Beperking vrije artsenkeuze straks vooral voor armen, ouderen en zieken

Minister Schippers van Volksgezondheid wil de omstreden Zorgverzekeringswet niet meer wijzigen, ze heeft iets nieuws bedacht. De Zorgwet liep afgelopen december nog vast in de Eerste Kamer en bracht het kabinet daarmee op het randje van de afgrond. Schippers wil nu de keuze voor een gecontracteerde arts belonen: wie straks kiest voor een door de verzekeraar gewenste zorgverlener krijgt van Schippers een korting op het eigen risico. Maar de tweedeling in de zorg, ligt nog steeds op de loer.

Voorzitter van de patiëntenorganisatie Wilna Wind vraagt zich af hoe minister Schippers denkt haar plan te betalen. "Wij zien niets in hogere zorgpremies'. (Beeld: screenshot Youtube)

Voorzitter van de patiëntenorganisatie Wilna Wind vraagt zich af hoe minister Schippers denkt haar plan te betalen. “Wij zien niets in hogere zorgpremies’. (Beeld: screenshot Youtube)

De betrokken artsen-, verzekeraars-, en patiëntenorganisaties reageerden vrijdag nog zuinig. ‘We hebben nog veel vragen’, zei André Rouvoet, de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland vrijdagmiddag tegen Radio1. Andere organisaties vroegen zich af hoe de VVD-minister dit allemaal denkt te betalen. Zeker wanneer je bedenkt dat de minister ook nog 1 miljard wil bezuinigen. Wilna Wind van de patiëntenorganisatie NPCF vroeg zich af of dit straks leidt tot hogere zorgpremies.

Of de omstreden budgetpolis nu van de baan is, is nog maar de vraag. Wellicht presenteren verzekeraars straks polissen met een ‘gegarandeerd’ lager eigen risico. Mag dat zomaar? Wanneer is er eigenlijk sprake van ongeoorloofde staatssteun aan bedrijven?

Verzekerden met een hoog vrijwillig eigen risico zijn vast niet onder de indruk van Schippers’ beloning. Wie immers vrijwillig het maximale eigen risico van 875 euro heeft om de maandelijkse zorgpremie te drukken, laat zich niet verleiden met een kortinkje op het eigen risico. Naar verwachting zullen dan ook mensen met hoge zorgkosten, zoals ouderen en chronisch zieken, profiteren van de eigenrisico-korting. En dan met name de armeren onder hen.

Het kernbezwaar van de tegenstanders van de budgetpolis met zijn beperkte artsenkeuze, is dus nog niet weggenomen. Met de budgetpolis zou zich een tweedeling in de zorg aftekenen, vreesden zij. Mensen met de laagste inkomens, ouderen en chronisch zieken zouden nog maar een beperkte artsenkeuze hebben, terwijl de jongere, rijkere en gezonde mensen hun eigen arts blijven kiezen. Met het nieuwe plan van Schippers geldt dat nog steeds.

De minister krijgt het vast wel door het parlement. Een akkoord van de Eerste Kamer is namelijk niet nodig voor de kern van het plan.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.