KLM vliegt nog boven Noord-Korea, en dat kan Mansveld niets schelen

Omdat het plaatselijke regime met enige regelmaat en onverwacht raketten afschiet, mijden Amerikaanse vliegmaatschappijen het Noord-Koreaanse luchtruim. De KLM niet. Die vliegt nog wel over de onvoorspelbare dictatuur heen. PvdA-Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) zei gisteren in een Kamerdebat hier niets van te weten. Ze haalde haar schouders op: ‘Luchtvaartmaatschappijen zijn daarvoor verantwoordelijk’. Alsof er nooit een MH17-aanslag heeft plaatsgevonden. ‘Haar optreden was onverschillig. Erg onverstandig’, aldus een VVD-Kamerlid in De Telegraaf.

Wellicht is de informatie over het Noord-Koreaanse luchtruim wel gedeeld tussen de veiligheidsdiensten en luchtvaartmaatschappijen, maar weet Mansveld dat gewoon niet: ‘Wat dat betreft ben ik niet in the loop‘. De staatssecretaris had sowieso geen informatie over waar het gevaarlijk is om te vliegen, en waarom Amerikanen bepaalde oorden mijden. ‘Ik ben er totaal niet van op de hoogte op welke basis Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun afwegingen maken’.

Kamerleden hoorden de staatssecretaris hoofdschuddend aan. CDA’er Van Helvert: ‘Met deze antwoorden geeft het kabinet alles behalve de indruk dat het de veiligheid in de lucht enigszins onder controle heeft’. Volgens D66’er Sjoerdsma sprak Mansveld ‘brabbeltaal’ en dat vond hij ‘zorgwekkend’.

De Telegraaf maakte in het hoofdredactioneel commentaar korte metten met Mansveld. De krant wijst ‘dit politiek onbenul’ naar ‘het gat van de deur’.

Mansveld weet kennelijk niet dat het MH17-dossier toch al steeds neteliger wordt voor dit kabinet. De Kamer vermoedt dat de overheid in juli 2014 steken liet vallen. Zo kreeg een Nederlandse diplomaat dagen voor de MH17-aanslag belangrijke informatie over het Oost-Oekraïnse luchtruim, maar werd die om mysterieuze redenen niet gedeeld. Een brief die mogelijk meer licht werpt op de zaak, houdt het kabinet nu achter.

Blijkbaar ging het allemaal aan de staatssecretaris voorbij. Dit kabinet telt nu officieel twee ‘brabbelaars’ die niet meer serieus genomen worden: Ivo Opstelten en Wilma Mansveld. De ene is minister, moe en oud. Hij gaat naar verwachting binnenkort met pensioen. De ander is staatssecretaris en meestal onzichtbaar. Waarschijnlijk is Mansveld de minst bekende bewindspersoon van dit kabinet. De verklaring daarvoor is nu helder: Mansveld bevond zich alle tijd waarschijnlijk in een grot, ver van het nieuws.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.