Eerste helft 2015 wordt één lange verkiezingscampagne

In de eerste helft van 2015 gaat de Nederlandse politiek vooral op verkiezingscampagne. Eerst voor de provinciale staten, daarna hoogstwaarschijnlijk voor de Tweede Kamer. Terwijl Nederland heeft te maken met onder meer de gedecentraliseerde zorg, een immer kwakkelende economie en een verouderd belastingstelsel, gaan de Haagse politici folderen. De coalitiepolitici zien zich gedwongen eerst kostbare tijd aan de redding van het kabinet te besteden, na 18 maart aan de redding van hun partijen.

Ook internationaal wordt het spannend het komende half jaar. Terwijl Rutte en Samsom in hun windjackjes-met-partijlogo kiezers paaien, maakt Griekenland mogelijk aanstalten te vertrekken uit de muntunie, behaalt de Britse eurosceptische Ukip wellicht een verkiezingszege op 7 mei en groeit de internationale onvrede over de trage Nederlandse afwikkeling van de MH17-ramp. Maleisië stelde vorige week al voor dat de VN de afwikkeling van Nederland overneemt.

Foto: Wikimedia.org, PerspectieF, ChristenUnie-jongeren

Hans Wiegel roept VVD-leider Rutte in De Telegraaf op om ‘geen cadeaus’ meer aan de PvdA te geven. Het tekent de oplopende zuurtegraad tussen de coalitiepartijen. (Foto: Wikimedia.org, PerspectieF, ChristenUnie-jongeren)

Wanneer de peilingen uitkomen, belandt het kabinet Rutte 2 na 18 maart in een diepe crisis. Hoe ogenschijnlijk luchtig de coalitiepartners nu ook stellen dat een forse nederlaag bij de statenverkiezingen hun kabinet niet in gevaar brengt, een harde klap zal het kabinet niet overleven. Waarschijnlijk zijn de onderlinge verhoudingen voor die tijd al verder verpest. Die verzuring is overigens al ingetreden.

VVD-coryfee Hans Wiegel, nog steeds immens populair in liberale kring, liet vanochtend in Telegraaf al weten dat de VVD tot nu toe ‘de PvdA wel erg tegemoet is gekomen’. Ook moet zijn partij belastingverlaging bij de PvdA afdwingen. De zwaargehavende PvdA zal dat niet accepteren. Maar wanneer VVD-erelid Wiegel zich zo onverzoenlijk uitlaat, weet je zeker dat er veel meer liberalen zijn die er zo over denken. Rutte balanceert op een dun koord.

In De Telegraaf, 5 januari.

In De Telegraaf, 5 januari.

De stabiliteit van de coalitie is waarschijnlijk ver te zoeken de komende maanden. Die instabiliteit schaadt Nederland. Rutte en Samsom zullen in hun campagnes juist wijzen op het belang van politieke stabiliteit en daarom vragen om een stem op hun kabinet. Dat is een gotspe.

Dit kabinet is net zo stabiel als een koorddanser met de bibberziekte. Het heeft zich afhankelijk gemaakt van drie oppositionele gedoogpartijen met een eigen agenda. Hoe stabiel is dat? Bovendien is de gewonde PvdA geen toonbeeld van evenwichtigheid. De instabiliteit is dus geen natuurverschijnsel. De situatie is geheel van eigen makelij. De overmoedige heren zijn vaak en door velen gewaarschuwd.

Terwijl politici hun handen vol zouden moeten hebben aan andere zaken, zijn ze het komende half jaar weer vooral met zichzelf bezig.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.