‘Het verzet tegen Europa begon in Griekenland’

Het uiterst linkse Syriza, winnaar van de Griekse verkiezingen, zal Europa flink gaan bezighouden de komende tijd. Griekenland is de harde bezuinigingen en het gebrek aan perspectief meer dan beu en dat zullen we weten. Hoe hard gaat de nieuwe Syriza-premier Alexis Tsipras de onderhandelingen met Europa in? En inspireert het mogelijke succes van Tsipras aan de onderhandelingstafel ook de Italianen, Portugezen en Spanjaarden? De Telegraaf voorziet een groeiend verzet: ‘Verzet tegen Europa begint op de Akropolis’.

Dan zijn er nog de Fransen, die hun pijnlijke hervormingen tot nu toe maar bleven uitstellen. Zullen de Fransen harde hervormingen nog pikken, nadat de Grieken hun schulden kregen kwijtgescholden? En vergeet de Duitsers niet. Berlijn betaalt nog wel, maar bepaalt niet meer. Hoe lang gaat dat goed?

De Grieken willen onder de Brusselse knoet uit. ‘In ruil voor 240 miljard euro aan leningen maken niet de Griekse politici de dienst uit, maar de Brusselse technocraten, politici uit Duitsland en Nederland en strenge meesters van het IMF’, aldus een analyse van De Telegraaf. Volgens de krant komen Griekenland en Europa ‘onvermijdelijk’ met elkaar in conflict. ‘Afspraak is afspraak, zal Europa zeggen. De democratie heeft gesproken, zullen de winnaars van de Griekse verkiezingen antwoorden.’

Hoe langer de onderhandelingen duren, hoe langer de onzekerheid voor de Grieken aanhoudt. Het gevaar van een bankrun en kapitaalvlucht neemt dan ook toe. Wanneer alle Grieken het geld van hun bank zouden halen, zou het ‘gruwelijk misgaan’, aldus De Telegraaf. ‘Wat doet Europa dan? Toekijken hoe het land zichzelf de vernieling in helpt? Of toch te hulp schieten?’ De krant concludeert: ‘De crisis duurt domweg te lang, de werkloosheid blijft maar torenhoog. Griekenland is een bijzonder geval, daar is het verzet tegen Europa begonnen’.

‘Het verzet tegen Europa’, het klinkt als een massief front. Maar eensgezind en dus massief zal het verzet hoogstwaarschijnlijk niet zijn. In de Nederlandse peilingen staat ook een eurosceptische partij bovenaan, de PVV. Die zal heus niet mét Syriza tegen Europa optrekken, maar zich eerder tégen Syriza keren. Wilders zal hameren op de Nederlandse miljarden die de Grieken tot de laatste cent moeten terugbetalen.

En zo zullen meer organisaties vanuit hun versnipperde nationalistische eigenbelangen de komende periode gaan roeptoeteren. Eén massief verzet tegen Europa zal er met andere woorden niet komen, eerder een kakofonie van clubs die deels ook weer elkaar bestrijden. Eigenlijk zoals in het Europa van vroeger, van vóór de EU.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.