Oud-Europarlementariërs komen -bijna- nergens meer aan de bak

Oud-Europarlementariërs zonder baan zijn niet te benijden. Hun wachtgeldregeling is beperkt en nauwelijks een werkgever is in ze geïnteresseerd. Ze krijgen voor elk zittingsjaar een maand wachtgeld, met een minimum van 6 maanden en een maximum van 24 maanden. Dat wachtgeld bedraagt weliswaar 100 procent van het salaris, mét een onkostenvergoeding, maar na die regeling krijgen de parlementariërs helemaal niets meer. Ook geen ww.

Ex-parlementariër (PVV) Daniël van der Stoep probeerde onlangs nog een ww-uitkering aan te vragen. Tevergeefs, hij ontving een afwijzing van uitkeringsinstantie UWV. Van der Stoep: ‘Ik ben nu op zoek naar EU-wetgeving om een zaak te beginnen’.

NRC Handelsblad schreef maandag 26 januari over de zoektocht naar werk van de veertien oud-parlementariërs die afgelopen verkiezingen niet meer terugkeerden, waaronder dus Van der Stoep. Twee van de afzwaaiers gingen met pensioen: Jan Mulder (VVD) en Ria Oomen (CDA). De laatste staat bovendien hoog op de CDA-lijst voor de Eerste Kamer.

In het algemeen zitten werkgevers niet te wachten op oud-Europarlementariërs. Een paar jaar in Brussel, staat gelijk aan een gat in je cv. Oud-PVV-parlementariërs hebben nog een extra handicap, denkt ex-PVV’er Lucas Hartong. ‘In mijn sollicitatiegesprekken ben ik drukker met het wegnemen van vooroordelen dan met mijn eigen presentatie.’

Vijf van de veertien ex-parlementariërs vonden werk. Eentje van hen fulltime: Auke Zijlstra (PVV) werd medewerker van PVV-parlementariër Hans Jansen. Twee parlementariërs hadden een terugkeerregeling, en mochten dus terugkeren bij hun oude werkgever. Patricia van der Kammen (PVV) ging weer aan de slag bij de Universiteit Tilburg en SP’er Kartike Liotard keerde terug naar Economische Zaken (waar ze naar eigen zeggen een baan ver onder haar niveau kreeg). GroenLinkser Marije Cornelissen ging als parttime consultant aan de slag. CDA’er Corien Wortmann kreeg de hoofdprijs: zij werd per 1 januari bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP.

De zeven anderen zoeken dus nog een baan. De PvdA’ers Emine Bozkurt en Judith Merkies hebben momenteel helemaal geen werkzaamheden. Al is Merkies wel druk met de verbouwing van haar huis. PvdA’er Thijs Berman doet wat losse klussen, maar zoekt nog een vaste baan. VVD’er en daarna 50-plusser Toine Manders is bezig met zelfbedachte projecten en denkt er aan weer de advocatuur in te gaan.

Ex-PVV’er Laurence Stassen lijkt nog niet verloren voor de politiek. Zij zit nu in de Raad van Advies van VNL, de partij van ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren. In het voorjaar vertrekt ze naar de VS om te gaan fondsenwerven voor VNL. Ten slotte is daar nog Lucas Hartong nog (Ex-PVV). Van zijn klus als tweewekelijks commentator in het EO-programma Dit is de Dag op Radio 1, kan hij niet leven. Hij probeerde al griffier, gemeentesecretaris en een aantal keren burgemeester te worden. Ach ja, de aanhouder wint. Toch?

(Bron: NRC handelsblad)

1 Reactie op Oud-Europarlementariërs komen -bijna- nergens meer aan de bak

  1. Ze zullen wel te duur zijn, of te oud, of te improductief, of te vaak ziek, of te inflexibel of alle vijf.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.