Belgische bankpresident: ‘Bij begin van euro zijn duidelijk fouten gemaakt’

‘Bij het begin van de euro zijn duidelijk fouten gemaakt. We zijn naïef geweest. Het zelfregulerende karakter in de eurozone heeft niet gewerkt. Inmiddels zijn de regels voor de lidstaten veel strikter’, zegt de Belgische bankpresident Luc Coene woensdag in De Telegraaf. ‘We hebben landen toegelaten waarvan te verwachten was dat houdbaarheid problematisch was’. Coene wil niet zeggen welke landen hij bedoelt, maar iedereen die de afgelopen jaren het nieuws volgde weet dat hij in elk geval Griekenland bedoelt. En wellicht Italië.

In De Telegraaf, 25 febuari.

In De Telegraaf, 25 febuari.

Coene geeft toe dat het europroject tot nu toe veel wantrouwen heeft gecreëerd onder de Europese burgers. ‘Dat wantrouwen is er gekomen omdat men de zaak amateuristisch heeft aangepakt. Nu hebben we de les geleerd. Er is veel gebeurd als het gaat om besluitvorming, transmissie van soevereiniteit van het nationale naar het Europese niveau.’

De Vlaming erkent dat er verzet is tegen die overheveling van bevoegdheden, maar ‘daar moeten we doorheen. Ik denk dat we nog eens een keertje moeten uitleggen waarom Europa een interessant verhaal blijft’. Volgens hem zien mensen de voordelen niet meer ‘omdat ze zo evident zijn’. Coene denkt kennelijk dat de bezorgde Europeanen blind zijn.

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) volop staatsobligaties gaat kopen en daarmee geld in de Europese economie pompt, ziet de Belg niet als een recept voor zogenaamde bubbelvorming. Hij verschilt daarmee van mening met zijn Nederlandse collega Klaas Knot die sterk tegen het besluit van de ECB was. ‘Het is afwachten hoe groot het effect is. En we moeten opletten dat er geen luchtbellen worden geblazen. Het blijft de verantwoordelijkheid van de banken’.

Over de Grieken is Coene bijna laconiek. De Griekse regering maakte volgens hem ‘theater om de onderhandelingspositie te verbeteren’. Bij de verkiezingen waren nu eenmaal beloften gedaan, ‘realistisch of niet’. ‘Dan is het moeilijk van de verkiezingsoverwinning over te gaan naar de onderhandelingen’.

De Belg neemt volgende maand afscheid als centrale bankpresident van België. Hij vertrekt dan naar de ECB-raad die het bankentoezicht leidt. ‘Aan de economische unie valt nog veel te verbeteren’, aldus Coene. Uiteindelijk wil hij naar een politieke unie zodat onder meer Europese belastingen kunnen worden ingevoerd.

Is de laconieke houding van Coene gewoon typisch Vlaams, of alarmerend arrogant?

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.