Overwinnaars scholden na Tweede Wereldoorlog Duitsers grootste deel schulden kwijt

Ze hadden heel wat schade aangericht in Europa. Voor duizenden miljarden. Maar ja, ze moesten toch een kans krijgen hun land weer op te bouwen en dat kon nu eenmaal niet met ondraaglijk hoge herstelbetalingen. Er kwam dus een forse reductie van schulden, tijdens de grote schuldenconferentie van Londen in 1953. De Duitsers kwamen er goed van af. Hun onderhandelaar Hermann Josef Abs, volgens het FD ‘geen lieverdje tijdens de oorlog’, behaalde een prachtig resultaat voor de Duitsers. Griekenland en Nederland ondertekenden het verdrag destijds overigens niet.

Dr. Albrecht Ritschl vindt het terecht dat de Grieken wijzen op de openstaande rekening die de Duitsers nog hebben openstaan in Griekenland. (Foto: sf649.wiwi.hu-berlin.de, fotograaf onbekend)

Dr. Albrecht Ritschl vindt het terecht dat de Grieken wijzen op de openstaande rekening die de Duitsers nog hebben openstaan in Griekenland. (Foto: sf649.wiwi.hu-berlin.de, fotograaf onbekend)

Van alle Duitse voor- en naoorlogse schulden werd in 1953 door de geallieerde overwinnaars de helft kwijtgescholden, ongeveer 15 miljard Rijksmark. Bovendien werden alle schulden die gemaakt waren tijdens de oorlog geschrapt. Voorlopig, want bij een hereniging van Oost-Duitsland en de Bondsrepubliek zou er verder over de schulden onderhandeld worden, zo spraken de landen tenminste af in 1953. Na de hereniging in 1990 kraaide er echter geen haan meer naar.

De historicus Albrecht Ritschl van de London School of Economics bevestigt in het FD dat Duitsland diep in het krijt staat bij Griekenland en andere Europese landen zoals Nederland en Frankrijk. De geallieerde overwinnaars scholden in 1953, in de verzoenende geest van die tijd, de Duitse schulden voor meer dan de helft kwijt. Nederland en Griekenland hadden het nakijken en gingen op eigen houtje met de Duitsers onderhandelen.

De Grieken sleepten er na jaren onderhandelen in 1960 slechts 115 miljoen D-mark uit. Volgens premier Alexis Tsipras heeft Duitsland nog steeds een forse rekening openstaan bij de Grieken. De moorden en plunderingen tijdens WOII zijn nooit vergoed vindt hij, net zo min als een half miljard Rijksmark die de nazi’s ‘leenden’ van de Griekse centrale bank. Volgens Tsipras is het omgerekend nu ten minste €11 mrd waard. Ritschl geeft hem gelijk.

Namens de Duitsers ondertekende Hermann Josef Abs in 1953 het Verdrag van Londen dat de Duitse schulden voor een groot deel kwijtschold. (Foto:wikimedia.commons.org, fotograaf onbekend)

Namens de Duitsers ondertekende Hermann Josef Abs (zittend, vierde van links) in 1953 het Verdrag van Londen dat de Duitse schulden voor een groot deel kwijtschold. Hij had een schitterend resultaat behaald voor de naoorlogse Bondsrepubliek. (Foto:wikimedia.commons.org, fotograaf onbekend)

Zoals bekend hebben de oosterburen ook in Nederland vijf jaar lang huisgehouden en voor circa 25,8 miljard gulden (taxatie uit 1945) geplunderd en gestolen. Maar de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Luns vond een schadevergoeding van 280 miljoen gulden (127 miljoen euro) ook wel prima. In 1960 werd het bedrag waarschijnlijk lachend overgemaakt.

Bottom line: in Europa hebben alle lidstaten wel wat op hun kerfstof. En we moeten met de Grieken verder. Geef hen daarom dezelfde behandeling als destijds de naoorlogse Duitsers kregen. Wel zo eerlijk.

(Bron: fd.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.