Onderzoek Demmink loopt vast omdat Turkije medewerking weigert

De Turkse autoriteiten weigeren ondanks meerdere verzoeken nog verder mee te werken aan het Nederlands strafrechtelijk onderzoek naar de zaak-Demmink, aldus NRC Handelsblad donderdag. De oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid Joris Demmink zou volgens hardnekkige geruchten in 1995 twee Turkse minderjarige jongens hebben misbruikt. Nederland en Turkije zouden een ‘geheime overeenkomst’ hebben gesloten om de geruchtmakende zaak in de doofpot te houden. Dat beweert althans advocaat Adèle van der Plas die twee Turken bijstaat die naar eigen zeggen destijds door Demmink zijn verkracht. In elk geval loopt het strafonderzoek door de Turkse afwijzing nu vast.

In NRC Handelsblad, 12 februari.

In NRC Handelsblad, 12 februari.

Nederland en Turkije zouden zijn overeengekomen dat de Koerdische leider Baybasin in Nederland zou worden opgepakt en veroordeeld, zoals gebeurde in 2002. In ruil daarvoor zouden de Turkse autoriteiten zich verder niet bemoeien met de zaak Demmink. De huidige weigering van Turkije om verder mee te werken ziet Van der Plas nu als een bevestiging van die gedachte.

Volgens NRC Handelsblad bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dat het onderzoek na een jaar is gestrand. De Turken geven de Nederlandse justitiële onderzoekers geen toestemming om Turkse getuigen te horen. Zelfs na twee verzoeken en een bezoek van de leidende rechter-commissaris aan haar Turkse collega’s volharden de autoriteiten in hun weigering. Officiële reden: de verkrachtingen uit 1995 zijn verjaard.

Met name een politieagent ter plekke is mogelijk een belangrijke getuige. Hij heeft eerder in Turkije verklaard dat hij als beveiliger van Demmink ‘minderjarige jongens voor hem moest regelen’. Helaas kan het OM hem nu niet horen.

Complottheorieën zijn zelden waar. Wie wil, vindt immers overal onvermoede verbanden. Toch is de zaak Demmink wel serieus te nemen. Het gerechtshof in Den Bosch besloot in januari vorig jaar dat er een onderzoek moest komen naar de langdurige en hardnekkige geruchten over misdragingen van Demmink. Volgens het hof waren er ‘voldoende feiten en omstandigheden waaruit een redelijk vermoeden van schuld voortvloeit’.

Dat zegt zo’n rechter toch niet zomaar. Niet de minsten beweren al lange tijd dat Demmink schuldig is, anderen wijzen er op dat er geen harde bewijzen zijn. Nog maar enkelen, waaronder Demminks clubgenoot (Minerva) Ivo Opstelten, zeggen overtuigd te zijn van zijn onschuld. Hopelijk vindt het OM een manier om het onderzoek alsnog goed af te ronden.

(Bron: NRC Handelsblad)

3 Reacties op Onderzoek Demmink loopt vast omdat Turkije medewerking weigert

  1. ja huaaaaa jag me5ste ff6rsf6ka fe5 ner frf6n som jag vann pe5 en uottltning pe5 en blogg! Blir se5 nervf6s att jag inte klarar det de4rff6r att frf6na me5ste frysa och sedan ve4rmas igen och se5 ste4llas ut igen ff6r att ff6rhoppeligen gro till ve5ren!

  2. AFAIC that’s the best answer so far!

  3. IJWTS wow! Why can’t I think of things like that?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.