Journaliste Vrij Nederland: ‘Het is niet makkelijk om links te zijn’

In een lang artikel schrijft journaliste Elma Drayer deze week in het linkse weekblad Vrij Nederland over haar worsteling met haar linkse medestanders. Die vallen namelijk niet mee. Waarom meten ze toch steeds met twee maten, gaan ze tegen hun eigen principes in en praten ze goed ‘wat niet goed te praten valt’? Een dikke maand na de Parijse aanslagen op het blad Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt maakt ze een balans op. Die slaat niet zonder meer uit naar links. Toch is Drayer nog niet verloren, want twee dappere burgemeesters gaven haar ‘linkse hart hoop’.

image-2015-02-11-5De reacties van een aantal progressieve opiniemakers op de aanslagen vond Drayer bijna onverdraaglijk. Zo begonnen sommigen na de eerste schok al te relativeren, die vonden dat Charlie Hebdo ook wel erg ver was gegaan. Drayer noemt een aantal personen dat vond dat we meer met de gevoeligheden van anderen rekening moeten houden, die vonden dat de vrijheid van meningsuiting niet mag leiden tot de vrijheid van beledigen. ‘Het grote inleven in de gevoelens der gekwetsten’ was begonnen, aldus Drayer.

‘Volgens mij betekent links dat je het universele van de mensenrechten onvoorwaardelijk onderschrijft’, betoogt Drayer. ‘Dus, om maar enkele pijnpunten te noemen: geen gemorrel aan de gelijke rechten voor vrouwen, geen gemorrel aan de vrijheid van meningsuiting. Ook niet als dat gebeurt uit naam van een eeuwenoud Heilig Boek. De allerhoogste heeft geen rechten. Mensen hebben rechten. Waarom heeft uitgerekend links het daar nu zo moeilijk mee? Speciaal als het gaat om de islam?’

Drayer heeft het antwoord ook niet, maar gist: ‘Links wil er niet aan dat het geloof voor tallozen vele malen bepalender is voor hoe ze in het leven staan, en blijft de nazaten van wat ooit gastarbeiders heetten vóór alles zien als de economisch achtergestelde onderklasse voor wie je coûte que coûte fier in de bres moet springen’. Ook willen linkse mensen zeker niet de indruk wekken met Geert Wilders mee te praten. Hun angst voor de rechts-populist vertroebelt de blik.

In Vrij Nederland, 11 februari.

In Vrij Nederland, 11 februari.

Gelukkig voor Drayer werd haar humeur weer beter nadat de linkse ‘lichtpuntjes’ Eberhard van der Laan en Ahmed Aboutaleb hadden gesproken. De PvdA-burgemeesters van respectievelijk Amsterdam en Rotterdam hadden de progressieve waarden verdedigd: ‘Wie wij ook zijn en waar wij ook vandaan komen, wij blijven als één man, vrouw staan voor ónze vrijheid’, riep Van der Laan daags na de aanslag. Burgemeester Aboutaleb, een huismoslim volgens de Amsterdamse politicoloog Ali Al-Jaberi, sprak nog krachtiger: ‘We laten ons de mond niet snoeren’.

Volgens Drayer moeten júist linkse mensen opstaan tegen het geweld van intolerante gelovigen in onze samenleving. Niks begrip. Onvoorwaardelijk de universele mensenrechten verdedigen. Die voorzien niet in een recht op levenslang onbeledigd te blijven, wel in het recht niet vermoord te worden.

Kortom, wij snappen Elma Drayer helemaal.

(Bron: Vrij Nederland)

1 Reactie op Journaliste Vrij Nederland: ‘Het is niet makkelijk om links te zijn’

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.