutaal en serieus weeral ver gezocht. Waar is in godsnaam de mentaliteit, spontaniteit en laten we even realistisch zijn de realiteit gebleven. De mensheid is tegenwoordig gedwongen op de dag van vandaag om beroep te doen om welke reden op de vertrouwde mensen. Plaese people we hebben het hier over kinderen die terecht liefde en zorg nodig hebben.

 21. Te zot voor woorden. Ze willen er een zorgstaat van maken dat iedereen voor iedereen zorgt en helpt zodat het ze geen geld kost. Maar ze willen dat we het nu ook in rekening gaan brengen zodat het hun geld opleverd…. Flikkers……

  • Volgens mij zijn er hier een aantal die niet de hele zaak weten en maar weer wat roepen. Deze vrouw kon niet werken vanwege haar gezondheid. En hoezo heeft zij een duur huis? Hoe weten sommige mensen dat hier? Kennen jullie haar persoonlijk? Kijk de herhaling van Monitor van afgelopen zondag en je ziet het hele verhaal, en dan mag je een oordeel vellen.
   Altijd worden mensen in de bijstand als paria’s gezien, alsof ze daar bewust voor kiezen en niet veel liever een fijne baan zouden hebben en meer geld. Denk toch eens na!

 22. Te zot voor woorden. Ze willen er een zorgstaat van maken dat iedereen voor iedereen zorgt en helpt zodat het ze geen geld kost. Maar ze willen dat we het nu ook in rekening gaan brengen zodat het hun geld opleverd…. Flikkers……

 23. hebben ze niks anders te doen daar in Den haag om de minderen aan te pakken En de rijke worden rijker wij blijven bezuinigen is er ook nog eens een keer goed nieuws waar we vrolijk van worden

 24. dit land is ziek

 25. Voor mijn gevoel zijn er hier verschillende zaken die invloed hebben op wel/niet uitkering(fraude). Is mevrouw per direct beschikbaar voor d e arbeidsmarkt. Zowel qua tijd als qua gezondheid. Als mevrouw als gevolg van gezondheid beperkt geschikt is denk ik dat ook oppassen op kinderen snel te zwaar kan zijn. Is mevrouw per direct beschikbaar qua tijd is natuurlijk redelijk makkelijk te testen. Roep mevrouw maar een paar keer per direct op voor een gesprek. Als hier niet aan voldaan kan worden denk ik ook dat er een bescikbaarheids probleem is. Als mevrouw met beide zaken geen problemen heeft en verder aan alle verplichtingen voldoet mag zij voor mijn gevoel haar vrije tijd invullen met of zonder familie.

 26. Tering debielen

 27. wat n flauwekul zeg ,we werden vroeger zowat bij onze grootouders grootgebracht,en we zijn dr allemaal goed uitgekomen!met t hart op de goeie plaats.En normen en waarde hebben we meegekregen !!!jaaa wat is dat ook alweer??? En als onze grootouders van n AOW tje leefde dan gingen we (lappen) geld uitleggen onder mekaar ,voor wat ze dan ook nodig hadden.En NEE dat gaven we nergens op.nog even dan kunnen we onze keel aan de kapstok hangen,en onze kleinkinderen op FB bezoeken.

 28. Anita Wiegman // 3 maart 2015 om 22:14 // Beantwoorden

  We mogen niet op de kleinkinderen passen maar als we zo oud zijn en niet meer voor ons zelf kunnen zorgen moeten we wel bij onze kinderen gaan wonen….. het word steeds gekker..maar ik blijf toch op mn kleinkind passen .. hoe dan ook

 29. Nederland pfffffff we mogen dus wel gratis voor onze ouders zorgen, maar alsonze ouders over de kleinkinderen waken moeten ze betalen, ik ben toch echt benieuwd welke zwakzinnige deze regels verzinnen, ik begin ernstig te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van onze bestuurders, wat volgt moeten kinderen inkomstenbelasting betalen over hun zakgeld, of breng ik ze op ideeën nu?

 30. Wat een stelletje idioten daar in Den Haag ! Het wordt tijd dat het voltallige mafketelkabinet opstapt en er nieuwe mensen aan het roer komen in dit achterlijke bekrompen land.

