Zaak-Van Rey kleeft aan VVD en kan een venijnige olievlek worden

Net nu de verkiezingscampagne voor de belangrijke statenverkiezingen is begonnen, verschijnt vandaag de gevallen VVD-senator en oud-wethouder van Roermond Jos van Rey voor de rechter. Hij wordt verdacht van omkoping, witwassen, ambtelijke corruptie en verkiezingsfraude. ‘De onderkoning van Roermond’ speelt de centrale rol in een van de grootste corruptiezaken ooit tegen een Nederlandse politicus. De VVD, zijn partij -hij is namelijk nog steeds lid van de VVD- houdt zich intussen muisstil. Volgens politiek commentator van De Telegraaf Paul Jansen treft de zaak de partij ‘in het hart’. Jansen: ‘De affaire-Van Rey kleeft aan de partij en kan een olievlek worden, indien tal van VVD-kopstukken als getuige moeten opdraven’.

In De Telegraaf, 20 januari.

In De Telegraaf, 20 januari.

Van Rey is geroyeerd als lid van de Roermondse afdeling van de VVD, maar hij is volgens Jansen nog wel degelijk lid van de landelijke VVD. Daar is wel geprobeerd om van hem af te komen, maar dat lukte niet.

Zo diende een aantal VVD’ers een voorstel in om VVD-politici die worden verdacht van ernstig strafbare feiten, te kunnen royeren. Dus nog voordat een rechter een uitspraak heeft gedaan. Dat voorstel verwierpen de liberalen met een ruime meerderheid tijdens een partijcongres.

De advocaat van Van Rey wil straks ongeveer honderd getuigen oproepen waaronder veel VVD’ers. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie en Veiligheid) kan zeker een oproep verwachten. Hij zou op de hoogte zijn geweest van een ambtsmisdrijf van Van Rey maar daarvan geen aangifte hebben gedaan, terwijl dat verplicht is. Aangezien Van Rey werd afgeluisterd was het bewijsmateriaal voor handen. Of toch niet. Uitgerekend de tap van het telefoongesprek van Van Rey met Teeven blijkt door een storing in de afluisterapparatuur nooit opgenomen.

image-2015-01-20(3)Ook VVD-minister Opstelten van Justitie en Veiligheid krijgt waarschijnlijk een oproep. Hij wist al sinds half 2012 van het strafrechtelijk onderzoek maar hield zijn mond daarover binnen de VVD. Ook de Limburgse VVD-Kamerleden Karin Straus en Mark Verheijen zullen waarschijnlijk getuigen. Straus kreeg een donatie van een bedrijf op naam van de kinderen van Van Rey voor haar campagne in 2012. Bovendien kreeg ze destijds ook steun van medeverdachte en Van Rey’s zakenpartner Piet van Pol. Die volgens Elsevier ook Verheijen zou hebben omgekocht toen die nog wethouder in Roermond was.

Hoe dan ook, de zaak is mediageniek. De pers zal waarschijnlijk smullen van de getuigenissen van de te verwachten stoet liberalen. De VVD maakt zich nu al zorgen over het effect voor de reputatie van de partij. Gelukkig voor de liberalen start de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Van Rey naar verwachting pas na de verkiezingen op 18 maart.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.