Nieuw zorgplan leidt tot ‘nog meer aanwijzingen, richtlijnen en protocollen’

Het nieuwe plan van minister Schippers van Volkskgezondheid is een ‘ultieme houdine-act’, stelde NRC-columnist Marc Chavannes zaterdag in zijn krant vast. De minister wil miljarden bezuinigen door de kwaliteit te bevorderen. Chavannes was bijna ontroerd van ‘zo veel zuivere intenties’. ‘Tot je ziet hoe het allemaal moet lukken. Door nog meer aanwijzingen, richtlijnen en protocollen’. Die volgens de columnist ‘tot een lawine aan problemen zullen leiden’.

IN NRC Handelsblad, 7 februari.

IN NRC Handelsblad, 7 februari.

Chavannes citeert uit de brief van de VVD-minister aan de Kamer: ‘scherper toezicht op kwaliteit, stringent pakketbeheer, naar een krachtig markttoezicht. Soms lijkt het verschil tussen liberalisme en socialisme heel klein’.

Er is kennelijk weinig vertrouwen in de nieuwe zorgmaatregelen. Gezien de ‘enorme bende’ die door eerdere maatregelen is veroorzaakt, is dat volgens Chavannes ook niet zo vreemd. De minister en staatssecretaris moesten inmiddels zo vaak op het matje komen in de Kamer, dat ze er beter ‘een veldbedje konden neerzetten’.

Chavannes: ‘De administratieve stroomlijning van medische verrichtingen, vastgelegd in 40.000 diagnosebehandelcombinaties, en het ‘vereenvoudigde’ declaratiesysteem dat daar op volgde, heeft geleid tot een aanzienlijke chaos, liquiditeitsproblemen en verwijten van fraude aan het adres van ziekenhuisdirecties en artsen’. Hetzelfde geldt volgens de columnist voor de actuele pgb-ellende. ‘De haastje-repje ertussen geschoven Sociale Verzekeringsbank kan de stortvloed niet aan’.

Hoe Schippers zo zeker weet dat zij de miljarden bezuinigingen haalt, blijft volgens Chavannes ‘een raadsel’. ‘Maar zeker is dat zij zwaar inzet op het toverbegrip kwaliteit’. De minister wil de kwalitatief goede zorg van de minder goede onderscheiden. Er komt zelfs een onafhankelijk Kwaliteitsinstituut. Welja, nog meer toezicht, terwijl het huidige al te vaak faalt. ‘Nog meer tijd, mankracht en geld gaat zitten in het opstellen van ranglijsten die objectiviteit suggereren. Terwijl in veel gevallen het succes van medische zorg sterk individueel bepaald is’.

Het zorgstelsel dat voortkomt uit het plan van Schippers is nóg meeromvattender, ingewikkelder en daarmee waarschijnlijk duurder. Hoe de minister dit allemaal gaat betalen, weten we eigenlijk al.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.