Schippers kan niet bezuinigen zolang objectieve kwaliteitscriteria ontbreken

Met het nieuwe zorgplan van minister van Volksgezondheid Edith Schippers worden de bezuinigingen bij lange na niet gehaald. Verzekeraars kunnen slechte en dure zorg niet uitsluiten, zoals in het eerste voorstel. Om die reden is kostenbesparing bijna niet mogelijk, volgens hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot. VVD’er Schippers is ‘door de knieën gegaan’ voor de eisen van de PvdA, vindt hij. Over de kwaliteitscriteria die moeten worden toegepast om goede van slechte zorg te onderscheiden zegt Groot overigens niets. Dat is ook niet zo raar, die zijn er namelijk niet.

BN DeStem, de regionale krant voor West-Brabant, 12 februari.

BN DeStem, de regionale krant voor West-Brabant, 12 februari.

Groot: ‘We moeten echt niet verwachten dat dit plan geld oplevert. Verzekeraars moeten nog altijd het merendeel vergoeden van zorg die ze slecht of te duur vinden’. Gezondheidseconoom Guus Schrijvers is het helemaal met Groot eens. ‘Met de vorige wet was het gemakkelijker om geld te besparen’.

De achterliggende redenering is kraakhelder: goede zorg is goedkoper dan slechte zorg, die vaak uitdraait op meer behandelingen, langer herstel en soms zelfs hersteloperaties.

Ook tijdens een debat woensdagavond in de Tweede Kamer stuitte Schippers op veel terughoudendheid. Hoe verwacht de minister de 1 miljard bezuinigingen met dit plan te halen, wilde de oppositie weten. GroenLinks en het CDA willen dat het Centraal Planbureau (CPB) het plan door gaat rekenen.

Het CPB mag uiteraard rekenen tot in de pruimentijd, het zegt niets over de kwaliteitscriteria. De kern van Schippers’ eerste voorstel was het onderscheid dat de verzekeraar kon maken tussen goede en slechte zorg. Maar wanneer je de kwaliteit niet eens kunt vaststellen, blijft alleen de natte vinger van de zorgverzekeraar over. Niet erg vertrouwenwekkend.

Een van de redenen waarom het eerste voorstel in de Senaat werd weggestemd was de afwezigheid van kwaliteitscriteria. Dat schreef PvdA-senator Marijke Linthorst maandag in NRC Handelsblad. Zij voerde terecht aan dat verzekeraars nauwelijks middelen hebben om de kwaliteit vast te stellen, laat staan kwalitatief goede zorg te selecteren.

Laten de hoogleraar, gezondheidseconoom en Kamerleden zich inspannen voor uniforme en objectieve  kwaliteitscriteria. First things first: wanneer die ccriteria voor kwalitatief goede zorg voor iedereen inzichtelijk zijn, volgt de rest ook wel.

(Bron: Regionale kranten: BN De Stem, PZC, De Stentor)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.