‘Financiële belangen belangrijker dan gezondheid van mensen met diabetes’

‘De financiële belangen van zorgverzekeraars, apothekers en leveranciers van hulpmiddelen zijn inmiddels belangrijker dan de gezondheid van mensen met diabetes. Die komt echt op de tweede plaats’, aldus de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) in De Telegraaf. Volgens de belangenvereniging dicteren zorgverzekeraars, apothekers en leveranciers aan de zorgverlener en patiënt welke hulpmiddelen zij voortaan moet gebruiken. Inmiddels klagen patiënten, artsen en ‘klokkenluiders uit de apothekerswereld’ over de slechte kwaliteit van de toegewezen glucosemeters en teststrips. Sommige zijn zo onbetrouwbaar dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Directeur van Diabetes vereniging Nederland waarschuwt voor goedkope, onbetrouwbare glucosemeters. (Foto: Flickr, Herbschleb&Sebos)

Directeur van Diabetes vereniging Nederland Olof King waarschuwt voor goedkope, onbetrouwbare glucosemeters. (Foto: Flickr, Herbschleb&Sebos)

‘Het leidde bijna tot mijn overlijden’, zegt diabetespatiënt de heer Kiel (70) uit Brabant in de krant. ‘Op mijn nieuwe meter kreeg ik de, naar later bleek, foutieve aanwijzing dat mijn glucose op 20 zat. Daarop ben ik fors insuline gaan bijspuiten en werd na enige tijd wakker in het ziekenhuis: ik was er uit coma ontwaakt.’ Zijn behandelend internist was woedend. ‘Mijn dokter zei: we kunnen als artsen aan de bel trekken wat we willen over de veiligheid van glucosemeters, niemand die luistert!’

In De Telegraaf, 16 januari.

In De Telegraaf, 16 januari.

Directeur Olof King van DVN spreekt van een onaanvaardbare situatie. ‘Waar het rekenen begint, stopt het denken’, aldus King. ‘Patiënten moeten de hulpmiddelen kunnen gebruiken die ze nodig hebben. Dat is maatwerk. De keuze voor een glucosemeter hoort daarom in de spreekkamer thuis en niet bij een verzekeraar of hulpmiddelenleverancier.’

Er bestaat geen onafhankelijke controle op de glucosemeters. Door de druk op de kosten wordt de deur intussen wagenwijd opengezet voor de zogenaamde prijsvechters in de hulpmiddelenindustrie.

Het lijkt er steeds meer op dat de targets van zorgverzekeraars en andere bedrijven de gezondheidszorg in Nederland bepalen, in plaats van artsen. Dat is kortzichtig. Een aloude volkswijsheid leert namelijk dat goedkoop duurkoop is. Zo kreeg meneer Kiel weliswaar een lekker goedkoop metertje, maar kostte zijn verblijf in het ziekenhuis waarschijnlijk vele tienduizenden euro’s meer.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.