Tijdens VVD-fundraisingdiners ontmoeten zakenlui -tegen betaling- VVD-politici

Om extra campagnegeld in kas te krijgen organiseren veel VVD-afdelingen zogenaamde fundraisingdiners. Volgens de site Parlement.com mogen politieke partijen geld binnenhalen ‘door fondsenwervende activiteiten, zoals met feesten en bazaars. Een partij die dit doet is de VVD’. Voor een bedrag van enkele honderden euro’s kunnen belangstellenden met VVD-ministers en andere belangrijke VVD’ers een vorkje prikken. Volgens politiek commentator van De Telegraaf Paul Jansen maakt de partij zich daardoor kwetsbaar. Volgens hem leveren de etentjes de VVD weliswaar veel geld op, maar wekken ze ook de indruk dat toegang tot de Haagse macht te koop is.

In De Telegraaf, 24 februari.

In De Telegraaf, 24 februari.

Jansen: ‘Uitnodigingen beloven een luisterend oor. ‘Heeft u altijd al eens persoonlijk met minister Stef Blok van gedachten willen wisselen over de huidige stand van de woningmarkt?’ luidde eind 2013 de tekst van de VVD-afdeling Almere. Een tafel kostte tweeduizend euro. Daarvoor schoven twee politici aan. Na elke gang werd gerouleerd’.

Volgens Jansen wekken de etentjes niet alleen de suggestie dat toegang tot Haagse politci te koop is, het wordt ook zo opgevat door degenen die betalen, vaak zakenlieden.

In 2001 stelden andere partijen al kritische Kamervragen over de liberale fundraising-diners. Destijds had namelijk een radiodirecteur publiekelijk tijdens een VVD-diner over de toenmalige VVD-minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma gezegd: ‘Als ik haar in Den Haag wil spreken, ben ik dagen bezig het te regelen. Hier is het zo gepiept’.

De partij stapelt inmiddels integriteitskwestie op integriteitskwestie. Volgens Jansen begint het aan de VVD te kleven, al hebben andere partijen er volgens hem ook last van. Het CDA had ook een paar affaires in haar hoogtijdagen, en ook een paar PvdA’ers sjoemelden in het verleden, met subsidies.

Dat mag zo zijn. Maar geen andere partij dan de VVD, kwam ooit in zo’n korte periode zó vaak door integriteitsmisbruik in het nieuws. Het lijkt structureel, een dna-foutje. De lijst liberale ritselaars is inmiddels te lang om op te sommen en ondertussen biedt de partij het ‘luisterend oor van haar ministers’ aan aan de hoogste bieder. Ze zien het zelf waarschijnlijk totaal niet, maar het is al-met-al geen fraai plaatje.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.