 31. Het lijkt me een broodje aap verhaal…

  • Het is helaas geen broodje aap- verhaal. Ik zit in de bijstand, en ben 2,5 jaar geleden gewaarschuwd voor het doen van ‘op geld waarderbare arbeid’… In de nieuwsbrief van de Sociale dienst stond oppassen onder meer expliciet vermeld, naast thuiskapper spelen, en meerdere diensten. Ik kreeg te horen dat ik niet als vrijwilliger workshops mocht geven op een jaarlijks 3- daags festival… En dat terwijl ik dat onder meer deed om actief te zijn en met hierin te ontwikkelen.

   Je mag ook niet zomaar wat van je spulletjes op marktplaats verkopen, en je kunt zelfs als fraudeur aangemerkt worden als je op Koningsdag wat ouwe zooi verkoopt.
   Een antieke kast met een taxatie van >€5000,- die van je familie bij jou mag staan, kan ervoor zorgen dat je die kast eerst moet ‘opeten'(dus verkopen), en die geweldige stereo van dagwaarde >5000,- die je hebt gekocht toen je wél een goeie baan had, moet je ook eerst verkopen…..

 32. Dus… Als je een bijstandsuitkering hebt mag je ook niet voor bejaarde ouders zorgen?

 33. laat opa en oma verdomme opa en oma zijn daar zijn minder regels. mogen ze vaak alles! je mag je kids of ouder geen geld vragen om iets te doen schandalig elkaar helpen zt er in dit land niet meer in he!! lekker iedereen kapot maken nog meer depressieve mensen nog meer mensen die eind maken asn hun leven en zo kunnen we nog wel ef door gaan over het ROTTE LAND hiet

 34. Volgens mij vertelt deze documentaire weer eens het halve verhaal. De rechter stelt de gemeente niet zomaar in het gelijk. Waarom was er geen reactie van de sociale dienst? Waarom werd er zo vaag gedaan over oppassen en/of gezellig bij Oma zijn? Los van het feit dat ik het systeem slecht vind, hebben we ons er wel aan te houden.

 35. Het eenzijdige uitzichtloze bestaan van een bijstandsuikering wordt door het opgelegde eenzijdige bezuiningsbeleid ( eenzijdig namelijk alleen over het hoofd ( top 90%) van de bevolking en niet de top 10% rijken en multinationationals). Door het uitkleden van de sociale zkerheid en de volstrekte onbereidheid van werkgevers om mensen ouder dan 45 jaar in dienst te nemen e/o met beperkingen , uitkleding ww etc etc ..stuurt mensen versneld richting de bijstand. Betaald uit de gemeentepot, buiten het zicht van de rijksbegroting.Vervolgens volgt, en ik kan het niet anders noemen, repressiebeleid van gemeentelijk ambtenaren want de gemeente heeft niet genoeg geld om al deze bijstanduitkeringen te betalen. Gevolgen, discussie met ministerie/kabinet over verruiming wet om meer gemeentelijke belastingen te kunnen innen, van flexbaan naar flexbaan ( parttime en om fatoenlijk te kunnen leven zijn meerdere banen nodig), onvoldoende pensioenopbouw, conclusie = leid naar verlaging van de levensstandaard.kwaliteit als oplossing voor de internationale competitie op de kosten voor arbeid.
  NL wordt gerund als bedrijf en niet meer als land. Rendementsdenken voorop. Wanneer wordt grootkapitaal en multinationals ( 1000 miljard belasting ontwijking in de EU. ) aangepakt ter lasten verlichting?
  En wanneer wordt eindelijk door de wetgever de financiele sector hervormd met wetgeving? Waarom horen we hier niets tot zo goed als niets over?

 36. ik heb er lang op moeten wachten om Oma te mogen worden, ik beschouw mijn kleindochter als een geschenk, nu moet ik tegen haar zeggen, je mag hier niet meer komen, want dan moet oma geld geld betalen !!!!! in wat voor wereld leven we !!!!!!

 37. We moeten het met elkaar doen zeggen ze, maar als ik dit zo lees Moeten wij het doen en de gemeente en regering maar vangen.
  Mag wel vrijwilligers werk bij een bedrijf doen met behoud van uitkering.
  Maar mag geen vrijwilligerswerk bij mijn kinderen doen, dan moet ik betalen.
  Wat klopt er hier nou niet.
  Grootouders zorgen ervoor dat hun kinderen kunnen werken, en niet hoeven aankloppen bij de bijstand door op de kleinkinderen te passen, maar moeten hier fors voor boeten.

