De drie gedoogpartijen ergeren zich aan PvdA-leider Samsom

De leiders van de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP ergeren zich regelmatig aan PvdA-leider Diederik Samsom. ‘De PvdA zit vaak vooral met zichzelf in de knoop en vergeet daardoor rekening met andere partijen te houden’, zegt een anonieme D66’er in Vrij Nederland. Wél zijn de C3-partijen lovend over VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. ChristenUnie-voorman Arie Slob: ‘Halbe pakt snel de telefoon om ons op de hoogte te houden van wat er speelt in de top van zijn partij of te informeren hoe het er bij ons voorstaat. Hij doet dat heel soepel’. Met Samsom loopt het contact volgens Slob stroever.

In Vrij Nederland, 4 februari.

In Vrij Nederland, 4 februari.

Samsom toonde zich afgelopen zomer in een interview met hetzelfde Vrij Nederland zelf ook niet zo enthousiast over de samenwerking met de constructieve drie. ‘Die bel je niet zomaar allemaal. We hebben een minder hechte band. Zij hebben ook iets van: als de coalitie kapotgaat, springen wij net op tijd van het bootje af’. Ook zouden de gedoogpartners volgens hem regelmatig lekken naar de pers. Nee, hij was blij dat hij alleen met de VVD was gaan regeren en niet met die drie erbij. ‘Als we met zijn allen in een coalitie waren gestapt, hadden we allang in de sloot gelegen’.

Volgens ChristenUnie-voorman Arie Slob loopt het contact met PvdA-leider Samsom 'wat stroever' dan met VVD-fractieleider Zijlstra. (Foto: wikimedia.commons.org)

Volgens ChristenUnie-voorman Arie Slob loopt het contact met PvdA-leider Samsom ‘wat stroever’ dan met VVD-fractieleider Zijlstra. (Foto: wikimedia.commons.org)

Naast de niet zo prettige omgang, moeten de drie gedogers bovendien op hun qui vive zijn voor PvdA-streken. De sociaaldemocraten hebben namelijk de neiging om andermans successen te claimen.

Zo ging het bijvoorbeeld met de verlaging van de BTW in de bouw. Nadat PvdA’ers binnenskamers tijdens de onderhandelingen met de C3 nog tégen de verlaging waren, de C3-partijen moesten er hard voor onderhandelen, bleken de PvdA’ers bij de presentatie van de -populaire- maatregel publiekelijk ineens vóór. Sterker, in de Tweede Kamer claimden PvdA’ers het als hún succes. De gedoogpartners ergerden zich groen en geel. Ook het extra geld voor huishoudelijke hulp -geregeld door Arie Slob- werd later onterecht geclaimd door de PvdA.

Een ander ergerlijk punt is de gesloten houding van de sociaaldemocraten. Belangrijke informatie wordt vaak niet gedeeld. Zo eiste Samsom in december 2013 op hoge toon, vlak voordat er over het woonakkoord in de Senaat werd gestemd, een garantie van de drie gedoogpartners dat álle acht hun senatoren vóór het akkoord zouden stemmen. Pechtold, Slob en Van der Staaij beloofden hun best te doen. Vervolgens bleek er toch één dwarsligger, uitgerekend een PvdA’er: Adri Duivesteijn. Samsom had er van tevoren niets over gezegd.

Afgelopen december gebeurde er weer zoiets. Nu was het de Zorgwet die door PvdA’ers werd gedwarsboomd. En weer had Samsom er van tevoren niets over gemeld. Arie Slob snapt best dat de PvdA-leider zijn partij niet altijd onder controle heeft, ‘maar het zou dan wel handig zijn ons tijdig te informeren’.

PvdA’ers houden van de mensheid, niet van mensen. Dit cliché is al oud, maar het is kennelijk nog steeds waar.

(Bron: Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.