‘Opstelten gaat in 2015 met pensioen’

Het optreden van de minister van Veiligheid en Justitie Opstelten vanavond tijdens het Tweede Kamerdebat over de terreuraanslagen in Parijs, wordt spannend. De vorige keer blunderde Opstelten met een ronduit onsamenhangend verhaal. Het was zo erg, dat toehoorders zich bezorgd afvroegen of zijn gezondheid nog wel in orde was. Zijn partij, de VVD, probeerde het debat van vanavond eerder tevergeefs naar dinsdag te verplaatsen om Opstelten uit de wind te houden. Die had gisteravond namelijk een andere verplichting. Bij de VVD zijn er grote zorgen over het functioneren van Opstelten. Grote kans dat de minister van Veiligheid en Justitie er dit jaar nog mee stopt.

VVD-Tweede Kamerlid en woordvoerder justitie en veiligheid Ard van der Steur wordt genoemd als opvolger van minister Opstelten. (Foto: wikimedia.commons.org)

VVD-Tweede Kamerlid en woordvoerder justitie en veiligheid Ard van der Steur wordt genoemd als opvolger van minister Opstelten. (Foto: wikimedia.commons.org)

Dat zei de politiek redacteur Peter Kee van het programma Pauw vanmiddag op Radio 1. In het programma de Nieuws BV zei hij te verwachten dat minister Opstelten, die binnenkort 71 wordt, ergens in het komende jaar met pensioen gaat. Zijn optredens zijn zwak. De VVD-minister laat nogal eens een steekje vallen, lijkt vermoeid en is bepaald geen dossiervreter. Als opvolger komt volgens Kee het Kamerlid Ard van der Steur in beeld, maar er is ook een kans dat staatssecretaris Fred Teeven straks tot minister promoveert.

In NRC Handelsblad, 14 januari.

In NRC Handelsblad, 14 januari.Intussen slijpen de Kamerleden de messen. Het plan van Asscher en Opstelten om jihadisten aan te pakken, staat min of meer centraal in het debat. Met name aan de rechterzijde wanen PVV-leider Wilders, CDA-voorman Buma en VVD-fractieleider Zijlstra zich al in oorlogssferen.

Intussen slijpen de Kamerleden de messen. Het plan van Asscher en Opstelten om jihadisten aan te pakken, staat min of meer centraal in het debat. Ook premier Rutte en minister Plasterk zijn erbij. Met name aan de rechterzijde wanen PVV-leider Wilders, CDA-voorman Buma en VVD-fractieleider Zijlstra zich al in oorlogssferen.

Naar verwachting gaat Wilders vol op het orgel. Over de drastische bezuinigen op de veiligheidsdiensten en defensie die de PVV in het laatste verkiezingsprogramma beloofde, zullen we hem waarschijnlijk niet horen. Buma wil alles uit de kast trekken om de jihadisten op te sporen. Als dat ten koste gaat van privacy van alle burgers, zoals bij het bewaren van gegevens van vliegtuigpassagiers, neemt het CDA dat voor lief. VVD-er Zijlstra wil zelfs het oorlogsrecht toepassen op jihadisten zonder dubbele nationaliteit.

‘Waar dreiging is moeten we snoeihard zijn. Met goede beveiliging. En jihadisten die willen terugkeren moeten we de Nederlandse nationaliteit afnemen. Wie geen dubbele nationaliteit heeft, moet volgens het oorlogsrecht worden gestraft’, zei Zijlstra tegen NRC handelsblad.

Het is juridisch waarschijnlijk helemaal niet mogelijk om het oorlogsrecht toe te passen op individuele personen. Oorlogsrecht is alleen van toepassing op landen. En het kalifaat is officieel niet erkend als land. Of wil Zijlstra ook tot erkenning overgaan. Nee toch!?

(Bron: Radio1, NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.