Participatiesamenleving wordt eerder ‘overspannen combinatiesamenleving’

‘Flex is dé trend. Al willen de meeste flexwerkers eigenlijk een vaste baan en zijn ze minder tevreden dan werknemers, toch zet de flexibilisering van de arbeidsmarkt in rap tempo door’, haalt economie-columnist van Vrij Nederland Kees Kraaijeveld het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) aan. Werknemers combineren hun baan steeds vaker met een eigen zaak, met een andere baan, met mantelzorg of met een studie. Druk druk druk. De door het kabinet o zo gewenste participatiesamenleving wordt volgens Kraaijeveld eerder een ‘overspannen combinatiesamenleving’.

Sinds de crisis in 2008 verdwenen er 400.000 vaste banen, en kwamen er 300.000 flexbanen bij, tegelijkertijd ziet het SCP de druk op mensen toenemen.

In Vrij Nederland, 19 februari.

In Vrij Nederland, 19 februari.

In het rapport Aanbod van Arbeid van het SCP constateren de onderzoekers ‘participeren betekent combineren’. ‘Eén op de twaalf werknemers in Nederland heeft er nog een baan naast. Het Amerikaanse working two jobs wordt normaal in Nederland. De banenstapelaars werken hard’, aldus Kraaijeveld. Ze combineren het met steeds meer andere verplichtingen. De ‘overspannen combinatiesamenleving’ dus.

‘En dan moet er van Den Haag op alle levensgebieden nog een tandje bij: 1) de relatief hoge arbeidsparticipatie moet verder omhoog; 2) voor de weer aantrekkende economische groei moeten we per persoon meer uren gaan werken; 3) om duurzaam inzetbaar te blijven moeten we een leven lang leren; 4) om vitaal de stijgende pensioenleeftijd te halen moeten we gezond en fit blijven; 5) nu de overheid een stapje terug doet, moeten we ook meer tijd besteden aan vrijwilligerswerk en mantelzorg; en 6) vergeet niet om nog wat kinderen op te voeden voor de toekomst’.

Conclusie: we lijken wel gek.

(Bron: Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.