Vrijhandelszone EU en VS leidt tot economische teruggang in Europa

De Transatlantic Trade and Investement Partnership ofwel TTIP, het trans-Atlantische handelsakkoord tussen de VS en EU zal ons economische voorspoed brengen. Dat werd tenminste door de Europese regeringen als argument aangedragen om de onderhandelingen in 2013 te starten. Door de vrijhandelszone zouden er maar liefst 1,3 miljoen banen bijkomen, en de economie zou groeien met 5 procent. Totdat econometrist Jeronim Capaldo van het ILO, een arbeidsorganisatie gelieerd aan de Verenigde Naties, eens ging rekenen. Zijn conclusie was een andere: TTIP kost straks 600.000 banen in Noord-Europa en verlaagt de groei daar met een half procent.

NRC Handelsblad interviewde de 37-jarige Italiaan die naast zijn werk voor VN-organisaties ook verbonden is aan de Amerikaanse Tufts University. Volgens hem treft TTIP vooral Noord-Europa hard omdat het veel exporteert naar Zuid-Europa. En dat nemen de Amerikanen deels over. ‘Dit treft de Noordelijke landen het hardst’.

Volgens Capaldo voorspellen ook de berekeningen van de TTIP-voorstanders dat de vrijhandelszone in Europa in eerste instantie banen kost. ‘Ze gaan er van uit dat Amerikaanse bedrijven, omdat ze competitiever zijn, veel Europese bedrijven tot reorganisatie dwingen of kapot concurreren. In het begin. Zij denken dat de werklozen uiteindelijk werk vinden in andere sectoren. Hun model gaat er van uit dat het kapitalisme dat op den duur vanzelf opvangt’.

Capaldo verwacht echter niet dat de werklozen allemaal ergens aan de slag zullen komen. Als ze dat wel doen, dan voor minder loon. ‘Bedrijven gaan het hoofd boven water houden door te beknibbelen op lonen en sociale afdrachten. Anders kunnen ze niet tegen de Amerikaanse concurrentie op. We zullen ons Europese sociale model verder afbreken’, waarschuwt hij.

De rekenmodellen van de Europese overheden verdoezelen de ware keuzes die moeten worden gemaakt, vindt Capaldo. ‘Ik wil dat mensen moeten weten dat er risico’s zijn, als we verder gaan met TTIP. Ik wil dat we erover nadenken nu het nog kan’.

Capaldo: ‘Nu kunnen we nog zeggen: laten we extra investeren in de productie in Europa. Of: bepaalde sociale rechten moeten in Europa altijd blijven bestaan’. De Europeanen hebben volgens hem te lichtzinnig de globalisering omarmd. ‘We dachten dat we er allemaal beter van zouden worden. Dat was naïef. Ik hoop dat we minder naïef zijn als we de volgende stap zetten.’

Capaldo krijgt steeds meer gehoor voor zijn boodschap. Er liggen uitnodigingen van Italiaanse, Franse en Sloveense politici. Ook nodigde het Europees Parlement hem al uit om zijn bevindingen toe te lichten.

Den Haag zal wel geen tijd hebben voor de Italiaan. Druk, druk, druk met de twee aankomende verkiezingen.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.