Thuiszorgdirecteur luidt noodklok: ‘Rijk moet onmiddelijk de regie terugpakken’

‘Onze juristen draaien overuren. De regels rondom de thuiszorg zijn ongelooflijk ingewikkeld geworden. Niemand weet precies wie in welke gevallen recht heeft op wat. De financiering is al even ingewikkeld en dan heb je nog te maken met grote en kleine verschillen tussen de bijna 400 gemeenten in ons land’, aldus Zion Jongstra, algemeen directeur van TSN Thuiszorg, de marktleider in de sector.

TSN Thuiszorg is met circa 18.000 medewerkers actief in zo’n 304 gemeenten. Jongstra vindt dat het Rijk onmiddelijk de regie moet terugpakken in de thuiszorg. Anders volgt er onnodige geldverspilling, ontslagen, verkeerde zorg en rechtsongelijkheid tussen burgers uit verschillende gemeenten, waarschuwde hij 3 februari in de regionale krant Tubantia.

In Tubantia, 3 februari

In Tubantia, 3 februari

Volgens de directeur is de overheid niet alleen overhaast te werk gegaan, het gebeurde bovendien onder de verkeerde voorwaarden. ‘De taken zijn over de schutting gegooid, met een bezuiniging erbij. De gemeenten wilden de taken graag hebben, als ze maar voldoende vrijheid kregen om ze naar eigen inzicht in te vullen.’ En dat pakt verkeerd uit volgens Jongstra: ‘Elke gemeente stelt eigen regels op over de manier waarop de zorg administratief moet worden verantwoord’. Resultaat: bureaucratie, vertraging, onduidelijkheid en verspilling van geld.

De veranderingen in de thuiszorg gaan volgens Jongstra ‘niet of juist averechts werken’. ‘Zoals de reparatiegelden in de vorm van dienstencheques die het kabinet vorig jaar op de valreep instelde om de gevolgen van de bezuinigingen te verzachten. De regelingen zijn dermate ingewikkeld of bevatten zulke hoge drempels, dat ze de klant en diens thuishulp niet bereiken’.

Algemeen directeur van TSN Thuiszorg Zion Jongstra ziet het helemaal mislopen in zijn branche. TSN is de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. (Foto: Twitter)

Algemeen directeur van TSN Thuiszorg Zion Jongstra ziet het helemaal mislopen in zijn branche. TSN is de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. (Foto: Twitter)

Thuiszorgorganisaties nemen door alle onzekerheden in de branche geen personeel in vaste dienst meer aan, zegt Jongstra. ‘Wanneer gemeenten blijven knijpen in deze zorg, zullen wij en andere werkgevers personeel moeten ontslaan om niet failliet te gaan. Die mensen krijgen dus een jaarcontract of hooguit twee jaar werk en moeten daarna weer een andere werkgever zoeken. Het worden draaideurwerknemers.’ Ook ziet Jongstra de oude alfahulp terugkeren, die voor een kleinere vergoeding hetzelfde werk doet als een thuishulpmedewerker.

Het kabinet kieperde 1 januari een flinke lading zorgtaken bij de gemeenten over de schutting en kortte tegelijkertijd het budget met soms een derde. Áls het allemaal lukt, hebben we met z’n allen gewoon een potje geluk gehad. Met verantwoordelijk besturen heeft het namelijk niets te maken.

(Bron: Tubantia)

1 Reactie op Thuiszorgdirecteur luidt noodklok: ‘Rijk moet onmiddelijk de regie terugpakken’

  1. Nou das to niet normaal bij de TSN de TSN heb tog gewoon gelijk het moet meteen terug direct maandag morgen 0830 hele kabinet bij elkaar komen dan door de eertse kamer dan de wet helemeel terugdraaien dat zal dan rond de klok van 10.00 uur zijn maandag morgen dan gelijk door naar de minesteries en dan om 1230 uur als de directie van tsn aan een heerlijke lunch met sju zitten krijgen ze de papieren dat alles is teruggedraaid.
    vervolgens gaat de kaviaal los en champagne en iedereen weer blij.

    voor mekaar we zijn eruit!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.