Geen land als Griekenland ging de afgelopen twee eeuwen zo vaak failliet

‘Al sinds Griekenland zich in 1827 met hulp van de Engelsen, Fransen en Russen bevrijdde van het Ottomaanse Rijk, wordt het gesubsidieerd, vooral door de rest van Europa. Er is geen land ter wereld dat de afgelopen twee eeuwen zo vaak en zo lang (de helft van de tijd, namelijk) failliet was of zijn schuld afgestempeld zag’, schrijft journalist Syp Wynia in zijn column in Elsevier. Volgens hem was ‘euroland Griekenland’ zelfs langer failliet dan Brazilië en Mexico. Dat had iedereen die geld in het land stak, kunnen weten, vindt Wynia.

In Elsevier, 13 februari.

In Elsevier, 13 februari.

De Elsevier-journalist koestert weinig illusies over de Griekse houding in de toekomst. ‘Als je er bijna twee eeuwen lang mee wegkomt dat je wel schulden maakt, maar die niet of zeer gedeeltelijk terugbetaalt, ga je daarmee door. Als er weer eens een nieuwe Griekse regering is, zegt die gewoon dat de afspraken die met de vorige zijn gemaakt, niet deugen’.

De leningen die de Westerse eurolanden hebben uitstaan in Griekenland, zijn al goeddeels ‘geërodeerd’. Wynia haalt de Duitser aan die dat beweert: Klaus Regling. Deze Regling is niet de minste. De Duitse econoom leidt namelijk het European Financial Stability Facility. De EU-organisatie die de leningen die door de eurolanden aan Griekenland zijn verstrekt beheert.

Wynia: ‘Als je geen of weinig rente betaalt en de looptijd duurt voort tot sint-juttemis, dan erodeert de waarde van die schuld in rap tempo. De jaarlijkse waarde van die gulheid, zo becijferde Regling, is 8,7 miljard euro. Nederland geeft zo gerekend jaarlijks al zo’n half miljard euro subsidie aan Griekenland.’

De Grieken leren het volgens Wynia dus nooit. Maar dat is de helft van het verhaal. Het gaat hier om leningen, dus it took two to tango.

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.