Geert Mak: ‘Noord-Europese obsessie met bezuinigingen is enorm schadelijk’

‘Zeker, de eurobrand is voorlopig vakkundig gesmoord. Maar laten we wel wezen: de euro is en blijft een uiterst problematische munteenheid omdat het achttien zeer uiteenlopende economische culturen -met de nadruk op ‘cultuur’- in één monetaire dwangbuis perst. Daardoor ontbreekt het binnen de eurozone aan de broodnodige monetaire flexibiliteit, en dat blokkeert overal kansen op herstel’, schreef schrijver en historicus Geert Mak 31 januari in NRC Handelsblad.

Volgens hem waren ‘wij, Nederlanders en Duitsers’, de afgelopen jaren te veel geobsedeerd met bezuinigingen en hervormingen voor een harde euro. ‘Al was die obsessie met een ‘harde’ euro volgens de meeste buitenstaanders, tot het IMF toe, juist hoogst onverantwoordelijk’. Het ‘heeft het Europese project enorme, wellicht zelfs onherstelbare schade toegebracht’, aldus Mak.

In NRC Handelsblad, 31 januari.

In NRC Handelsblad, 31 januari.

‘Wat we nu in Europa meemaken: blijvend hoge werkloosheid, voortmodderende economieën in combinatie met een eindeloos bezuinigingsbeleid en een voortdurend gevaar voor langdurige deflatie, is allemaal voorspeld, door een leger van experts, tot in den treure.

Amerika, waar het tegenovergestelde beleid is gevolgd, kruipt allang weer uit het dal. Wij blijven erin hangen. Toch bezuinigen we maar door, tegen beter weten in zo langzamerhand, als anorexiapatiënten die niet meer kunnen ophouden met vermageren.’

Mak verhaalt over de mier en de krekel. De mier werkt en werkt, de hele zomer door, terwijl de krekel tegelijkertijd alleen maar danste en zong. Toen het winter werd, en de krekel bij de mier aanklopte om eten, hielp die hem niet: ‘dan had hij ook maar moeten werken’, vond de mier. Duitsland en Nederland hebben een mierenmoraal, aldus Mak, en die hebben ze de afgelopen jaren aan Europa opgelegd. De huidige situatie overziend, vooralsnog zonder succes.

Een aantal titels van Geert Mak. 'In Europa' en 'Reizen zonder John' werden ook internationaal uitgegeven.

Een aantal titels van Geert Mak. ‘In Europa’ en ‘Reizen zonder John’ werden ook internationaal uitgegeven.

Mak: ‘In de economie en vooral in de financiële sector is het proces van dehumanisering in volle gang’. De armoede en menselijke tragedies in Zuid-Europa kunnen ons namelijk niets schelen. Ooit beschouwden we werkeloosheid en armoede volgens Mak als ‘grote, morele problemen, we lijken het te zijn vergeten. Wij zijn zelf ijskoud geworden, wij eeuwige mieren.’

‘En nu heeft Syriza gesproken, binnenkort is Podemos in Spanje aan de beurt en meer zal er volgen. Een kind kon deze ontwikkeling voorspellen’, aldus Mak. ‘In de vermageringskuur draaide immers alles om de financiële markten en het vertrouwen van de financiële sector. Dat moest tot iedere prijs worden behouden. Daarvoor is het vertrouwen van de Europese bevolking in het Europese project rücksichtlos opgeofferd- met alle sociale en politieke gevolgen van dien’.

Syriza is volgens Mak geen muis die brult. ‘Het is een uitschietende vlam van een veenbrand die buiten de machtscentra overal woedt. De Grieken hebben in Brussel een dilemma op tafel gelegd dat daar allang had horen te liggen. Eindelijk zei de krekel, tot op het bod vernederd: ‘Nee”.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.