 38. ik vind dit belachelijk vroeger paste me oma ook op ons en nu moeten onze kinderen ons er voor betalen te gek voor woorden is dit
  ik woon alleen en vind het gezellig dat me kleinkind bij mij is even niet alleen zijn en een leuke band opbouwen met me kleinkind zodat als ik oud en grijs ben zij voor mij zou kunnen zorgen al is het maar een boodschap

 39. Dus als de kleinkinderen van beatrix bij oma op bezoek zijn moeten willem en maxima haar ook betalen ?

 40. Sorry hoor maar als je in de bijstand zit moet je alles melden. En dat wist ze..ook als je oppast op je kleinkinderen.
  Het is niet zo dat mevr niet op haar kleinkinderen mag passen maar als je elke dag oppast kan je in feite ook gewoon betaald werk verichten.
  Als zij zegt dat ze door medische redenen niet kan werken ben je dus ook niet in staat om elke dag op te passen. Aangezien dat vaak nog zwaarder is dan werk.

  De soos gaat echt niet zeggen nee je mag niet oppassen en ze moeten je betalen. Maar ze zullen wel van je eisen dat je jezelf beschikbaar stelt voor de arbeidsmarkt.

  Ik heb zelf ook opgepast terwijl ik bijstand had. En dit gewoon gemeld. Was totaal geen probleem. Het moment dat ik werk vond ging ik weer aan de slag en moest mijn zus een andere oppas zoeken.
  Er is nooit van mij geeist dat ik een vergoeding zou vragen voor het oppassen. Want ze zagen het gewoon als oppassen binnen de familie.
  terwijl hij best veel bij mij was.
  Er zal toch echt meer aan de hand zijn dat ze beschuldigt word en alles terug moet betalen.

  Het is echt heel vervelend dat je alles moet melden maar als je niks fout doet zie ik er het probleem niet van..

  • Tasj, je vergeet dat elke ambtenaar van Werk en inkomen de wet op een andere manier interpreteert. De meeste hebben wel een gezond verstand, maar helaas zijn er enkelen die de wet heel erg letterlijk en strikt toepassen….

 41. Dit is belachelijk voor woorden. Straks moeten we voor alles gaan betalen( wat al merendeels die kant al opgaat)
  Als mijn man straks een dag op zn kinderen

 42. Dit is belachelijk voor woorden. Straks moeten we voor alles gaan betalen( wat al merendeels die kant al opgaat)
  Als mijn man straks een dag op zn kinderen past dan moet hij daar ook voor betaald worden? Of als we op visite gaan bij ooms of tantes moeten we daar dan ook voor gaan betalen? Waar gaat dit land naar toe, dat grootouders niet eens van hun kleinkinderen mogen genieten.

  Iedereen die niet met een gezond verstand in de tweede kamer, logisch kan nadenken kan beter weggaan.
  Alsof zij niet met de dagelijkse dingen te maken hebben wat elk ouder of grootouder meemaakt.

 43. Wat een waanzin! Dus als papa en mama samen op vakantie willen en opa of omapassen op, moeten ze betalen voor hun bloedeigen kleinkinderen?
  Gelduitbuiters!

 44. Daarbij vragen opa en oma er geen geld voor omdat ze met liefde op zee past.
  Helemaal gezien het een schijn aow-tje is, is een beetje extra geen luxe.

 45. Ook creër je respect voor oudere mensen.
  Wil je dat vrouwen ook blijven werken (emancipatie enz.) en dat de economie blijft draaien, is het juist fijn dat grootouders kunnen oppassen.
  Daarmee voorkom je ook meteen eenzaamheid onder oudere mensen.

 46. dit lijkt de sovjet uni wel enne……,pvda he!
  wordt wakker mensen! en maar piepen over de pvv maar imtussen

  • Ik piep niet over de PVV hoor, kom ik eerlijk voor uit ( wat half Nederland niet durft ) Dit land gaat regelrecht naar de klote op dit moment !!

 47. Kom allemaal on België wonen, want hier mag solidair met je kinderen zijn en gewoon de kleinkinderen opvangen. Zojn jullie die oplichters niet beu?

 48. Ze willen toch mantel zorg?!….dit is Mantel zorg!!!!! Och nee…dat is waar ook dat is alleen als je voor je ouders zorgt….toch?! Waanzin dit, niet goedwijs!!!

