‘In Nederland is linkse vakbond minder radicaal dan rechtse notabelen’

‘In Nederland is de vakbeweging minder radicaal dan de notabelen. Die laatsten willen het oude met kracht verruilen voor het nieuwe. Dat gold het voortstormen naar één Europa, of de grootscheepse vermarkting van overheidsdiensten’, aldus politiek commentator Martin Sommer. ‘Nu wordt het kennelijk tijd om wat resteert van de collectieve solidariteit overboord te zetten.’ Afgelopen zaterdag beschreef Sommer in de Volkskrant de laatste Bilderbergconferentie begin februari even buiten Arnhem.

Vele vooraanstaande Nederlanders uit de zakenwereld en politiek komen elk jaar naar de conferentie in het Bilderberghotel. Organisator is de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Sommer was dit keer ook uitgenodigd. Hij werd niet vrolijk van wat hij hoorde en zag. Hoewel hij niemand mocht citeren, gaf hij zaterdag een inkijkje.

In de Volkskrant, 14 februari

In de Volkskrant, 14 februari

Dit keer waren onder anderen Philips-topman Frans van Houten, Nederlandsche Bankpresident Klaas Knot, Shell-directeur Dick Benschop, SER-voorzitter Mariëtte Hamer, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, ex-premier Jan Peter Balkenende en FNV-voorzitter Ton Heerts present.

De toekomst van Nederland was het enige agendapunt: Nederland in 2033. Het gezelschap schetste volgens Sommer de toekomst in een ‘apocalyptische modus’. Angst heerste kennelijk. De Chinezen komen eraan, was de teneur. ‘We kunnen niet meekomen. Wij hier worden alleen maar ouder en hoe kunnen we voorop blijven lopen met onze welvaart’, beschreef Sommer de bijna zware stemming. VVD-fractieleider Zijlstra zag wel een oplossing: verdere afbraak van het sociale stelsel.

Sommer: ‘Het was flexflexflex wat de klok sloeg’. Volgens hem wilde Zijlstra de cao’s bijvoorbeeld niet meer algemeen verplicht stellen. Ook de pensioenen moesten minder collectief. FNV-leider Ton Heerst vertrouwde Sommer toe dat het stoom uit zijn oren kwam van wat hij hoorde daar in de Arnhemse bossen.

Volgens de Volkskrantcolumnist ‘voelde mee’ met Heerts. Nog meer flexibiliseren, terwijl ‘er structureel al veertig zetels in de peilingen zijn voor het ontevreden Nederland dat niet mee kan komen’. Over de ‘zorgelijke positie’ van de middenklasse spraken de dames en heren niet. Wel over ‘maakbaarheidsdromen’, vroeger van linkse, nu van rechtse snit.

Sommer besluit: ‘Nederland moet zich klaarmaken voor het jaar 2033. Maar met een land halfvol paupers kan ik mij geen schitterende toekomst indenken.’

Geen zorgen, meneer Sommer: de notabelen die u beschrijft zijn van voorbije tijden. Ze leiden bedrijven en organisaties die kwakkelen. Dat is geen toeval. Ze gaan maar door op de dertig jaar geleden ingeslagen weg, maar die loopt inmiddels dood. Net als hun businessmodellen.

Wordt het geen tijd voor een nieuwe generatie bestuurders die kansen zien in plaats van bedreigingen. Nederland is nog steeds een goed functionerend land met een goed opgeleide, welvarende bevolking. Dat is geen last, maar een historisch grote prestatie en een unique selling point.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.