Oud-vicepresident gerechtshof ziet kwaliteit rechtspraak achteruit gaan

‘Ik vrees dat we ons over vijf of tien jaar tijdens een parlementaire enquȇte afvragen hoe het zó mis heeft kunnen gaan’, zei oud-vicepresident van het gerechtshof in Leeuwarden Klaas Mollema zaterdag tegen De Telegraaf. Hij sloeg alarm over de afnemende kwaliteit van de rechtspraak en rechters. Dat komt volgens Mollema met name door de grote bezuinigingen op de rechtspraak en het management dat de leiding daar overneemt.

‘De cultuur wordt steeds ambtelijker en daarmee creëer je ook ambtenaren. Mensen die vroeger vanuit passie en roeping werkten en er niet mee zaten flink overuren te maken, gaan nu ook op de kleintjes letten’. Bovendien moeten rechters flink productie draaien.

Mollema: ‘Je moet een bepaald aantal vonnissen per jaar schrijven. Dat wordt door mannetjes vanachter hun bureau bepaald. Die productiedruk is dusdanig hoog dat een rechter die een paar keer een tussenvonnis wijst, waardoor een zaak vertraging oploopt, de kans loopt daarop te worden aangesproken. Met andere woorden: ‘Pak eens door!’ De hele financiering van de gerechten is op een bepaalde productie gebaseerd’.

In De Telegraaf, 14 februari.

In De Telegraaf, 14 februari.

Tussen 2016 en 2020 moeten de gerechten van minister Opstelten 120 miljoen euro bezuinigen. Volgens Mollema kan dat eigenlijk niet, maar de Raad van de Rechtspraak (RvdR, een schakel tussen de minister van Justitie en de gerechten) vond van wel. Door te digitaliseren kan volgens de RvdR de helft van het ondersteunend personeel weg, en kan het bovendien veertig procent sneller. Mollema noemt het ‘Haagse bluf’.

‘De risico’s zijn enorm. Bezuinigingen inplannen op basis van een systeem dat er nog helemaal niet is, levert het gevaar op van een infarct. Automatisering bij de rechtspraak liep tot nu toe altijd fout. Straks knalt het hele systeem eruit en kan niemand in de zittingszalen nog iets doen. Ik snap dat je moet digitaliseren, maar je moet je er niet zo snel van afhankelijk maken’, aldus Mollema.

De oud-vicepresident van het Leeuwarder hof vraagt zich terecht af hoe je denkt te kunnen bezuinigen, als je niet eens weet wat er nog op ons af komt. ‘In 2014 kwamen er ineens 30.000 asielzoekers, het dubbele van het jaar ervoor. Die hebben allemaal recht op gratis rechtsbijstand en op behandeling van hun zaak door de rechter. Wat dáár voor prijskaartje aanhangt, daar hoor ik niemand over.’

‘Er ontstaat een groeiende kloof tussen rechters en de mensen die aan de touwtjes trekken. Voorheen waren twee van de drie bestuurders eminente rechters. Nu lijkt het vooral van belang dat het eminente managers zijn’, aldus de gepensioneerde Mollema, die overigens nog actief is als raadsheer-plaatsvervanger. Die managers benoemen het liefst braveriken tot rechter: ‘Ze kiezen voor het type dat niet dwarsligt en braaf de lijn volgt die de raad uitzet. Terwijl juist rechters kritisch horen te zijn.’

Mollema vreest een parlementaire enquȇte over een jaar of tien, nadat het eerst helemaal misliep. Nederland staat nog steeds in de top 5 van de meest betrouwbare rechtsstaten volgens het World Economic Forum. Mollema verwacht echter dat we bij ongewijzigd beleid over vijf jaar zelfs uit de top 10 zijn gekukeld. Maar daarvoor waren we dan ook 120 miljoen goedkoper uit. Althans, volgens planning.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.