PvdA denkt al aan samenstelling nieuwe kieslijst Tweede Kamer

Hij is nog aan het wikken en wegen over zijn antwoord, maar prominent PvdA’er Felix Rottenberg is gevraagd door voorzitter Hans Spekman om de kieslijst voor de Tweede Kamer samen te stellen. Dat bevestigde hij zaterdag tegen Het Parool. ‘Mijn belangrijkste punt van afweging: kan ik er tijd voor vrijmaken?’. Het verzoek aan Rottenberg is een signaal dat de sociaaldemocraten zich gereedmaken voor mogelijke Tweede Kamerverkiezingen. Bovendien is de keuze voor zijn persoon veelzeggend. Rottenberg schudt de boel graag hardhandig op, is bepaald niet van de rustige aanpak. Kennelijk wil voorzitter Spekman de bezem door zijn partij.

In Het Parool, 10 januari.

In Het Parool, 10 januari.

Zelf zegt oud-voorzitter Rottenberg dat je ‘minstens twee jaar nodig hebt om zo’n lijst ‘professioneel op te zetten’. Dat zal best, in rustige tijden geldt dat wellicht. Dit kabinet sleept zich echter van crisis naar crisis. En ook 2015 ligt bezaaid met valstrikken en voetangels. Te beginnen met de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.

In de laatste peilingen staan de sociaaldemocraten op de historisch droevige tien zetels. De coalitie verloor de laatste twee jaar samen 51 zetels. De PVV is met dertig zetels groter dan de VVD en PvdA samen.

Het rommelt steeds luider binnen de PvdA. Zo lijkt de senaatsvrije-route voor de zorgwet op felle tegenstand te stuiten binnen de PvdA-Tweede Kamerfractie. De overspannen partijleider Samsom lijkt zijn grip op zijn mensen kwijt. Ook het onvrijwillige vertrek van senator Ruud Koole uit de Eerste Kamer stuit op groeiende weerstand. Enkele honderden leden, onder wie Tweede en Eerste Kamerleden en Ed van Thijn, ondertekenden al een petitie tegen de verwijdering van Koole. Voor het ledencongres van volgend weekend kondigde oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg samen met de dwarse senator Adri Duijvestein ‘wat op papier te zetten over de partij’. Dat zal naar verwachting geen steunbetuiging aan de huidige koers zijn.

Voormalig PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg zal met de dwarse senator 'voor het congres (van volgend weekend, red.) wat op papier zetten over de partij'. Een steunbetuiging voor de huidige koers wordt niet verwacht. (Beeld: screenshot Youtube)

Voormalig PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg zal met de dwarse senator ‘voor het congres (van volgend weekend, red.) wat op papier zetten over de partij’. Een steunbetuiging voor de huidige koers wordt niet verwacht. (Beeld: screenshot Youtube)

De PvdA staat met de rug tegen de muur en kan eigenlijk niet meer bewegen. Niet naar links, want dan volgt bonje met de VVD, en niet naar rechts, want dan volgt opstand in de achterban. Naar verwachting zal ook de opgelapte zorgwet het een tweede keer niet halen. Kamerleden gaven al aan het ook de tweede keer te blokkeren. En over de hoognodige belastinghervorming hoeven we het al helemaal niet meer te hebben.

Bij de VVD bijten ze intussen net zo goed op hun nagels. De enorme campagnekas van 1 miljoen plus de maandenlange campagne-inzet van premier Rutte zijn uitzonderlijk voor Provinciale Statenverkiezingen. Het wijst allemaal op grote nervositeit. De premiers Balkenende en Kok zetten zich destijds niet in voor de statenverkiezingen.

‘De val van Rutte 2′ biedt ook kansen: voor een goede filmmaker met drama’s en thrillers als specialiteit.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.