Ruzie tussen VVD en tv-programma EenVandaag

De verkiezingscampagne is begonnen. Er zal de komende vijf weken geen televisieprogramma zijn, behalve TellSell, waarin Haagse politici níet verschijnen. Er staan debatten gepland bij Nieuwsuur, Pauw, RTL en de NOS. Alleen EenVandaag ontbreekt. Het traditionele debat vanuit de Erasmus Universiteit in Rotterdam, twee dagen voor de verkiezingen, gaat dit jaar niet door. De coalitie-lijsttrekkers Rutte en Samsom willen namelijk niet komen. Officieel om het lage niveau van het programma, maar officieus zijn de liberalen gewoon nog pissig over een akkefietje van vorig jaar. EenVandaag heeft nu Wilders en Pechtold gevraagd voor een debat. De laatste heeft al toegezegd, Wilders denkt nog na.

In NRC Handelsblad, 7 februari.

In NRC Handelsblad, 7 februari.

De VVD verraste begin december met de ruimhartige toezegging aan maar liefst drie debatten (RTL, Pauw en NOS) mee te zullen doen, met premier Rutte. Dé liberale troef. EenVandaag viel echter af. Het tv-programma met dagelijks een miljoen kijkers zou namelijk ‘een lage kwaliteit’ hebben.

Politiek commentator van NRC Handelsblad Tom-Jan Meeus schreef afgelopen weekend over de fittie tussen de VVD en EenVandaag. Wat is er toch gebeurd? Vorig jaar, voor de gemeenteraadsverkiezingen vroeg de redactie van het TrosAvro-programma VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in debat te gaan over het thema zorg met SP-leider Emile Roemer. Dat weigerden de liberalen. De redactie gaf echter niet toe en na wat grimmig geruzie zegde de VVD het debat af.

Volgens Meeus had die afzegging twee gevolgen: ‘EenVandaag zette een lege stoel op het podium om te onderstrepen dat een zekere partij wegbleef; geluk ermee, VVD. En Samsom moest zich als enige coalitiepoliticus verweren tegen vier oppositiepolitici, ook inzake zorg’.

Deze regiebus kan in Hilversum blijven 16 maart. (Foto: wikimedia.commons.org)

Deze EenVandaagbus kan in Hilversum blijven 16 maart. (Foto: wikimedia.commons.org)

PvdA-leider en coalitiepartner Samsom heeft waarschijnlijk geen zin om een jaar later wéér de kastanjes uit het vuur te halen en deed EenVandaag ook maar in de ban. Solidair met de liberalen. De PvdA noemt het concept van het EenVandaag-debat bovendien ‘sleets’. Vreemd, andere partijen prezen volgens Meeus ‘juist de evenwichtige leiding en hoge kijkersaantallen’.

Wat een kinderachtig gedoe. Het mag niet verbazen als een vierde debat van de premier er tóch nog komt, met EenVandaag, bij de Rijdende Rechter.

Debatten:

  • 23 februari – Eerste Kamerlijsttrekkers in Nieuwsuur;
  • 2 maart – provinciale lijsttrekkers bij de NOS;
  • 5 maart – partijleiders bij RTL;
  • 11 maart – partijleiders bij Pauw;
  • 17 maart – partijleiders bij de NOS.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.