‘Door sterke banden met bedrijfsleven lopen VVD’ers meer risico’s op corruptie’

(Foto: georgeknightlang.wordpress.com, fotograaf onbekend)

Het is een ramp voor de VVD-campagne: een maand voor de verkiezingen trekt Kamerlid Mark Verheijen zich -tijdelijk- terug omdat hij in opspraak is geraakt na gesjoemel. Al vijf jaar is de VVD de grootste partij van het land, en net zo lang komen VVD-politici in het nieuws met corruptie, fraude en vriendjespolitiek. Hoe komt dat toch? Zijn VVD’ers soms minder integer? Volgens hoogleraar Integriteit Muel Kaptein aan de Erasmus Universiteit komt het onder meer doordat ‘de VVD de sterktste banden heeft met het bedrijfsleven. Dat brengt risico’s voor vriendendiensten en corruptie met zich mee’.

In het AD, 20 februari.

In het AD, 20 februari.

Kaptein, vrijdag in het AD: ‘Zeker in de lokale politiek speelt dat. Gemeenten en bedrijven zijn erg afhankelijk van elkaar. Als je elkaar ook privé kent, is het moeilijk het onderscheid zuiver te houden’.

De hoogleraar maakt bovendien onderscheid tussen Limburg en de rest van Nederland. Daar zou het nóg moeilijker zijn. ‘Het idee dat een politicus altijd klaar moet staan voor de burger is kenmerkend voor de zuidelijke provincie. Dat is op zich goed, maar het risico van willekeur en vriendjespolitiek ligt op de loer. Of de gedachte: ik werk zo hard, ik mag er zelf ook wel een graantje van meepikken’.

Hoogleraar Integriteit aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit denkt dat VVD'er door hun nauwe banden met het bedrijfsleven meer risico op corruptie lopen. (Foto: twitter.com)

Hoogleraar Integriteit aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit Muel Kaptein denkt dat VVD’er door hun nauwe banden met het bedrijfsleven meer risico op corruptie lopen. (Foto: twitter.com)

Het lijkt er op dat de law﹠order-partij een groot probleem heeft. Vrij Nederland onderzocht begin 2014 al corruptie onder politici en concludeerde dat VVD’ers de meeste misstappen maakten. Er is nog niet veel veranderd.

Niet alleen Verheijen kwam afgelopen week in opspraak. Ook de VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht Kathalijne de Kruif werd aangehouden wegens het lekken uit een vertrouwelijke sollicitatieprocedure. Verder lopen er nog geruchtmakende zaken tegen de oud-burgemeester Ricardo Offermans, multi-politicus Jos van Rey en de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. De voormalige VVD-wethouder Sjoerd Swane uit Maarssen werd veroordeeld wegens belastingfraude en het aannemen van steekpenningen maar is al vijf jaar voortvluchtig.

Veel nette VVD’ers, die bestaan namelijk wel degelijk, zitten met deze dubieuze partijgenoten in hun maag. En terecht. ‘Er moet hoe dan ook een cultuuromslag komen’, zegt VVD’er Mijntje Pluimers in het AD namens het Pastinaeckberaad, een club van kritische VVD’ers. ‘Nederlanders pikken het niet dat belastinggeld wordt verkwanseld, terwijl zij zich aan allerlei regels moeten houden. Terecht.’

Volgens sommige critici is er ook sprake van arrogantie. Na vijf jaar de grootste krijgen de liberalen steeds meer de houding die ze eerder het CDA verweten: die van we rule this country.

(Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.