Buitenlandse huurbazen komen Nederlandse huurmarkt op, ten koste van woningcorporaties

Buitenlandse investeerders als het Duitse Patrizia, het Britse Round Hill Capital en het Amerikaanse Heitman willen voor miljarden huurwoningen kopen van de Nederlandse woningcorporaties. Dat blijkt volgens Trouw uit rapporten van ING en ABN Amro. Het kabinet zal de verkoop niet dwarsbomen, het past immers helemaal in het beleid van minister van Wonen Blok. Huurders kunnen zich dus opmaken voor een buitenlandse huurbaas. Vooral huizen in de Randstad zijn gewild bij de buitenlanders.

Niet iedereen verwelkomt de bedrijven enthousiast. Gemeenten als Arnhem, Den Bosch, Aalten, Dongen en Leusden maakten eerder al bezwaar tegen de overname van 1333 woningen door het Duitse Patrizia. Maar minister Blok was uiteraard wél enthousiast en verklaarde de bezwaren ongegrond.

In Trouw, 18 februari.

In Trouw, 18 februari.

Volgens vastgoedeconoom van ABN Amro Erik Steinmaier is Nederland aantrekkelijk voor de buitenlandse huisbazen ‘omdat de vraag naar woonruimte in veel gebieden nog altijd stijgt’.

Hij denkt overigens dat huurders zich geen zorgen hoeven te maken. De ‘spelregels voor huurwoningen’ gelden immers ook voor de buitenlandse investeerders. ‘Een huurverhoging, ja, die zal er komen, maar die krijg je ook van de corporatie’.

In totaal telt Nederland 3,2 miljoen huurwoningen waarvan er 2,3 miljoen van de woningcorporaties en 900.000 woningen van beleggers zijn. Nergens ter wereld zijn zoveel huizen in bezit van woningcorporaties. De verhuurbedrijven kijken zowel naar de sociale huurwoningen als naar die in de vrije sector.

Sociale huurwoningen in Beverwijk. (Foto: Flickr, Corporate.NL)

Sociale huurwoningen in Beverwijk. (Foto: Flickr, Corporate.NL)

Het kabinet is natuurlijk in zijn nopjes met de buitenlandse belangstelling. Of de huurders er zo blij mee moeten zijn, is de vraag. Grote investeerders staan niet echt bekend als goede huisbazen en ze willen volgens critici direct verkopen zodra groot onderhoud dreigt. Maar erger is de uitverkoop van een groot Nederlands goed.

Op enkele recente schandalen na, waren de woningcorporaties meer dan een eeuw lang een zeer succesvol Nederlands verschijnsel waar het buitenland met jaloezie naar keek. Dat blijkt nu wel. Terwijl minister Blok ‘onze’ wooncorporaties in hun hok houdt, krijgen buitenlandse huurbazen straks ruim baan om met name de hogere huren op te strijken. Een typisch staaltje weg-met-ons-mentaliteit.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.