 49. Het moment is daar om ook het opvoeden van je kinderen in geldwaarde om te zetten!!! Ja waarom niet? Dat is dan een mooie stap naar een onvoorwaardelijk BASISINKOMEN. Geen gezeur en eenieder kan dan zorgen voor ouders, kinderen en kleinkinderen naar vermogen en eigen invulling over het hoe en wanneer.

 50. In de nieuwe VVD-participatie-regeling moeten we zelf voor onze zieken (ouders) zorgen! Maar je mag niet op je eigen kleinkinderen passen?
  Mag je dan nog wel bij ze op bezoek? Of alleen als 1 van de ouders erbij is?
  Dus als je als ouder met een klein kind even een boodschap moet doen, moet je je ouder met een uitkering wegsturen. Want die mag niet even oppassen!
  Wat leven we toch in een kutland! En het wordt alleen maar erger! Wat zou ik hier graag vertrekken! Maar ben te veel gebonden en gekluisterd door allerlei financiele beslommeringen!

 51. Zijn wij als Nederlandse burgers aan het vergeten dat de overheid dienstbaar moet zijn aan deze burger en niet andersom? Dit is bij grondwet vastgelegd. Het wordt hoog tijd dat wij ons als Nederlands Staatsburger tegen deze omgekeerde regelgeving van deze zich Liberaal noemende overheid te weer gaan stellen en deze belachelijke betutteling massaal gaan negeren!! Weg ermee…!!!

 52. het is stop-kinderen-weg-in-instellingen ipv bij familie voor een goeie basis lekker geld rondpompen is het puur geld innen over de rug van dingen die doodnormaal zijn zoals opa/oma tijd walgelijk geld is niet alles !!!!!!! je zou bijna gaan denken in complottheorieen opvang belasting banken want geld verdienen is nu eenmaal veelll beter dan liefde en aandacht uhhh sinds wanneer ?????

 53. Gatver, waar zijn we in dit land in beland? Wanneer gaan de ogen eens open bij de overheid.
  Dit is toch echt te erg.

 54. franca dovens // 5 maart 2015 om 08:47 // Beantwoorden

  Het is te gek voor woorden .nu mag je al geen oma meer zijn .dus je kleinkind mag al niet meer slapen of ze pakken je uitkering aan .ben oma en ze pakken al alles af in nederland de oldtimmers .holland is voortaan voor de rijke mensen .

 55. ik vind deze besluit belachelijk en erg krom,
  Want in de ouderenzorg word familileden geacht om voor hun familie(moeder,vader,schoonfamilie) als mantelzorgers te treden.
  En in de kinderopvang word er geroepen dat dat niet mag omdat het een “geld waardeerebare arbeid” pff onzin!!!

 56. Ik wilde mijn dochter gaan helpen met haar nieuwe huissie. Witten en behangen.
  Ik doe het maar niet en stuur dus m’n dochter maar het bos in. Ik MOET er immers geld voor vragen.

 57. Moet ik me als werkende oma nu ook zorgen gaan maken? Als al mijn oppassen als inkomen wordt beschouwd kom ik straks nog in een hogere belastingschaal…. Kan ik geld bij gaan brengen….. Oma zijn is geen baan!!! Schande!

 58. Ook ik zit noodgedwongen in de bijstand vanwege een zenuwbeschadiging aan mijn voet. Momenteel verblijft mijn dochter met haar 5jarig zoontje tijdelijk bij mij in huis vanwege ernstige vochtproblemen in haar woning. Ik heb dat netjes gemeld bij de bijstand en wordt ook gekort, iets waar ik geen probleem mee heb. Nu moet ik een ochtend per week gaan strijken, een soort van reintegratie. Ik heb ook daar geen problemen mee, wel heb ik uitgelegd dat ik niet kan strijken als mijn kleinzoontje ziek is, waarop ik het antwoord kreeg,, NEE MET KLEINKINDEREN WORDT GEEN REKENING GEHOUDEN,, en dit terwijl mijn dochter pas een nieuwe baan heeft en het voor haar erg moeilijk is thuis te blijven (zij had ook een bijstandsuitkering) zit nog in de proeftijd en we willen natuurlijk niet dat zij eventueel ontslag zou krijgen omdat ze niet kan werken vanwege een ziek kind. Ik heb geen sollicitatieplicht, toch heb ik zelf een aantal keren een baan gezocht, maar daar hoor je de sociale dienst niet over. Jammer genoeg moest ik steeds weer afzeggen vanwege veel pijn. En wat moet ik nu doen als mijn kleinzoon eens ziek is, 1 de baan van mijn dochter op het spel zetten met de kans dat zij straks ook weer in de bijstand moet of 2 een dikke middelvinger omhoog en gewoon bij mijn zieke kleinzoon blijven…. eigenlijk heb ik de keus al gemaakt.

