Ambtenaren van Financiën zijn de baas in Den Haag

Volgens velen in Den Haag heeft het ministerie van Financiën het voor het zeggen in de Nederlandse politiek. ‘Als een plan niet past in de rekenmodellen van Financiën, is het afgelopen. Geen discussie. That’s it‘, zegt voormalig bewindspersoon Robin Linschoten tegen Het Parool. Het zijn de meest gevreesde ambtenaren. Zij bepalen wat er gebeurt. ‘Ministeries van Sociale Zaken of Volksgezondheid kunnen creatieve plannen bedenken, het is Financiën dat een njet mag uitspreken’, schrijft Het Parool. De irritatie daarover groeit. Volgens critici ‘ontbreekt het aan een analyse van wat de Nederlandse economie en de markt nodig hebben. De focus ligt op de eigen begroting’.

In Het Parool, 3 januari.

In Het Parool, 3 januari.

De politici geven het ministerie zelf zoveel macht. Zo heeft premier Rutte enkel met Financiën bilateraal overleg, andere ministeries verwijst hij door naar de penningmeesters van Financiën. Ook de partijen in de Tweede Kamer leveren zich vrijwillig met huid en haar uit aan het ministerie. Bij alle begrotingen ontvangen ze een lijstje van Financiën met de mogelijke bezuinigingen waaruit kan worden gekozen. Daarmee stellen de fracties hun beleid samen.

De spilfunctie van Financiën wordt groter. Het Parool: ‘Financiën heeft nu veel meer invloed dan voorheen bij de voorheen lastige en onafhankelijke instituten De Nederlandsche Bank en Centraal Plan Bureau.’ Ook de onverwachte en omstreden benoeming van Financiën-ambtenaar Klaas Knot tot DNB-bankpresident en Financiën-ambtenaar Laura van Geest die de dwarse CPB-chef Coen Teulings opvolgde, passen in dat plaatje.

Ook minister Dijsselbloem zal geen tegenwicht geven, denkt VVD’er Linschoten. ‘Misschien ook omdat hij vanwege de Europese afspraken zelf heel erg is gericht op de kortetermijnbegroting’. Volgens oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend (PvdA) ligt de nadruk nu wel erg op boekhouden. ‘Financiën zet het speelveld uit. Iedereen moet binnen de lijntjes blijven. Maar in tijden van crisis schaart het kabinet zich achter de minister van Financiën. Dat is altijd al zo geweest.’

Steeds meer economen pleiten voor onconventionele maatregelen om de economie op gang te krijgen. Waarom die onconventionele oplossing al zeven jaar op zich laat wachten, weten we nu. Creatieve boekhouders bestaan, maar zitten doorgaans achter de tralies. Boekhouders en onconventioneel denken gaan nu eenmaal lastig samen. Het is hoog tijd voor wat minder macht voor de rekenmeesters.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.