‘Anti-terreurbeleid in Nederland is halfslachtig en slap’

Na de aanslagen in Parijs en de gebeurtenissen in België kregen de circa drieduizend Nederlandse politievrijwilligers vorige week het advies van de korpsleiding van de Nationale Politie om niet meer in uniform naar huis te rijden. Al eerder kregen de militairen die raad, na een Youtubefilmpje van een of andere jihadist. ‘Wat voor gevoel krijgt de gemiddelde burger als hij leest dat agenten en militairen niet meer als zodanig herkenbaar de straat op worden gestuurd?’, vraagt misdaadverslaggever John van den Heuvel zich af in De Telegraaf. Hij noemt het slap beleid en de verantwoordelijke ministers vergelijkt hij met ‘bibberende wezels’. Van den Heuvel vindt dat de agenten en militairen wél zichtbaar moeten zijn, en mét zware wapens. Juist nu.

In De Telegraaf. 22 januari.

In De Telegraaf. 22 januari.

‘Quatsch’ noemt Van den Heuvel het argument dat zware wapens voor politieagenten tot een geweldsspiraal en dus ongelukken zouden leiden. Het is het argument dat tegenstanders gebruiken tegen het voorstel van de politievakbond ACP om agenten zwaarder te bewapenen.

Van den Heuvel staat helemaal achter het verzoek van de politievakbond. ‘De politiebond beargumenteerde heel goed waarom zwaardere wapens bij meer agenten voorhanden moeten zijn. Het is niet om schijnveiligheid te creëren, maar om slechts een signaal af te geven dat slechts de overheid het monopolie van bewapening heeft’, bromt Van de Heuvel.

‘Agenten hoeven zich niet te laten afslachten of angstig in hun burgerkloffie naar huis. Ze hebben recht op goede verdedigingsmiddelen. Voor zichzelf en voor burgers.’

Ook de aanpak van radicale moslimjongeren vindt Van den Heuvel maar slappe hap. Alleen het afpakken van paspoorten werkt volgens hem averechts. ‘Sterker, de overheid creëert wandelende tijdbommen. Wie meer dan gemiddeld is ingevoerd, weet dat een aantal moslimextremistische jongeren al niet meer te redden is. Burgemeester Aboutaleb had gelijk. Als deze categorie wil vechten in Syrië of Irak, laat ze gaan en laat ze wegblijven’.

Volgens de misdaadjournalist kunnen de diensten zich beter richten op ‘de groep 16- en 17-jarigen die wel vatbaar is voor de radicale opvattingen maar nog niet is geradicaliseerd’.

Het kabinetsbeleid om radicalisering tegen te gaan werkt averechts? What’s new? Tot nu toe werkt zowat elk beleid van dit kabinet averechts.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.