 59. Hoe ziek is dit…hoelang laten we die mensen die Nederland naar de klote helpen nog doorgaan….Dit land is straks alleen nog maar van de rijke en op dit moment van een regering waar een aantal hersenlozen het voor het zeggen hebben..hebben allemaal netjes gestudeerd..papieren mensen noem ik dat …met geen enkel idee hoe de wereld echt werkt…of hoe het is om zonder al die luxe te leven…
  Voor de mensen die het volhouden om met weinig rond te komen…petje af, heb daar veel bewondering voor…

 60. En als de kleinkinderen 18 jaar zijn, dan krijgen zij een boete van de gemeente, omdat ze op opa en oma “passen”. En dan wil de regering dat we meer gaan mantelzorgen. Ze denken zeker dat we gek zijn.

 61. deze PVDA Staatssecretaris heeft zeker geen ouders meer, of heeft geen klein kinderen. Echte liefde is niet te koop,deze PVDA Staatssecretaris moeten ze direct naar huis sturen,geen geschikte man voor deze job met zijn ongeshikte ideeen

 62. Te zot voor woorden dat de grootouders die een bijstand uitkering hebben zo worden behandeld en een bedrag €34.385,18, moeten betalen omdat ze kleinkinderen bij zich hebben…Het is tenslotte toch familie die bij de oma komt De betreffende personen die deze regel geving heeft bedacht is rijp om opgenomen te wordenEn dit noemen ze dienstverlenende instantie voor de burgers in Nederland ach ja de mensen met een goed inkomen kunnen wel een kinderdag verblijf betalen en mensen met een minima / allenstaande mensen die werken tja.. niet de zorg van de sozawe en de mperonen die het bedacht hebben ..soldariteits gevoel weg/humantaire gedeelte is ook al weg ……

 63. de bedenkers van dit soort waanzin hebben zelf zeker geld genoeg voor nanny’s en schoonmakers en personal coaches etc. Ik hoop dat zij heel gauw in de bijstand terecht komen. O nee, dat is haast onmogelijk met de gouden handdrukken en doorsluispolitiek in deze dictatuur! Meer en meer ben ik voor de soevereine mens!

  • Een basisinkomen zorgt voor souvereine mensen. Of je nu werkt of niet, een basisinkomen geeft je vrijheid. Waardoor er ook geen uitkeringsfraude meer bestaat.

 64. Wat ik niet snap : waarom KWAM ze met een nekhernia in de BIJSTAND ?
  Had toch een ziektewet/WAO uitkering ???
  Niet dat ik het deze oma niet gun…………..

 65. de zakkenvullers op het DWI vergeten nog €7,- administratiekosten voor hun ‘werkzaamheden’ te vragen, wat, die de boel ook opstelten zet, ook ff meepikt.
  Ze moeten zich rot schamen met hun dikke salarissen en straks vette pensioenen,
  zij kunnen wèl kinderopvang van hun inkomen betalen………[’t zijn èchte ambtenaren maar dàn zònder ………

 66. En o ja, laat ze zich niet alleen diep schamen, maar toch ook vooral onderzoeken hoe we, ja, we ja, nu tot zo’n bestuurlijk emotionele verstandsverbijstering gekomen kunnen zijn.

  De Franse Revolutie (1789) was een invloedrijke politieke omwenteling aan het eind van de 18e eeuw waarbij de Franse monarchie werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht. De absolute monarchie die Frankrijk drie eeuwen had geregeerd werd ten val gebracht en in drie jaar werd de monarchie helemaal afgeschaft. De macht en de privileges van adel en geestelijkheid werden massaal teruggedrongen onder druk van radicale politieke groeperingen, de mensenmassa in de steden en boeren op het platteland. De oude ideeën van absolutisme, aristocratie, en de macht van de kerk werden vervangen door de principes van Liberté, égalité, fraternité, oftewel vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Bestorming van de Bastille wordt beschouwd als het begin van de revolutie. De Franse Revolutie heeft verstrekkende en blijvende veranderingen teweeggebracht in Frankrijk en in heel Europa.

