Buitenlandse inlichtingendiensten kijken verlekkerd naar Nederlands internetknooppunt

Wanneer het kabinet de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten straks verruimt, kan het niet anders dan dat diensten de infrastructuur rond de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) gaan gebruiken. AMS-IX is een enorm internetknooppunt waar honderden internationale providers en bedrijven als Google, Youtube en Facebook connectie met elkaar maken. Geheime diensten kunnen daar straks, als het wetsvoorstel wordt aangenomen, eenvoudig en zeer gericht grote hoeveelheden data aftappen. Ook de Britse GCHQ en Amerikaanse NSA kijken verlekkerd naar dit internationale knooppunt. Die diensten adviseerden de AIVD en MIVD dan ook bij het wetsvoorstel tot verruiming van bevoegdheden. Aldus de Volkskrant.

In de Volkskrant, 24 januari.

In de Volkskrant, 24 januari.

Zo’n 90 procent van de internetcommunicatie loopt via kabels die de diensten -nog- niet ongericht mogen aftappen. Die bevoegdheid wil het kabinet nu regelen. Een voorstel van verantwoordelijk minister Plasterk is in februari onderwerp van Kameroverleg.

Uiteindelijk beslist het parlement over de ruimere bevoegdheden. Wie naar eerdere besluitvorming kijkt, zal echter geen noemenswaardige tegenstand verwachten. Met de ruimere afluisterbevoegdheden voor de politie en de koppeling van bestanden door het ministerie van Sociale Zaken gingen de Kamers eerder ook al zonder morren akkoord.

Experts vinden de formulering van Plasterks voorstel nogal vaag. Internetprovider Erik Bais zinspeelt in de Volksrant op opzet zodat de wetgever ‘een vrijbrief’ geeft ‘om maar raak te tappen’. Hij noemt de AMS-IX de meest logische taplocatie. Bais: ‘Met dit voorstel kan de MIVD bij elke internetprovider een tap zetten en alle data verzamelen. Niet alleen bij een Syrische provider die via AMS-IX verbinding maakt met de rest van de wereld, maar ook bij bedrijven als Microsoft, Facebook, Twitter en Google’.

De Nederlandse AIVD en MIVD maken deel uit van de ‘Nine eyes‘, negen samenwerkende diensten uit de VS, Groot Brittanië, Australië, Canada, Frankrijk, Denemarken, Nieuw Zeeland en Noorwegen (Duitsland zit hier niet in). Volgens de Volkskrant noemt de Britse GCHQ de Nederlandse diensten ‘klein, naar Britse maatstaven, maar technisch competent en zeer gemotiveerd’.

Nederland is kennelijk een aantrekkelijke inlichtingenpartner. Straks beschikken de NSA en GCHQ dankzij de Nederlanders bovendien over de oneindige data uit de ‘snoepwinkel’ AMS-IX. Geen Kamerlid die dat feestje zal dwarsbomen.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.