PvdA wacht aankomend weekend een onrustig congres

Het tweedaagse congres dat de PvdA het komende weekend houdt in Utrecht belooft onrustig te worden. De partijtop heeft er de handen vol aan de kalmte te bewaren. Prominenten en minder prominente leden lijken de huidige koers van de PvdA steeds minder te pruimen. Prominente leden hebben hun vlijmscherpe bijdrage al aangekondigd. Voorzitter Hans Spekman verwijst intussen onwelgevallige voorstellen van afdelingen en niet-prominente leden met harde hand naar de prullenbak. Tot woede van de indieners. De kloof tussen de achterban en partijtop groeit.

In De Telegraaf, 13 januari.

In De Telegraaf, 13 januari.

De afdeling Den Haag wilde volgens De Telegraaf bijvoorbeeld de integratiekoers van de partij op het congres aankaarten. Zeker na het gedoe met de twee Turkse Kamerleden afgelopen november. Volgens Spekman is dat echter nergens voor nodig, want het huidige integratiebeleid voldoet volgens hem prima. Ook de duurzaamheidscommissie van de partij is zeer ontevreden over ‘de grote discrepantie’ tussen de actuele politieke lijn en de voornemens die de partij zich eerder stelde. Het is een no-go voor Spekman. De Telegraaf weet verder dat voorstellen om het eigen risico in de zorg af te schaffen, huurbescherming te behouden en extra aandacht te geven aan zorg voor ouderen en gehandicapten door Spekman bij het afval gegooid.

Partijprominenten schreven maandag in aanloop naar de partijbijeenkomst al een kritisch artikel in de Volkskrant over het krakkemikkige personeelsbeleid van de PvdA in de Eerste Kamer. Het was een regelrechte aanval op het beleid van de partijtop die senator en oud-voorzitter Ruud Koole eerder had afgeserveerd. Ervaren senatoren moeten onterecht plaatsmaken voor onervaren nieuwelingen, vonden de ex-Eerste Kamerleden Erik Jurgens en Joop van den Berg. Ook het opgestapte Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens en de rebelse senator Adri Duivesteijn ondertekenden de aanklacht.

Ook de doorgaans PvdA-lievende commentator Max van Weezel heeft het gehad met de PvdA-pertijtop. Hij ziet nog wel een toekomst voor de PvdA maar 'een grote handicap is dat Samsom en Spekman de partij in een grote identiteitscrisis hebben gestort door in campagnetijd de SP- en GroenLinkskiezers het hof te maken en vervolgens over rechts te gaan regeren'. Een trucje dat je maar eenmaal kunt uithalen, aldus Van Weezel. 'Samsom en Spekman zijn acteurs in het verkeerde toneelstuk geworden', schrijft Van Weezel in zijn Vrij Nederland. Hij haalt ook Abraham Lincoln aan: 'You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time'. (Beeld: screenshot Youtube)

Ook de doorgaans PvdA-lievende commentator Max van Weezel heeft het gehad met de PvdA-partijtop. Hij ziet nog wel een toekomst voor de PvdA maar ‘een grote handicap is dat Samsom en Spekman de partij in een grote identiteitscrisis hebben gestort door in campagnetijd de SP- en GroenLinkskiezers het hof te maken en vervolgens over rechts te gaan regeren’, schrijft hij in Vrij Nederland. Een trucje dat je maar eenmaal kunt uithalen, aldus Van Weezel. ‘Samsom en Spekman zijn acteurs in het verkeerde toneelstuk geworden.’ (Beeld: screenshot Youtube)

Oud-staatsecretaris Rick van der Ploeg en -jawel- Adri Duivesteijn schreven naar eigen zeggen een scherpe tekst voor het congres tegen de zorgwet van minister Schippers. Met hun bijdrage verwachten ze de partijleden te bewegen alsnog het plan van Schippers af te wijzen. ‘Het stuk is klaar!’ zei Van der Ploeg tevreden tegen De Telegraaf. Hij wilde over de inhoud nog niets kwijt.

Intussen heeft ook de oud-partijleider Ad Melkert een agendapuntje aangekondigd, schreef NRC Handelsblad. De man die Nederland in 2002 tijdens een debat met Pim Fortuin trakteerde op het allerzuurste gezicht ooit, is het namelijk oneens met de strenge houding van minister van Financien Dijsselbloem inzake het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Als het congres het straks met Melkert eens is, krijgt Dijsselbloem een opdracht mee die in het kabinet niet lekker zal vallen.

Partijleider Diederik Samsom had tijdens het Kerstreces volgens Telegraafcommentator Paul Jansen zijn telefoon uitstaan. Hij had rust genomen en was niet bereikbaar. Waarschijnlijk kan die telefoon binnenkort weer uit, voor langere tijd.

(Bronnen: De Telegraaf, NRC handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.