Coalitie vreest verkiezingen, VVD trekt een miljoen uit voor campagne

Drie op de tien kiezers willen het kabinet steunen bij de provinciale statenverkiezingen op 18 maart, en drie op de tien willen het kabinet juist straffen. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van het bureau I&O Research. Het mag niet verbazen dat de VVD- en PvdA-kiezers willen dat Rutte 2 doorgaat, terwijl SP- en PVV-stemmers de coalitie het liefst zien vertrekken. De VVD voelt de bui al hangen en maakt maar liefst één miljoen euro vrij voor de provinciale verkiezingscampagne. Een oorlogskas, vier jaar geleden was dat 390.000 euro.

Het verkiezingsdebat in 1966. De komende maanden staan vijf debatten gepland:  23 februari tussen de lijsttrekkers Eerste Kamer (Nieuwsuur); 1 maart tussen de zes partijleiders (RTL); in tweede week maart ook tussen de zes partijleiders (Pauw); 16 maart in Eenvandaag en op 17 maart voor de NOS. (Foto: wikimedia.commons.org)

Het verkiezingsdebat in 1966. De komende maanden staan vijf debatten gepland: 23 februari tussen de lijsttrekkers Eerste Kamer (Nieuwsuur); 1 maart tussen de zes partijleiders (RTL); in tweede week maart ook tussen de zes partijleiders (Pauw); 16 maart in Eenvandaag en op 17 maart voor de NOS. (Foto: wikimedia.commons.org)

Er is Rutte alles aan gelegen de minderheid in de Eerste Kamer niet te veel te verkleinen. En hij is blijkbaar niet zo zeker van zijn zaak. De nieuwe Eerste Kamerleden worden op 26 mei gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten. Volgens de peilingen gaat de huidige -krappe- meerderheid in de Senaat van de twee coalitiepartijen en de drie gedogers er aan. Over de drie gedogers gesproken: volgens het onderzoeksbureau is de achterban van de ChristenUnie veel minder enthousiast over dit kabinet dan de D66- en SGP-stemmers.

Het is duidelijk dat het tot het kabinet is doorgedrongen dat de verkiezingen op 18 maart van levensbelang zijn voor de coalitie. Premier Rutte liet al eerder weten dat hij twee maanden campagne wil voeren. De komende maanden staan de bewindslieden dus in de campagnestand.

In de Volkskrant, 10 januari.

In de Volkskrant, 10 januari.

SP-leider Roemer ziet de verkiezingen, net als Rutte niet alleen als regionale verkiezingen en beschouwt ze als een landelijke graadmeter voor dit kabinet. ‘De verkiezingen gaan het kabinet zeker raken, en kraken, tenminste, als het aan mij ligt!’, aldus een strijdbare Roemer op zijn Facebookpagina. De SP trekt in elk geval 750.000 euro uit voor de campagne.

Bij het CDA gaat het allemaal wat rustiger aan. De christendemocraten trekken ‘slechts’ een ton uit voor de campagne. Het motto is dan ook ‘Liever geen geld en goede ideeën, dan veel geld en geen ideeën’. De partij van Buma rekent zich gewoon al rijk (aan stemmen) door de huidige peilingen en verwacht met weinig geld te gaan winnen, ideeën of niet.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.