  3 Ondertussen had een nieuwe filosofische stroming sinds het midden van de 18e eeuw Frankrijk veroverd. De Verlichting stelde de rationaliteit van de gedachte tegenover de autoriteit van de traditie. Uit de “ideeënstroom” die met deze beweging gepaard ging werd een gepopulariseerde ‘revolutionaire’ ideologie geboren. De overtuiging dat iets moest veranderen, drong tot steeds bredere kringen door.

  !

 67. The Stanford Experiment in Nederland (of Moord door Protocol?) Dit is precies wat er anno 2015 met onze gemeenteambtenaren van Sociale Zaken gebeurd. Deze ambtenaren zijn de Gevangenisbewaarders en de bijstandsgerechtigden zijn de gevangenen. Hoe durf ik dit zo stellig te zeggen? Kijk Eerst naar de geposte verhalen van De Monitor en daarna naar onderstaande filmpje… kun je de overeenkomsten niet zien? Een stel ambtenaren drijft iemand tot (mislukte) zelfmoord, er worden enorme achterlijke boetes uitgedeeld die zelfs een werkende niet zou kunnen betalen. Gevangenisbewaarders Reportage 1: Arend blaast zijn huis op. Reactie gemeente: “Geen commentaar”. Hartelozer kan niet, ziellozer waarschijnlijk ook niet. De gemeenteambtenaar is zelfs doorgegaan met informatie vragen toen Arend aangaf nu echt niets meer aan te kunnen. Deze gemeente moet gewoon strafrechtelijk vervolgd worden. Daar is mijns inziens geen enkele twijfel over mogelijk. Nadat hij ‘ontploft’ is, wordt het bezwaarschrift zonder enige extra hoorzitting gehonoreerd en blijkt Arend recht te hebben op uitkering. De Bezwaarcommissie begrijpt niet waarom dit niet akkoord gegeven is met de aanwezige informatie. http://www.npo.nl/de-monitor/18-01-2015/KN_1665965 Reportage 2: Een moeder van een gehandicapt kind moet noodzakelijkerwijs een uitkering aanvragen. Ze krijgt gewoon een briefje mee dat ze over 4 weken terug mag komen. Dit zou haar enorm in de financiële problemen brengen. Elke weldenkende ambtenaar met een hart en/of ziel zou vervolgens duidelijk maken dat als het echt moet er weldegelijk meteen een aanvraag kan doen. Let op de gewetenloze reactie van Rob van Straaten, hoofd Inkomen Enschede. Meneer van Straaten is een echte gevangenisdirecteur alla Stanford Experiment… De lafaard verschuift overigens de verantwoordelijkheid gauw weer naar Den Haag. Stel je voor dat hij zelf enige verantwoordelijkheid neemt. http://www.npo.nl/de-monitor/08-02-2015/KN_1665969/POMS_KN_786720 Reportage 3:De regels die gehanteerd worden, kent zelfs een Hoogleraar Socialezekerheidsrecht niet. Woorden van deze hoogleraar: “Deze boetes staan zo ver van de werkelijkheid…”. Eigenlijk snappen zelfs de mensen die dit soort wetgeving gecreëerd hebben niet waarom oma niet mag oppassen bij de kleinkinderen. NB terwijl deze oma momenteel niet HOEFT te werken van de Sociale Dienst, wegens een nekhernia. http://www.npo.nl/de-monitor/01-03-2015/KN_1667489/POMS_KN_799616 Ambtenaren zijn werkelijk zo ver gecorrumpeerd dat ze dit soort zieke wetgeving gewoon uitvoeren, tot ziekmakende wanhoop drijvend aan toe. Dit Stanford Experiment is te ver doorgevoerd. Het Stanford experiment duurde maar 6 dagen voor het gestopt werd wegens de dramatische impact op de proefpersonen. Hoeveel doden moeten er in Nederland vallen voordat de alarmbellen echt gaan rinkelen? http://youtu.be/1G-MhGE5Au0

 68. Vertelde dit verhaal aan Ierse vrienden. Zij vielen bijna om van verbazing. Terecht vroegen zij zich af of het in Nederland nog wel prettig wonen is.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.