Volkskrant over antisemitisme: ‘Europa moet pijnlijke realiteit onder ogen zien’

De Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu had een punt toen hij de Europese Joden opriep naar Israël te komen. Europa lijkt namelijk niet meer veilig voor Joden. ‘Een pijnlijke realiteit’, aldus De Volkskrant. ‘De strijd tegen de antisemitische golf begint bij het onder ogen zien van deze pijnlijke realiteit’, schrijft Volkskrant-redacteur Hans Wansink vandaag in het hoofdredactioneel commentaar van zijn krant. De aanslagen zijn volgens de krant qua antisemitsme ‘het topje van de ijsberg’. Het aantal Joden dat de afgelopen twee jaar naar Israël vertrok, verdriedubbelde.

Netanyahu’s oproep raakte kennelijk een openliggende zenuw, schrijft Wansink namens de Volkskrant-redactie. ‘Onmiddelijk reageerden de autoriteiten in Denemarken, Frankrijk en ook de Joodse leiders in Nederland als door een wesp gestoken’. De Joden zijn immers een onvervreemdbaar onderdeel van de Europese samenlevingen en cultuur.

In de Volkskrant, 17 februari.

In de Volkskrant, 17 februari.

De recente aanslagen in Kopenhagen, Brussel en Parijs ‘maken deel uit van een huiveringwekkend patroon van terreur en intimidatie, dat in de eerste plaat gericht is tegen de Joodse gemeenschappen overal in Europa. Tegelijkertijd worden ook de kernwaarden van de Europese beschaving, verdraagzaamheid, vrijheid van expressie en gelijke behandeling, onder vuur genomen’.

De Volkskrant: ‘Al te gemakkelijk worden de daders van de aanslagen op synagogen, Joodse musea en scholen en op degenen die de profeet Mohammed op de hak nemen weggezet als gestoorde eenlingen. In werkelijkheid zijn ze het topje van de ijsberg.’

‘Niet in alle gevallen, maar wel in de meeste zijn de daders geradicaliseerde moslims. Zij bedienen zich van een mengeling van klassiek antisemitische complottheorieën en symbolen en aan de islam ontleende waandenkbeelden. Onderzoek heeft aangetoond dat een vijandige houding jegens Joden onder moslims, radicaal én gematigd, wijdverbreid is. Ook leerkrachten op Nederlandse zwarte scholen kunnen daarover meepraten’, schrijft Wansink.

De progressieve Volkskrant komt als linkse krant graag op voor de onderdrukten. Tot voor kort waren dat de moslims. Maar die periode lijkt voorbij nu er wel erg veel antisemitisme, agressie en geweld uit die hoek komt. Zelfs het geduld van theedrinkend Nederland raakt kennelijk een keertje op.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.