Het Westen heeft overtuigend leiderschap nodig

‘In feite is het Westen, terwijl het zich door een vloed van tegenslagen heeft laten overvallen, stuurloos geworden. Hebben de populistische partijen dan toch gelijk? Moeten ten slotte alle moslims dit hele werelddeel uit? Hoe? Door een massale deportatie die onvermijdelijk aan de Tweede Wereldoorlog zal doen denken? Is daarvoor een meerderheid te vinden?’ Journalist en columnist H.J.A. Hofland vraagt het zich af in NRC Handelsblad. Hij reageert in zijn column op de gebeurtenissen in Frankrijk. Volgens hem is de toestand in het Westen sinds de Koude Oorlog niet zo zorgwekkend geweest. Het ontbreekt aan ‘overtuigend leiderschap’.

In NRC Handelsblad, 9 januari.

In NRC Handelsblad, 9 januari.

Hofland vindt dat het Westen een aantal serieuze problemen heeft, maar ‘het ontbreekt ons om te beginnen aan een inventarisatie van de problemen. Daarna zouden geloofwaardige technieken en strategieën bedacht moeten worden om de bedreigingen het hoofd te kunnen bieden’. Maar het overtuigende leiderschap dat daarvoor nodig is ontbreekt.

Het Westen trok in de loop der jaren de handen af van het Midden-Oosten waardoor we werden verrast door IS. De huidige halfslachtige aanpak, luchtbombardementen, lijkt onvoldoende effect te hebben. IS en zijn terreurstaat bestaan namelijk nog en de vluchtelingenstroom naar Europa groeit en groeit. Ook op andere Midden-Oostendossiers heeft het Westen nauwelijks nog invloed. In Egypte heerst weer een dictatuur en waarschijnlijk werkt Iran intussen in stilte aan een atoombom. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is volgens Hofland bovendien in een gevaarlijke fase beland terwijl het Westen ook hier zijn invloed kwijt is.

Rusland blijft een black box. Weliswaar kelderde de roebel en is er, onder meer dankzij de economische sancties, een economische crisis uitgebroken, we weten nog steeds niet waar dit allemaal toe leidt. ‘Wat Poetin van plan is weet alleen Poetin’ verzucht Hofland. Dan is er nog de voortzeurende economische crisis. ‘Sinds het uitbreken zijn er tientallen maatregelen genomen, met wisselend succes. Dat betekent niet dat de EU definitief uit het dal is gekomen.’ Ook de Verenigde Staten tonen onvoldoende leiderschap. ‘Obama staat te kijk als een zwakke president’, oordeelt de senior onder de columnisten (1927).

Het Westen heeft een paar grote problemen. Zwak leiderschap is er een van. Wellicht moeten we eens goed kijken naar onszelf, inventariseren zoals Hofland dat noemt. Een waarneming die Hofland niet opschrijft gaat over onze waardering van goed leiderschap. Is het eigenlijk niet vreemd dat in onze samenleving de ceo van een snoepfabriek vele malen meer verdient, en dus meer wordt gewaardeerd, dan de leider van een land? En wat voor leiders mag je dan verwachten?

(Bron: NRC Handelsblad)

1 Reactie op Het Westen heeft overtuigend leiderschap nodig

  1. Dennis Veenema // 7 mei 2016 om 18:58 // Beantwoorden

    Het is tijd om de EU eens wakker te schudden door wat voor een on-democratische sukkels dit faal-project geleid wordt! Met zuiplap Juncker voorop, lopen al die baantjesjagers, die zich politici noemen, ons “het volk” naar de kloten! Tijd voor echt leiderschap om de aanstaande gevaren die zijn ontstaan door dezelfde lieden in brussel n.l Putin, Erdogan en Trump aan te vechten! Zo niet? Dan zijn we overgeleverd aan de willekeur van deze totaal gestoorde machtsgeile gekken!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.