Oud-adviseur Japanse regering: ‘Gooi het Verdrag van Maastricht overboord’

Europa doet volgens de Amerikaanse econoom, hoogleraar en voormalig adviseur van diverse Japanse regeringen Richard Koo veel te ingewikkeld over de crisis. Gooi gewoon het Verdrag van Maastricht overboord, is zijn advies aan Europese bestuurders in het Financieele Dagblad. De overheden moeten investeren, zegt Koo. Maar de ‘begrotingslimiet’ die ‘Maastricht’ voorschrijft, voorkomt dat overheden meer tekort oplopen dan de vastgestelde 3 procent. Volgens de Amerikaan moet het verdrag zo snel mogelijk van tafel. Verder waarschuwt hij voor een schuldentrauma.

Door het rentebeleid van Europese Centrale Bank van voor 2008 staken volgens de Amerikaanse econoom Koo vele particulieren en bedrijven zich in de schulden. Nu loopt de economie het risico op 'een schuldentrauma' waardoor mensen geen schulden meer willen aangaan. (foto: wikimedia.commons.com)

Door het rentebeleid van Europese Centrale Bank van voor 2008 staken volgens de Amerikaanse econoom Koo vele particulieren en bedrijven zich in de schulden. Nu loopt de economie het risico op ‘een schuldentrauma’ waardoor mensen geen schulden meer willen aangaan. (foto: wikimedia.commons.com)

Het probleem is volgens de Amerikaanse hoogleraar niet de overheidsschuld, maar ‘het probleem zit aan de private kant’. Europese particulieren en bedrijven hebben zich massaal in de schulden gestoken, aldus Koo. Volgens hem bestaat het risico op ‘schuldentrauma’s’. ‘Zij die met schulden tobben zullen zich echt wel twee keer bedenken voor ze weer schuld opnemen. Die gaan tot hun dood geen schulden meer aan, ze zeggen: nooit meer’.

De Japanse crisis uit de jaren negentig heeft veel gelijkenissen met de huidige Europese maar is qua aanpak een slecht voorbeeld voor Europa. Volgens Koo voerde de Japanse regering destijds in eerste instantie een goed beleid ‘door de uitgaven fors te verhogen’.

Toen de ‘begrotingshaviken’ als de kredietbeoordelaars als Moody’s en Fitch en het IMF zich ermee gingen bemoeien, ging het mis. De belastingen moesten omhoog ‘op een moment dat de private sector nog druk met schuldenafbouw bezig waren.’ Koo: ‘Pas toen werden de Japanners echt pessimistisch en moest een veelvoud van wat de overheid dacht te bezuinigen, worden geïnvesteerd om de economie weer te stabiliseren’.

Ook de hervormingen dragen volgens Koo nauwelijks bij aan de oplossing. ‘Met de structuur van de economie in de eurozone is niet zo heel veel aan de hand.  Dat zoveel gezinnen en bedrijven zich voor 2008 in de schulden staken, kwam destijds door een veel te lage rente, beleid van de Europese Centrale Bank. Niet omdat er iets mis was met de structuur van de economie.

Volgens Koo moet Europa investeren en met belastingmaatregelen kapitaal binnen de grenzen houden, de private sector faciliteren bij het aflossen van de schulden. En daarom moet het Verdrag van Maastricht overboord. ‘Ik vind Europa een prachtig project, maar als die stappen uitblijven zie ik het somber in’.

Bron: fd.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.