Utrecht huurt extra juristen in bij 600 bezwaarschriften over thuishulp

Dat is knap. In anderhalf uur per week krijgt een huishoudelijke hulp uw huis, groot of klein, schoon. Voor de hele week. Gegarandeerd. Dat beweert althans de woordvoerder van de gemeente Utrecht. Meer dan vijfduizend inwoners die van de gemeente huishoudelijke hulp ontvingen, werd in november meegedeeld dat hun zorg vanaf maart wordt teruggebracht naar anderhalf uur per week. Ongeacht het eerdere aantal uren. Voor wie wil, biedt Utrecht extra ‘schoonmaaktijd’ voor 10 euro per uur. Dat viel -uiteraard- niet goed. De gemeente kreeg volgens de Volkskrant zeshonderd bezwaarschriften en heeft extra juristen ingehuurd om ze af te handelen. De eerste rechtzaak dient aanstaande maandag.

In de Volkskrant, 23 januari.

In de Volkskrant, 23 januari.

De wet van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn schrijft voor dat gemeenten eerst een onderzoek moeten doen naar de omstandigheden van een cliënt voordat hulp gekort mag worden. Of dat voldoende is gebeurd, is onduidelijk. Utrecht zegt ‘een uitgebreid telefoongesprek’ te hebben gevoerd met zo’n 3.600 cliënten. De hulpbehoevenden die meer dan 4 uur hulp ontvingen, kregen wel een bezoekje van een ambtenaar voor het beruchte keukentafelgesprek. Maar volgens de Utrechtse gehandicaptenorganisatie Solgu kwam de ambtenaar alleen met een mededeling. ‘Het was geen open gesprek’.

Gedupeerden moeten nu zoeken naar een klachtenloket. De vierde stad van Nederland heeft namelijk ook nog eens de gemeentelijke ombudsman wegbezuinigd, net als overigens veel andere gemeenten. Inwoners kunnen nog wel terecht bij de landelijke Nationale Ombudsman. In de Volkskrant zegt hij te verwachten het drukker te krijgen, nu de gemeenten vanaf dit jaar veel meer taken moeten uitvoeren, terwijl ze bovendien drastisch moeten bezuinigen.

Veel gemeenten zijn zo slim geweest 2015 als overgangsjaar te gebruiken. Veel ouderen, chronisch zieken en gehandicapten houden dit jaar gewoon hun zorg in bijvoobeeld Amsterdam, Den Haag, Almere, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen en Leeuwarden. In de loop van 2015 krijgen ook hier de hulpbehoevenden te horen of ze hun huidige zorg behouden in 2016 en daarna. ‘Bij die gemeenten komt de pijn van deze bezuiniging nog, evenals de bezwaarschriften’, zegt een woorvoerder van Utrecht.

Blijkbaar ontvingen zo’n vijfduizend Utrechters de afgelopen jaren vele onnodige uren thuishulp. Het kan nu ineens kennelijk met veel minder. Onzin natuurlijk! Mensen gaan vervuilen en worden aan hun lot overgelaten. Dat zal op termijn hogere kosten met zich meebrengen. Het is net als met alle onbetaalde rekeningen. Je weet, je zult ‘m ooit betalen en als je dat niet op tijd doet, komen er gewoon extra kosten bij. Onvermijdelijk.

(Bron: de Volkskrant)

1 Reactie op Utrecht huurt extra juristen in bij 600 bezwaarschriften over thuishulp

  1. Mogen de hulpbehoevenden straks die onvermijdelijk hulpschulden gaan krijgen in 2015 ermee naar de hulp schuldsanering?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.