Tweede Kamerleden ineens op de bres voor ‘oer-Hollandse’ bedrijven

‘Ik ben niet tegen durfinvesteerders, maar de excessen rond oer-Hollandse bedrijven moeten echt voorbij zijn’, vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij kondigde maandag in het AD zijn strijd aan tegen het ‘leegzuigen’ van bedrijven door beleggingsfondsen en durfinvesteerders. Ze kopen volgens Nijboer de bedrijven ‘zoals HEMA’ op om ze vervolgens vol te hangen met schulden en er zelf flink rijker van te worden. Nijboer wil de regels aanscherpen. Ook CDA en PVV zijn druk met het Nederlandse bedrijfserfgoed. Hun oog viel op KLM, dat ze willen redden uit de grijpgrage handen van het AirFrance-management.

In Den Haag leeft de angst dat het moederbedrijf AirFrance-KLM het Nederlandse KLM helemaal inlijft. Inclusief de financiën, terwijl die er bij de KLM veel beter voorstaan dan bij het Franse AirFrance. Volgens De Telegraaf sluiten de gelederen zich aan het Binnenhof.

De Telegraaf: ‘Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) wil dat KLM zelfstandig kan blijven beschikken over de eigen financiën om het beleid op Schiphol te bepalen. Kamerleden van onder meer PVV en CDA hebben verzocht om een debat over de continuïteit van KLM heel snel, zo mogelijk al deze week, te laten plaatsvinden’.

De Kamer springt op de bres voor de Nederlandse bedrijven. Dat is lang niet gezien. PVV en CDA storten zich in een reddingsoperatie van KLM. PvdA’er Nijboer verklaart de oorlog aan ‘het sprinkhanengedrag’ van nieuwe eigenaren van ‘bedrijven die een essentieel onderdeel van de economie vormen’. Hij noemt daarbij HEMA, kinderopvangbedrijf Estro, vuilverwerker Van Gansewinkel en dagblad NRC Handelsblad als recente voorbeelden.

Al in 2007 probeerde de Kamer de opkoopfondsen terug te dringen. Er kwam zelfs een hoorzitting waarvan de conclusies vijf jaar later leidden tot een aanscherping van het toezicht op hedgefondsen. Door CDA-minister Jan-Kees de Jager. De voorganger van De Jager, de PvdA’er Wouter Bos, ging soepeler om met de sprinkhaaninvesteerders. Volgens Bos was er geen reden tot paniek en viel de schade erg mee. Bos’ partijgenoot Nijboer denkt daar nu kennelijk anders over.

(Bronnen: AD.nl, De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.