Samsom: ‘De realiteit is hard en rechts, maar die zijn we nu aan het bijdraaien’

‘Gelukkig is er sinds het begin van de crisis nog nooit zo’n groot herstel van de werkgelegenheid geweest als in 2014. Daarmee zijn we er nog lang niet. We willen richting de vijf procent werkloosheid. Dat halen we niet de komende anderhalf jaar, maar stapje voor stapje gaan we daar naartoe’, aldus PvdA-leider Diederik Samsom maandagavond in Het Parool. ‘De realiteit is hard en rechts, maar die zijn we nu aan het bijdraaien’, ziet Samsom.

In Het Parool, 16 februari.

In Het Parool, 16 februari.

Het is duidelijk dat de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen is begonnen. Samsom slaat ineens linkse taal uit, inclusief wartaal: ‘Soms is onze opdracht onoverzichtelijk groot. Het lukt niet altijd’. Eeeh, hoebedoelu?

De hypotheekrenteaftrek heet plotsklaps een ‘subsidie voor villabezitters’ en coalitiemaatje VVD bedrijft ineens ‘snoeirechtse zoek-het-zelf-maar-uit-politiek’. Samsom heeft zijn socialistische vocabulaire weer eens uit de mottenballen gehaald.

‘We willen een socialere en zorgzamere samenleving bouwen. Dat wordt lastiger als de verkiezingsuitslagen ongunstiger zijn. Dan vallen we terug in het recht van de sterkste van de rechtse partijen die daar prat op gaan.’ Je zou bijna vergeten dat Samsoms partij gewoon al regeert.

De laatste PvdA-premier moet het ontgelden bij Samsom. De jaren negentig zijn volgens de huidige leider een verloren tijdperk voor de sociaaldemocratie. (Foto: wikimedia.commons.org)

Wim Kok, de laatste PvdA-premier. Hij moet het ontgelden bij Samsom. De tweede helft van de jaren negentig was volgens de huidige leider een verloren tijdperk voor de sociaaldemocratie. (Foto: wikimedia.commons.org)

‘Echt schandalig’, noemt Samsom de ‘kapitalistische sprinkhanen, private equityfondsen die zich op bedrijven storten’. Hij zegt het naar aanleiding van de recente ellende bij V&D, Blokker en Post.nl. ‘We gaan daar maatregelen tegen nemen. Het gebeurt steeds schaamtelozer’. Samsoms belofte is loos. Zolang hij tenminste met Rutte regeert. Bovendien is Blokker een degelijk familiebedrijf en niet in handen van ‘sprinkhanen’.

Samsom haalt en passant ook nog even uit naar zijn voorgangers. De tweede helft van de jaren negentig en de eerste tien jaar van deze eeuw waren volgens Samsom ‘een verliesgevend tijdperk voor de sociaaldemocratie’. ‘Er was een brisante versnelling in de individualisering en privatisering.’ Daar kunnen zijn voorgangers Wim Kok en Wouter Bos het mee doen. Altijd gezellig bij de PvdA.

Samsom leeft in een eigen wereld of verdraait de feiten expres. Hij praat ineens links en belooft dingen die hij nooit kan waarmaken. Het is een opzichtige poging de progressieve kiezers terug te lokken. Intussen liet hij de afgelopen jaren zowat elke denkbare kwetsbare groep in de steek. Wie geeft er eens een spiegel aan die man.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.