Huisarts: ‘Zorgverzekeraars behandelen artsen als fraudeurs’

Zorgverzekeraars intimideren huisartsen. Zodra een arts meer zorg declareert dan gemiddeld, krijgt hij direct een bezoek van de verzekeraar die van de arts uitleg eist, anders volgen er consequenties. Uitleggen of terugbetalen. Zorgverzekeraars zien de artsen kennelijk bij voorbaat als fraudeurs. Het zorgt voor spanning onder artsen. In De Telegraaf vertelt huisarts Raymond Kersten over de ronduit onbeschofte wijze waarop een grote verzekeraar hem behandelde. ‘Je schaamt je en voelt je een fraudeur’, aldus de arts. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) klaagt over een intimiderende toon in de brieven van verzekeraars.

In De Telegraaf, 27 februari.

In De Telegraaf, 27 februari.

LHV-woordvoerder Kristof Franse bekritiseert niet alleen de vervelende toon van de verzekeraars, ook de aanpak is intimiderend. Al in de eerste brief dreigen de briefschrijvers met consequenties wanneer de zorgverlener niet aan de verzoeken voldoet. Franse: ‘Er staat direct een termijn in waarop de dokter moet reageren, anders volgen consequenties. Verzekeraars, ga toch meer uit van vertrouwen.’

Huisarts Kersten zegt minder goed te functioneren door de intimiderende manieren van de verzekeraars. ‘Terwijl ik gewoon een goede dokter wil zijn’. Ruim een jaar geleden kreeg hij een bezoekje van een van de vier grote verzekeraars. Namen noemt hij liever niet omdat hij dan voor de gevolgen vreest. Er werd hem destijds direct verteld dat hij in 2013 en 2012 te veel lange visites en dubbele consulten declareerde. De controleur zei dat hij Kerstens hele administratie zou gaan doorlichten.

(foto: lhv.nl)

(foto: lhv.nl)

De grote verzekeraar dreigde Kersten in 2014 meerdere malen, ook schriftelijk, met een terugvordering van het geld, mét boete. Ten slotte ontving Kersten eind 2014 ineens een telefoontje waarin hij werd gesommeerd langs te komen bij de verzekeraar in Amersfoort. Maar twee dagen voor de afspraak meldde de verzekeraar zich plotseling af. Kersten heeft daarna niets meer vernomen.

De betrokken Kersten, hij was tot voor kort clubarts en nu voorzitter van de plaatselijke voetbalclub, zegt nu sommige consulten en behandelingen niet meer te declareren. Om maar van het schrikbewind af te zijn.

De zorgverzekeraars hebben steeds minder vrienden. En het ongenoegen groeit. Niet alleen bij de premiebetalers, ook bij de zorgverleners en in de politiek. Daarom is het volstrekt onbegrijpelijk dat verzekeraars hun laatste partners in de strijd tegen de stijgende zorgkosten, de huisartsen, bruuskeren. Fraude bewijs je eerst, en pak je daarna aan. En in alle omstandigheden gelden de fatsoensnormen.

(Bron: De Telegraaf)

2 Reacties op Huisarts: ‘Zorgverzekeraars behandelen artsen als fraudeurs’

  1. En wel gaan stemmen.
    De gewenste DNA verandering in de zorg ( waar er ook genoeg mensen rondlopen voor de verandering naar de huidige situatie die heel goed geld verdiende) ga je natuurlijk niet bereiken als je een markt cultuur wilt. Je faciliteerd dan meer voor ieder tpye zorg zijn conglomeraat van bv s.. met gewenste financiers uiteraard , en dan ..Rentewapje erbij , chinese thee en hoppa.. Wat eerst nog zorg was wordt het zoveelste drama. Beleid wat juist non profit voorschrijft, bv zorgstichtingen , geen winst oogmerk, geen reservers zou wellicht beter zijn en Je moet natuurlijk ook eerst echt wel begrijpen wat het begrip /identiteit zorg is voordat je deze tegen lagere kosten kan continueren. In NL uitgevonden de Zorg olicharchie.
    Relativeren en nl zorgsysteem vergelijken met de UK, tja..

  2. Wat een verrijking die privatisering in de zorg. 🙁

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.