Geopolitieke gevolgen van Grexit veroorzaken instabiele EU en NAVO

Steeds meer experts houden rekening met een Grexit, een vertrek van Griekenland uit de euro. De Europese banken en euro-lidstaten kunnen, anders dan in 2011, de klap van een Grexit financieel wel opvangen, zo is de verwachting. Over de geopolitieke gevolgen horen we echter weinig. Volgens de Amerikaanse politicoloog Ian Bremmer zijn de geopolitieke gevolgen van een Grieks vertrek groter dan de economische. ‘De Grieken zullen zich dan snel op Rusland richten’ voorspelt hij in De Telegraaf. Instabiliteit van de EU en de NAVO ligt op de loer.

Politicoloog Ian Bremmer verwacht dat de geopolitieke gevolgen van een Grexit groter zijn dan de economische. (Foto: wikimedia.commons.org)

Politicoloog Ian Bremmer verwacht dat de geopolitieke gevolgen van een Grexit groter zijn dan de economische. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Grieken hebben meer macht dan veel Noord-Europeanen willen. De Griekse premier Alexis Tsipras lijkt namelijk een keihard machtsspel te spelen. Wellicht met succes.

Moreel geldt: de schuldenaar is fout, de schuldeiser is goed. Deze aanname bepaalt de Noord-Europese houding ten aanzien van de Grieken: bloeden zullen ze, terugbetalen! Wij staan toch in ons recht? Recht geldt alleen niet altijd in de grote-mensenwereld van de geopolitiek. Daar geldt macht.

‘De geopolitieke verhoudingen zijn in het geding’, aldus Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael in De Telegraaf.  Het gaat volgens hem niet alleen om de euro en de economie: ‘er speelt een breder belang’. Colijn waarschuwde al in 2011 voor de mogelijke geopolitieke gevolgen van de Griekse crisis. Volgens hem moet Griekenland stabiel blijven als ‘scharnierland tussen het Westen en Noord-Afrika en het Midden-Oosten’.

Directeur van het Clingendael instituut Ko Colijn acht 'de geopolitieke verhoudingen in het geding'. (Foto: wikimedia.commons.org)

Directeur van het Clingendael instituut Ko Colijn acht ‘de geopolitieke verhoudingen in het geding’. (Foto: wikimedia.commons.org)

‘Als je niet één grote chaos wil, dan moeten politici veel geopolitieker denken. Maar dat lijken politici niet te kunnen. Ze graven zich steeds weer in hun posities in’, aldus Rob de Wijk, voormalig hoogleraar Internationale Betrekkingen, defensie-expert en directeur van The Hague Centre for Strategic Studies in De Telegraaf. Volgens De Wijk staan er grote belangen op het spel. Hij vreest grote instabiliteit in de EU en de NAVO als de eurolanden Griekenland niet tegemoet komen.

De Wijk: De Russen staan te popelen om de Grieken te ‘helpen’, en daarmee tweedracht te zaaien in Europa en de NAVO. Geld heeft Poetin nu weliswaar niet, maar ‘mogelijk zou de South Stream (gasleiding naar Europa) via Griekenland kunnen gaan’.

De Wijk: ‘China heeft al een deel van de Griekse haven van Piraeus in handen. Ik vind het ongelooflijk hoe Peking en Moskou steeds meer invloed in Zuid-Europa kunnen kopen’.

Woensdag 11 februari vliegt de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikolaos Kotzias naar Moskou om met zijn Russische collega Sergei Lavrov te praten. Goede timing.

In de jaren ’80 demonstreerden honderdduizenden mensen tegen de mogelijk allesvernietigende atoombom. Wellicht is het tijd voor net zulke demonstraties, nu tegen het in potentie allesontwrichtende europroject.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.