Voorzitter VNO-NCW De Boer: ‘Stop strafexpeditie tegen financiële sector’

‘We blinken uit in masochisme. Wat in de afgelopen jaren is gebeurd, lijkt sterk op een strafexpeditie tegen de financiële sector.’ En die moet stoppen, vindt de voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer. Het zit namelijk wel goed met de financials in Nederland, zei hij dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in het Haagse Nieuwspoort. De Boer wees er op dat de sector toch al zo heeft geleden onder de crisis.

De banken en verzekeraars worden in Nederland strenger aangepakt dan in andere Europese landen, vindt de werkgeversvoorman. Zoals met een bankbelasting (‘een extra nationale ‘strafheffing”), de wet beloningsbeleid en de geschiktheidstoets van toezichthouders. Volgens de werkgeversvoorzitter is het duidelijk dat het vestigingsklimaat en de concurrentiekracht op deze manier worden ondermijnd.

ABN Amro-toren aan de Amsterdamse Zuidas. (Foto: wikimedia.commons.org, Mig de Jong)

ABN Amro-toren aan de Amsterdamse Zuidas. (Foto: wikimedia.commons.org, Mig de Jong)

De Boer ziet ook wel dat er in de afgelopen decennia fouten zijn gemaakt in de financiële sector: ‘natuurlijk is er leergeld betaald voor onevenwichtig handelen bij diverse spelers’. Hij kwalificeert de diep-cynische verdienmodellen die de sector, in elk geval tot 2008, hanteerde als ‘onevenwichtig handelen bij diverse spelers’.

‘We moeten erkennen en herkennen dat de financiële sector een topsector is en als zodanig behandeld wil worden’, zei De Boer. ‘Ons bedrijfsleven is namelijk in haar buitenlandse expansie al honderden jaren goed bediend door ons eigen financiële en zakelijk dienstencomplex. Zonder concurrerend exportkrediet en exportverzekeringen had Nederland nooit kunnen uitgroeien tot het handelsland dat het nu is.’ Laten ‘zeven magere jaren’ ons niet ‘stekeblind maken voor de betekenis van de financiële sector voor de welvaart in Nederland’.

De voorzitter ziet gelukkig nog volop kansen voor de financiële branche, met name op het gebied van ICT. Zo kan big data zorgen voor nieuwe groei bij banken. De Boer houdt kennelijk van provoceren. En met het grootste internetknooppunt ter wereld in Amsterdam en onze goede dataprotectie heeft Nederland goud in handen, aldus De Boer. ‘Nederland kan zich als financieel knooppunt weer op de kaart zetten.’

Kansen zien en pakken is natuurlijk prachtig, en daarvoor moet je inderdaad niet te lang blijven hangen in het verleden. Maar Hans de Boer kan en mag niet geringschattend doen over de bijna-catastrofe die de door hem bewierrookte financiële wereld veroorzaakte in 2008. Ook vele bedrijven, de achterban van De Boer, legden het loodje met dank aan de financiële waaghalzen. En volgens een groeiend aantal critici hebben de banken nog steeds niets geleerd. Helder streng politiek optreden, straf toezicht en een gezond wantrouwen bij klanten (met een woekerpolis): het is wat de sector zelf heeft gezaaid en geoogst.

(Bron: persbericht vno-ncw.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.