SP verheugd over opkomst Syriza en Podemos

Waarschijnlijk gaat SP-leider Emile Roemer deze maand op bezoek bij zijn Syriza-vrienden in het Griekse kabinet. De geestverwanten van Syriza zullen hem waarschijnlijk hartelijk ontvangen; politieke Noord-Europese Syriza-vrienden zijn namelijk -nog- schaars. De Socialistische Partij toonde zich zaterdag tijdens de aftrap van de campagne in Amersfoort verheugd over de successen van Syriza en ook het Spaanse Podemos. Roemer noemde de verkiezingsuitslag in Griekenland ‘een mooi signaal’ dat de Grieken voor links kozen, en niet voor ‘extreem rechts’.

In De Telegraaf op zondag, 1 februari.

In De Telegraaf op zondag, 1 februari.

De socialisten verwachten de komende maanden kennelijk een stroom van nieuws uit Zuid-Europa die de Nederlandse linkse kiezer inspireert om straks bij de Provinciale Statenverkiezingen op de SP te stemmen. Partijsecretaris Hans van Heijningen houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. In De Telegraaf op zondag zei hij: ‘Je kan zeggen dat Griekenland een perifeer land is in de EU, maar Spanje is dat zeker niet, en daar demonstreren ook mensen tegen het Brusselse bezuinigingsbeleid’.

De partij weet maar niet overtuigend te klimmen in de peilingen, terwijl het huidige kabinet zó impopulair is. De SP heeft alle pijlen op de grote concurrent de PvdA gericht. De collegiale Roemer had een gratis advies voor PvdA-leider Samsom: ‘Probeer je rechtse politiek niet wit te wassen met linkse praatjes’.

De SP hoopt op een forse linkse afrekening met het huidige kabinet in maart. Wie weet. Volgens het EenVandaagOpiniepanel willen vooral veel teleurgestelde PvdA-kiezers straks op de socialisten stemmen. Intussen lopen andere voormalige SP-stemmers echter weg naar 50Plus en de PVV. Per saldo houdt de groei niet over. Roemers partij heeft nu 15 zetels en schommelt in de peilingen tussen de 16 en 19 zetels.

Roemer is niet zo benauwd om de uistroom van kiezers. In De Telegraaf op zondag zei hij: ‘Volgens de peilingen van Maurice de Hond gaat dat maar om twee zetels’.

Het zijn rare tijden. De komende maanden zullen de euroscpetische partijen zich meer en meer laten horen. En niet alleen in Zuid-Europa. Welke invloed dat heeft op de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen, en op die van de Tweede Kamerverkiezingen later dit jaar, is lastig te voorspellen. Hoogstwaarschijnlijk zal ook de SP het meer eurosceptische geluid laten horen, waardoor die gewenste ‘linkse afrekening’ er wellicht toch nog komt.

(Bron: De Telegraaf op zondag)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.