PvdA-Kamerlid Marcouch was ooit een radicale moslimjongere

‘Ik begrijp hoe de radicale moslimjongeren van nu denken. Wij waren gecharmeerd van ayatollah Khomeini, zoals hij verscheen met zijn baard, zijn gewaden en zijn tulband. Het is precies wat de jongeren van nu ervaren als ze Al-Baghdadi, de leider van IS, zien: ook die baard, ook die gewaden, ook die tulband.’ Dat zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch in een interview met Vrij Nederland. Hij was in zijn jeugd zelf ook bijna een jihadist. Radicaliseerde in zijn puberjaren. Maar het kwam allemaal goed met Marcouch ‘doordat ik boeken ben gaan lezen die me leerden dat er niet een enkele waarheid bestaat’.

Ahmed Marcouch in de jaren '80. Later zou hij voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart worden. Een stadsdeel met veel geradicaliseerde jongeren en die hij kordaat aanpakte. Inmiddels is hij sinds 2010 Tweede Kamerlid voor de PvdA, en woordvoerder Veiligheid & Justitie en integratie. (Foto: screenshot, Youtube)

Ahmed Marcouch in de jaren ’80. Later zou hij voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart worden. Een stadsdeel met veel geradicaliseerde jongeren die hij kordaat aanpakte. Inmiddels is hij sinds 2010 Tweede Kamerlid voor de PvdA, en woordvoerder Veiligheid & Justitie en integratie. (Foto: screenshot, Youtube)

Marcouch kwam in 1979 als twaalfjarige naar Nederland. Hij was nog analfabeet, kende alleen wat koranverzen uit zijn hoofd. Inmiddels is Marcouch een politicus die zijn nek uitsteekt voor Westerse waarden als vrijheid en mensenrechten. Maar dat was begin jaren ’80 wel anders. Al snel na aankomst in Nederland begon hij naar cassettebandjes met radicale predikers te luisteren. Vrij Nederland schrijft: ‘Op een gegeven moment gaf de jonge Marcouch vrouwen geen hand meer, hij trok een djellaba aan, liet zijn baard staan en ging vijf keer per dag bidden in de moskee.’

Hij kwam destijds in aanraking met Arabische studenten van de Universteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Zij hadden sympathie voor de moslimbroeders in Egypte, de Iraanse ayatollah Khomeini en het Afghaanse verzet, de Moedjahedien, tegen de Russische bezetting. Marcouch wilde vechten als jihadist in Afghanistan, tegen de goddeloze Russen. Alleen omdat de Afghanen geen al te jonge strijders aannamen, bleef Marcouch thuis.

In Vrij Nederland, 15 januari.

In Vrij Nederland, 15 januari.

De PvdA’er zegt te weten hoe extremistische moslims denken: ‘Ik ben dus een ervaringsdeskundige’. Volgens hem is er een grote frustratie bij de radicale moslimjongeren over ‘de islamitische wereld van nu, waarin een hoop achterlijkheid bestaat, die zich op geen enkele manier positief heeft ontwikkeld. Die frustratie voelden wij ook al. Maar wij waren boos, we waren bezig met daar, met het herstel van het gedroomde islamitische rijk’. Een rijk dat zich uitstrekte ‘van Afghanistan tot Spanje’.

De droom van de Islamitische staat leeft volgens Marcouch nog steeds onder veel moslims. ‘Als je de vraag stelt: wil je een islamitische staat of niet, zullen heel veel moslims zeggen: ja, daar droom ik van’.

Ook Marcouch haatte ooit het Westen. Ver voor IS, de Irakoorlogen en 9/11. Marcouch licht in Vrij Nederland een tipje van de sluier van de denkwijze van radicale moslims. Ze strijden voor een islamitisch rijk, een oord waar ook gematigde moslims kennelijk van dromen. En een oord dat het Westen hen nooit zal bieden. Dat beseft Marcouch: ‘Het zou beter zijn als je zou opgroeien met de overtuiging: we wonen nu hier, dit is mijn land, hier moet ik mijn leven opbouwen.’

(Bron: Vrij Nederland)

2 Reacties op PvdA-Kamerlid Marcouch was ooit een radicale moslimjongere

  1. De PvdA is de Partij voor de Moslims. En Lodewijk Asscher laat zich zand in de ogen strooien of de PvdA is ziende blind. De moslims willen geen steun betuiging, ze willen hun eigen weggaan, om ons land en de christenen in heel europa in bezit te krijgen. Want de grote verdrukking komt eraan, Openbaring 18: vanaf vers 1, de vernietiging van “Babylon de Grote,”

  2. Nederlandse politiek is niets meer dan poppenkast en af entoe je leuk de gezichtjes ziet van de elite die laten ze zien dat ze de baas zijn over het gewone volk.

    Meer dan een poppe spel kun je niet verwachten de mensen zelf zijn veel te dom om in te zien van de poppen kast en lopen allemaal maar omhoog te springen voor de staat. Dit hier is wat ze noemen puur propaganda!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.