Minister Schippers regelt inperking vrije artsenkeuze straks met CDA

Om de zorgwet van minister Schippers door het parlement te loodsen zal zij aantoonbare concessies moeten doen. Dat realiseert Schippers zich ook, alleen willen de drie PvdA-senatoren niet vooraf met haar meedenken over mogelijke aanpassingen. ‘Althans niet officieel’, schrijft de Volkskrant. Aangezien de wet zowat de kern vormt van het beleid van Schippers, is er voor haar, en het kabinet, alles aan gelegen de zorgwet rond te krijgen. De PvdA’ers geven geen garanties en bovendien speelt de factor tijd mee. Een andere route loopt via het CDA. Deze partij stemde weliswaar tegen, maar niet op principiële gronden. Met CDA-leider Buma is waarschijnlijk wel te onderhandelen.

Er is haast bij. Als de wet op 1 januari 2016 actief moet zijn, moet Schippers de wetswijziging uiterlijk voor de komende zomer door de twee Kamers zien te sluizen. Dan kunnen de zorgverzekeraars nog op tijd de nodige aanpassingen in hun voorwaarden, polissen en administraties aanpassen.

Volgens de Volkskrant was het kleine debat over de zorgwet ‘tot in het najaar nog een tamelijk theoretische discussie’. Maar sinds de Kerstcrisis vormt de vrije artsenkeuze ‘het middelpunt van fanatieke ideologische scherpslijperij’. De afschaffing van de vrije artsenkeuze staat voor ontevreden PvdA’ers ‘inmiddels symbool voor alles wat dit kabinet fout doet: meer marktwerking in plaats van minder, meer mogelijkheden voor patiënten met geld dan voor hen met een kleine portemonnee’. De drie senatoren kregen veel bijval in sociaaldemocratische kring. Het wordt lastig voor Schippers.

Daarom is de tweede route, die via het CDA, voor Schippers interessant. Na de Statenverkiezingen hebben de coalitiepartijen met de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP waarschijnlijk geen meerderheid meer, aangezien VVD en PvdA op een fors verlies in de peilingen staan. Naar verwachting kan het CDA dan wel de nodige zetels leveren. Maar ook dan zal de minister met zichtbare concessies over de brug moeten komen.

CDA-leider Buma schreeuwt nu namelijk van de daken dat het kabinet straks, na 18 maart niet bij hem hoeft aan te kloppen. Het verschil met de principiële PvdA-senatoren is dat het CDA geen principiële bezwaren heeft tegen de inperking van de vrije artsenkeuze. Er valt dus met Buma waarschijnlijk goed te onderhandelen. Het mag zelfs niet verbazen als die onderhandelingen stiekem al lopen.

Principes en het CDA, dat gaat ook niet samen.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.