Oud-eurocommissaris Reding combineert drie banen met zetel europarlement

De voormalige eurocommissaris van Justitie Viviane Reding combineert haar huidige baan van europarlementariër met drie banen bij drie grote Europese bedrijven. De Luxemburgse was tot mei 2014 nog eurocommissaris in de commissie van José Manuel Barroso en kwam daarna in het europarlement. Ze combineert nu haar functies bij het Belgische print- en It-bedrijf Agfa-Gevaert, de Duitse uitgever Bertelsmann en het Belgisch-Australische mijnbouwbedrijf Nyrstar met haar zetel in het Europarlement. Dat schrijft de lobbywaakhond en actiegroep Corporate Europe Observatory (CEO) op zijn website.

Voordat Reding de functies aannam, heeft ze commissievoorzitter Barroso nog wel om toestemming gevraagd. En warempel, na een check bij de ethische commissie zag hij geen probleem.

COE laakt met name de functie bij Nyrstar. Reding was 15 jaar eurocommissaris en heeft in die periode beslissingen genomen die belangrijk waren voor het mijnbouwbedrijf. Als lid van de Raad van Bestuur van Nyrstar is het haar taak op te komen voor de belangen van het bedrijf. Volgens COE is dat echter niet te combineren met haar verleden als eurocommissaris-vicevoorzitter van de commissie en haar huidige zetel in het europarlement.

Het risico op belangenverstrengeling is gewoon te groot. Bovendien, wie zegt dat Reding niet tijdens haar periode als eurocommissaris al afspraken maakte met de drie bedrijven.

Als het aan COE ligt, komt er snel een drie-jaardurend verbod voor oud-eurocommissarissen om bestuurs- en toezichthoudende functies zonder algemeen publiek belang, aan te nemen. Nu geldt alleen een 18-maandenlang verbod op lobbyen bij de Europese Commissie voor ex-commissarissen. Maar wanneer Reding de Nyrstar-lobbyisten een paar adviezen geeft over hoe de Europese Commissie te beïnvloeden, mag dat weer wel.

Ten slotte wijst COE nog fijntjes op de integriteitscode (code of conduct) voor europarlementariërs. Daarin staat dat er sprake is van een belangenconflict zodra een europarlementslid persoonlijke belangen heeft die de uitoefening van zijn/haar taken kunnen beïnvloeden.

Wie europarlementariër is en daarnaast bestuurslid van grote bedrijven wil zijn, loopt natuurlijk het sterke risico op een belangenconflict. Zo zal Reding straks moeten stemmen over zaken die voor Nyrstar van groot belang zijn, zoals de EU-Mexico vrijhandelsovereenkomst. Nyrstar opereert namelijk ook in Mexico. Handig.

(Bron: corporateeurope.org)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.