Acteurs van ‘De Verleiders’ hebben genoeg steun voor Kamerdebat

 

Emile Roemer nam zijn hele fractie mee naar De Verleiders. De SP-voorman zou ook graag een voorstelling in de Tweede Kamer zien. (Foto: SP.nl)

Emile Roemer nam zijn hele fractie mee naar De Verleiders. De SP-voorman zou ook graag een voorstelling in de Tweede Kamer zien. (Foto: SP.nl)

De vijf acteurs van het theaterstuk ‘De Verleiders‘ hebben voldoende handtekeningen binnengehaald om een Kamerdebat over geldcreatie aan te vragen. De toneelspelers George van Houts, Pierre Bokma, Tom de Ket, Viktor Löw en Leopold Witte willen een debat in de Tweede Kamer over de wijze waarop nu geld wordt gecreëerd door private banken. In De Wereld Draait Door startten ze afgelopen dinsdag een campagne voor een burgerinitiatief, waarvoor uiterlijk eind maart 50.000 handtekeningen nodig zijn. Dat lukte ruimschoots. Afgelopen vrijdag, drie dagen na de uitzending hadden zich 50.000 ondertekenaars gemeld op burgerinitiatiefonsgeld.nu.

Volgens de vijf is het huidige geldsysteem een bron van ongelijkheid en de huidige economische crisis. Geldcreatie gebeurt nu door private banken, volgens de acteurs moet er echter een staatsmonopolie komen op gelduitgifte.

image-2015-01-19(5)

Volgens SP-leider Emile Roemer past behalve het debat ook de voorstelling in de Tweede Kamer. Zelfs financieel specialisten zouden volgens Roemer te weinig kennis hebben van de materie, aldus Van Houts. Roemer kwam met zijn hele fractie naar De Verleiders kijken. Het toneelgezelschap werd ook uitgenodigd voor een opvoering bij De Nederlandsche Bank. Na het einde van het stuk wilden dertig DNB’ers uit het tweehonderdkoppige publiek -directie en personeel- het Burgerinitiatief ondertekenen.

‘We gaan door met handtekeningen verzamelen tot onze voorstellingenreeks eind maart is afgelopen’, zei Van Houts dit weekend tegen NRC handelsblad.

In NRC Handelsblad, 17 januari.

In NRC Handelsblad, 17 januari.

‘Ongelijkheid neemt toe. Private banken hebben het privilege om geld te creëren uit het niets en vragen rente over het geleende geld. Overheden hebben tekorten aan geld en verhalen dat op de burgers door bezuinigingen. Ecologische problemen worden niet aangepakt door geldgebrek’, schrijven de acteurs op hun website. ‘De oorzaak van de ellende waar we nu in zitten is gelegen in de manier waarop geld gecreëerd wordt: door private banken. Banken zijn commerciële ondernemingen die uit zijn op korte termijn winstbejag. Dat is hoogst ongezond voor onze samenleving. Toch kan het anders en aanzienlijk beter. En snel ook! Door één ‘overnight’ actie gaat het roer definitief om. Daar wordt u als burger beter van.’

Een mooi initiatief. Check daarom burgerinitiatiefonsgeld.nu.

(Bron: NRC handelsblad)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. BOINNK!!! | De ‘staat’ dient het geld te ‘scheppen’ en NIET de commerciële banken

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.