Jeugdzorg kampt dankzij decentralisatie met regeldruk en rompslomp

Door de extra administratie en regelsdruk als gevolg van de decentralisatie moeten jeugdzorginstellingen extra kantoorpersoneel aannemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat NRC Handelsblad hield onder een aantal jeugdzorginstellingen die samen zo’n 18.000 kinderen behandelen. Door de bezuinigingen wordt intussen zorgpersoneel ontslagen.

De landelijke en regionale instellingen moeten sinds 1 januari zaken doen met elke gemeente apart, wat leidt tot een lappendeken aan regelingen en contracten. Gemeente A wil een factuur waarin de behandelduur is gespecificeerd, gemeente B wil een specificatie van de behandelsoort, er zijn ook vele verschillende procedures en vereisten.

In NRC Handelsblad, 18 februari.

In NRC Handelsblad, 18 februari.

‘We zijn tien keer meer tijd kwijt aan administratie dan vorig jaar’, klaagt directeur bedrijfsvoering Esther Reinhard van Curium-LUMC. Deze instelling in Oegstgeest huurt twee extra mensen in om de administratieve klussen te klaren. Tegelijkertijd zijn door de bezuinigingen vijf á zes gedwongen ontslagen onvermijdelijk volgens Reinhard. Die vallen in de zorg, niet bij de administratie. Reinhard: ‘Anders lopen we gewoon geld mis’. Ook de kinderen zijn de klos, want naar verwachting zullen de wachtlijsten oplopen naar ‘zeker een paar maanden’.

Jeugdzorginstelling de Mutsaersstichting heeft per 1 januari door de decentralisatie 75 contracten te onderhouden, in plaats van de tien van vorig jaar. Contracten met gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en provincies. De instelling behandelt circa 2000 kinderen en heeft inmiddels zes personen aangenomen om de bureaucratie de baas te blijven. ‘De regeldruk is enorm toegenomen’, zegt Erwin Scheepers, controller bij de instelling.

Marjanne Sint, voorzitter van de Transitie Autoriteit Jeugd ziet geen snelle oplossing. ‘Niet alleen instellingen hebben er last van, ook gemeenten zelf’, zegt ze tegen NRC Handelsblad. ‘Het is nu eenmaal de uitkomst van het inkooptraject dat door de wetgever bedoeld is.’ Dat is irritant ingewikkelde managementspeak voor ‘je moet bij de verantwoordelijke staatssecretaris Van Rijn zijn’.

En die liet aan NRC Handelsblad weten ‘intensief in gesprek’ te zijn met brancheorganisaties en gemeenten om de problemen te verhelpen. Diepe, diepe zucht.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.